gtemata.com

Cum să practicați relaxarea musculară progresivă

relaxare

muschiul progresiv este o tehnică sistematică dezvoltată de Dr. Edmund Jacobson în anii `20 pentru a gestiona stresul, atingând o stare de relaxare profundă. Întinderea și apoi relaxarea diferitelor grupuri musculare vă permite să ajungeți la o stare de liniște, în timp ce aduceți numeroase beneficii pentru sănătate. De exemplu, favorizează o calitate mai bună a somnului, reduce durerile de naștere, contracarează anxietatea și depresia, ameliorează durerile de cap, durerile de stomac și oboseala. Această tehnică puternică este, de asemenea, capabilă să ajute la oprirea fumatului în cât de multe reduc "pofte"! Pentru a obține beneficiile maxime posibile, este recomandabil să exersați o formă de relaxare progresivă a mușchilor, care include exerciții de respirație profundă și vizualizare ghidată.

paşi

Metoda 1

Pregătiți-vă să practici relaxarea musculară progresivă
Imaginea intitulă Efectuați relaxare musculară progresivă Pasul 1
1
Alegeți un moment al zilei când nu vă simțiți somnoros. Deși este util pentru inducerea somnului, scopul acestei tehnici este să vă învețe să vă relaxați în timp ce sunteți treaz. Din acest motiv nu va trebui să dormiți în mijlocul practicii.
 • Imaginea intitulă Efectuați relaxare musculară progresivă Pasul 2
  2
  Purtați haine confortabile și scoateți pantofii. Hainele moi sunt cea mai bună alegere - nu purtați nimic prea strâns care să vă limiteze mișcările. De asemenea, nu uitați să vă scoateți pantofii pentru a vă putea întinde și relaxa chiar și piciorul întreg.
 • Imaginea intitulă Efectuați relaxarea musculară progresivă Pasul 3
  3
  Păstrați o pătură la îndemână. Adesea, atunci când cineva intră într-o fază de relaxare profundă, unul tinde să se simtă rece. Având o pătură lângă dvs. vă va permite să vă acoperiți în caz de nevoie. Căldura va determina mușchii să se relaxeze și mai mult.
 • Imaginea intitulă Efectuați relaxare musculară progresivă Pasul 4
  4
  Alegeți un loc liniștit. Căutați un loc unde veți fi siguri că nu puteți fi deranjați sau întrerupți în timpul sesiunii. Un colț liniștit și îngrijit al casei este ideal. Dacă este posibil, coborâți luminile pentru a crea o atmosferă odihnitoare.
 • Imaginea intitulă Efectuați relaxare musculară progresivă Pasul 5
  5
  Asigură-te că nimeni nu te întrerupe. O sesiune completă va dura aproximativ 10-15 minute. Opriți telefonul mobil sau pagerul. Dacă aveți o linie fixă, dezactivați temporar tonul de apel. Cereți membrilor familiei și chiriașilor să nu întrerupă în timpul practicii.
 • Imaginea intitulă Efectuați relaxare musculară progresivă Pasul 6
  6
  Luați o poziție confortabilă. Puteți practica relaxarea progresivă a mușchilor stând, așezat sau culcat. Așezați într-un scaun de reclinare este ideal deoarece vă permite să vă relaxați mai adânc decât în ​​picioare, reducând în același timp șansele să ajungeți la adormire - ceea ce se poate întâmpla cu ușurință în culcare. Odată ce vă aflați în poziție, închideți-vă ochii, întindeți-vă complet picioarele și întrerupeți ușor mâinile pe părțile laterale ale corpului sau pe stomac.
 • Imaginea intitulă Efectuați relaxare musculară progresivă Pasul 7
  7
  Finalizați faza de pregătire făcând cinci respirații profunde. Cercetările au arătat că respirația diafragmatică permite reacția naturală de relaxare a organismului să fie activată, caracterizată printr-o scădere a tensiunii arteriale și o senzație imediată de o mai bună liniște și bunăstare. Inspirați profund, țineți respirația timp de patru secunde, apoi relaxați-vă în timpul fazei de expirare. Acordați atenție abdomenului, care se umflă și se deflectă cu fiecare respirație. După cinci respirații profunde, veți fi gata să începeți.
 • Metoda 2

  Tehnici de bază
  Imaginea intitulă Efectuați relaxare musculară progresivă Pasul 8
  1
  Inspirați în timp ce supuneți mușchii la tensiune. Lucrați pe o parte a corpului la un moment dat. Inspirați încet și profund prin nas în timp ce vă întindeți mușchii timp de 5 secunde. Scopul este de a supune grupul muscular pe care vă concentrați la cea mai mare tensiune posibilă, dar aveți grijă să nu vă răniți.
 • Imaginea intitulă Efectuați relaxare musculară progresivă Pasul 9
  2
  Relaxați-vă mușchii în timp ce expirați. Expulzați încet aerul prin gură, relaxând imediat mușchii tensionați anterior. Concentrați atenția asupra senzațiilor care vin din acea parte a corpului, acum acele mușchi ar trebui să fie moi și relaxați.
 • Imaginea intitulă Efectuați relaxare musculară progresivă Pasul 10
  3
  Rămâi relaxat timp de 10 secunde înainte de a trece la următorul grup muscular. Continuați fără prea multă grabă. Menținerea unui ritm lent și spontan, cu pauze între o fază de tensiune / relaxare și celălalt, va ajuta corpul să se relaxeze. În timp ce rămâneți relaxat în așteptarea continuării, respirați încet și în mod constant.
 • Imaginea intitulă Efectuați relaxarea progresivă a mușchilor Pasul 11
  4
  Folosește imaginația. Căldura este asociată cu relaxare. Îți poți ajuta corpul să se relaxeze mai profund imagindu-ți că partea pe care te concentrezi este lovită de razele calde ale soarelui. În plus, puteți vedea că fața dumneavoastră are o expresie calmă și relaxată, înainte sau după începerea sesiunii de practică (vezi secțiunea) "Exerciții de vizualizare ghidată" Articolul).
 • Imaginea intitulă Efectuați relaxarea progresivă a mușchilor Pasul 12
  5
  Repetați acești pași până când întregul corp este relaxat. Puteți să porniți din mușchii craniului trecând treptat în jos sau de la picioare și apoi mutați încet în sus.
 • Dacă după ce ați contractat și ați relaxat o parte a corpului, continuați să simțiți o anumită tensiune, puteți decide să repetați ciclul de tensiune / relaxare înainte de a continua cu următorul grup muscular.
 • Unii oameni cred că este util să contractăm o parte a corpului mai întâi și apoi celălalt. Dacă aveți puțin timp disponibil, totuși, puteți pune ambele părți în tensiune în același timp.
 • Metoda 3

  Relaxați-vă de vârful picioarelor până la scalp
  Imaginea intitulă Efectuați relaxarea progresivă a mușchilor Pasul 13
  1


  Porniți de la picioare și de la degete. Inspirați profund prin nas în timp ce arcuiți degetele de la picioare, de asemenea, întinzând tălpile picioarelor. Păstrați contracția timp de cinci secunde, apoi relaxați partea. Simțiți tensiunea care iese din picioare, acordând o atenție deosebită diferenței în senzațiile percepute în una și în cealaltă fază. Relaxați-vă întregul corp timp de zece secunde înainte de a vă deplasa la mușchii picioarelor.
 • Imaginea intitulă Efectuați relaxarea musculară progresivă Pasul 14
  2
  Contracteaza muschii picioarelor. Împingeți-le și relaxați-le, concentrându-se mai întâi asupra unui grup muscular la un moment dat, apoi pe fiecare dintre ele în același timp. Nu uitați să inspirați prin nas în timp ce tensionați mușchii, apoi expirați din gură când vă relaxați. Continuați respectând secvența descrisă aici:
 • Mușchii vițeilor: îndoaie degetele de la picioare spre genunchi.
 • Coapsă (partea centrală și interioară): dacă stați sau în picioare, împingeți tocurile împotriva podelei. Dacă vă culcați, îndreptați-vă picioarele cât mai mult posibil.
 • Coapsă (în exterior): apăsați un genunchi pe celălalt ca și cum ați dori să țineți o bucată de hârtie.
 • Fese: întindeți mușchii apăsând o fesă pe cealaltă.
 • Picioare întregi: contractați simultan toate mușchii picioarelor.
 • Imaginea intitulă Efectuați relaxare musculară progresivă Pasul 15
  3
  Relaxați-vă mușchii de bază. Continuați să respirați într-un ritm constant chiar și atunci când vă contractați și vă relaxați stomacul și înapoi. Nu uitați să faceți o pauză de zece secunde între un ciclu de tensiune / relaxare și cealaltă.
 • Stomac: imaginați-vă că doriți să aduceți ombilicul cât mai aproape de coloana vertebrală.
 • Suprafața lombară: arceți-vă spatele, pe măsură ce contractați mușchii plasați chiar deasupra feselor.
 • Imaginea intitulă Efectuați relaxarea progresivă a mușchilor Pasul 16
  4
  Concentrează-te pe piept și pe partea superioară a spatelui. În acest moment, în practică, ar trebui să vă simțiți deja foarte relaxat. Ritmul respirației trebuie să fie lent și uniform. Nu uitați să păstrați mușchii contractați timp de 5 secunde înainte de relaxare.
 • Sânul: respirați adânc, apoi rețineți respirația pentru a menține tensiunea musculară pectorală.
 • Spatele superior: împingeți lamelele umărului cât mai aproape de celălalt posibil.
 • Imaginea intitulă Efectuați relaxarea progresivă a mușchilor Pasul 17
  5
  Concentrați-vă pe mușchii umerilor și a gâtului. Ridicați-vă umerii ca și cum ați vrea să îi aduceți în contact cu urechile. În același timp, înclinați ușor capul înapoi pentru a crește contracția mușchilor gâtului. Tensiunile care se acumulează în gât și umerii sunt o cauză frecventă a durerilor de cap și a durerilor la nivelul gâtului. Rețineți că este posibil să dureze două sau trei cicluri consecutive pentru a relaxa pe deplin muschii umărului și gâtului.
 • Imaginea intitulă Efectuați relaxarea progresivă a mușchilor Pasul 18
  6
  Continuați cu mușchii brațelor. Pe măsură ce diferite părți ale corpului se relaxează, ar trebui să fie întotdeauna mai ușor să intrați într-o stare de pace. Chiar dacă relaxați treptat diferitele grupuri musculare din brațele dvs., amintiți-vă să continuați să inhalați prin nas în timpul fazei de contracție, apoi expirați din gură atunci când eliberați orice tensiune.
 • Triceps: vă extinde complet brațele prin blocarea coatelor.
 • Bicepsul: îndoiți brațele pentru a flexa bicepii.
 • Antebrațele: îndoiți-vă degetele spre fund, ca și cum ați fi vrut să atingeți coatele.
 • Mâinile: contractați încheieturile.
 • Imaginea intitulă Efectuați relaxarea musculară progresivă Pasul 19
  7
  Terminați sesiunea relaxând mușchii feței. De obicei, oamenii acumulează mai multe tensiuni în față, în special în mușchii mandibulari. Extinderea acestor mușchi va permite de asemenea să finalizați această practică. În curând ar trebui să te simți complet relaxat.
 • Ochii și buzele: contractează-ți fața într-o expresie de durere, căutându-ți ochii când împingi o buză împotriva celeilalte.
 • Jaw: deschide-ți gura cât de largă poți.
 • Obrajii: faceți un zâmbet larg.
 • Fruntea: ridica sprancenele cat mai mult posibil.
 • Imaginea intitulă Efectuați relaxarea progresivă a mușchilor Pasul 20
  8
  Relaxați-vă. Acum că ați terminat practica relaxării progresive a mușchilor, abandonați-vă starea de liniște nouă pentru încă câteva minute. Poate doriți să efectuați câteva exerciții de vizualizare pentru a vă bucura de un sentiment de calm mai relaxat. Alternativ, dacă aveți șansa, poate doriți să mergeți la culcare.
 • Metoda 4

  Exerciții de vizualizare ghidată
  Imaginea intitulă Efectuați relaxarea progresivă a mușchilor Pasul 21
  1
  Efectuați exerciții de vizualizare pentru a crește beneficiile relaxării musculare progresive. Acordarea și relaxarea mușchilor vă ajută să lăsați tensiunile să iasă din corp. Utilizând tehnici de vizualizare ghidate, puteți relaxa mintea, intensificând și mai mult beneficiile practicii. Se demonstrează că aceste exerciții pot îmbunătăți starea de spirit, reducând în același timp anxietatea și oboseala.
  • Înainte de a începe, utilizați imaginația combinată cu respirația diafragmatică pentru a intra într-o stare de liniște.
  • Alternativ, așteptați să vă simțiți relaxați, apoi vă imaginați într-un loc calm și sigur pentru a crește sentimentul de bunăstare.
 • Imaginea intitulă Efectuați relaxarea musculară progresivă Pasul 22
  2
  Alege locul tău special. Concentrați-vă gândurile pe un loc real sau imaginar care vă poate face să vă simțiți în siguranță, liniștiți și fericiți. Nu există loc "greșit"- singurul sfat este să rămâi la alegerea ta după ce ai făcut-o, deoarece obiceiul te va ajuta să intri mai ușor într-o stare de relaxare. Puteți alege, de exemplu, între:
 • O plajă;
 • Un lemn;
 • Vârful unui munte;
 • Un parc însorit;
 • Un loc pe care l-ați vizitat în timpul sărbătorilor;
 • Spațiul dvs. preferat în casa curentă sau din trecut.
 • Imaginea intitulă Efectuați relaxarea musculară progresivă Pasul 23
  3
  Afișată în locul tău special. Simțiți senzația de calm care vine cu el în timp ce vă imaginați detaliile. Utilizați toate simțurile în loc să vă limitați la vedere. De exemplu, dacă locul care vă face să vă simțiți în siguranță și liniștit este o luncă însorită, vă puteți concentra pe:
 • Culorile: verdele iarbului, intensul albastru al cerului.
 • Sunetele: zgomotul albinelor, cântatul păsărilor, vuietul vântului dintre frunze.
 • Senzațiile: briza pe piele, căldura soarelui pe față, iarba care vine în contact cu brațele goale.
 • Mirosul: puritatea aerului în care se disting arome de iarbă și flori.
 • Imaginea intitulă Efectuați relaxare musculară progresivă Pasul 24
  4
  Acceptați starea de liniște pentru a elimina toate gândurile. Atunci când vine în minte un gând, nu încercați să-l contraziceți. Pur și simplu reveniți pentru a vă concentra pe detaliile locului dvs. special.
 • Dacă este dificil să respingă un gând, imagina transformându-l în imagine și o afișează pe ecranul unui televizor mare, apoi afișată în timp ce ridicați controlul de la distanță și opriți.
 • Alternativ, vizualizați-l în timp ce îl depozitați într-un sertar, apoi închideți-l.
 • Imaginea intitulă Efectuați relaxarea progresivă a mușchilor Pasul 25
  5
  Bucurați-vă de starea de liniște. Ești complet relaxat, nu vrei să fii nicăieri în altă parte sau să faci altceva. Mintea și trupul tău sunt perfect în largul tău.
 • Avertismente

  • Rețineți că aceste sfaturi nu pot și nici nu le înlocuiesc în niciun fel pe cele ale unui medic sau unui psihoterapeut.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit