gtemata.com

Cum să trăim bine în timpul menstruației

Menstruația este o parte naturală a vieții fiecărei femei. În unele cazuri acele zile pot fi stresante și frustrant, în timp ce în altele puteți simți durerea sau disconfortul. A fi pregatit fizic si mental pentru ciclul menstrual poate ajuta la ameliorarea rautei. Prin îngrijirea corpului și gestionarea simptomelor, veți putea trăi bine în timpul menstruației.

paşi

Partea 1
Pregătește-te pentru menstruație

Image titled Deal cu perioada ta Pasul 1
1
Examinați-vă atitudinea mentală. Multe femei se tem de sosirea menstruației, deoarece le asociază cu o perioadă obositoare. În timpul ciclului menstrual, hormonii care se află în prezent în creier se schimbă și vă pot afecta starea de spirit, dar puteți face un efort conștient de a schimba modul în care vă gândiți la această programare lunară. Gândirea la menstruație ca simbol al feminității, care este o parte integrantă și naturală a vieții tale ca femeie, te-ar putea pune în starea de spirit potrivită pentru a le face față.
 • Prima menstruație, "menarha" în termeni medicali, adesea sunt celebrate ca fiind momentul în care un copil intră în maturitate devenind o femeie. Gândindu-vă că ciclul menstrual este un eveniment de sărbătorit, probabil că vă veți opri din teamă și veți putea să vă înfruntați cu o mai mare seninătate.
 • Imagine cu titlul Deal cu perioada dvs. Pasul 2
  2
  Notați datele de pe ordinea de zi. Luând act de zilele ciclului menstrual nu este necesar doar să știți când va începe următorul: poate fi de asemenea util să recunoașteți când sunteți fertil și puteți rămâne gravidă. Dacă menstruația a apărut în mod neașteptat, este posibil să vă simțiți deplasați și stresați. Puteți adnota zilele de început și de sfârșit ale ciclului în calendar, într-un jurnal sau într-una din aplicațiile disponibile pentru smartphone-uri.
 • Rețineți că, în primul an al ciclului, menstruația poate fi neregulată și, prin urmare, este mai dificil de prezis. S-ar putea sari peste câteva luni, este normal. După primul an, însă, ciclul ar trebui să devină mai regulat și mai ușor de anticipat.
 • Fazele ciclului menstrual variază de la femeie la femeie. În general, fluxul menstrual poate dura 2-7 zile și între o menstruație și celălalt poate petrece 21-35 de zile. În cazul tău, menstruația ar putea fi regulată și se va prezenta în aceeași perioadă în fiecare lună, sau ar putea fi discontinuă.
 • Urmăriți când începe și se termină menstruația este foarte importantă, dacă aveți contact sexual. Va fi mai ușor să stabiliți ce zile sunt cele mai fertile, informații importante, dacă doriți să evitați să rămâneți însărcinată - dar și dacă doriți să aveți un copil.
 • Imaginea cu titlul Deal cu perioada dvs. Pasul 3
  3
  Este mai bine să aveți întotdeauna absorbanți la îndemână. Puneți niște garnituri de chilot și tampoane externe sau interne în mașină, rucsac sau geantă. În acest fel, dacă menstruația ar trebui să ajungă în mod neașteptat, vă veți simți calm și protejat. Acest sfat este deosebit de util atunci când menstruația este neregulată sau dificil de prezis cu exactitate.
 • Dispunând de prosoape disponibile, le puteți oferi și unui coleg sau unui prieten, în caz de nevoie.
 • Imaginea intitulată Deal cu perioada dvs. Pasul 4
  4
  Mancati alimente bogate in fier. În timpul ovulației, care durează aproximativ 12-16 zile înainte de apariția menstruației, corpul dumneavoastră se pregătește pentru o eventuală sarcină. Organismul eliberează două tipuri de hormoni diferiți, estrogeni și progesteron, pentru a lăsa organismul să știe că ar trebui să se pregătească pentru o eventuală sarcină. În această fază metabolismul se accelerează, deci trebuie să luați o cantitate de calorii mai mare decât în ​​mod normal. Consumul de alimente bogate in fier serveste pentru a restabili ceea ce vei pierde in zilele dinainte si in timpul menstruatiei.
 • Carnea, fasolea, lămâia, ouăle și legumele verzi cu frunze verzi sunt surse excelente de fier.
 • Trebuie să continuați să mâncați alimente bogate în fier chiar și în timpul menstruației. Acest lucru poate servi la ameliorarea unora dintre simptomele caracteristice ale ciclului, cum ar fi crampe și oboseală.
 • Partea 2
  Minimizați durerea și disconfortul

  Image titled Deal cu perioada ta Pasul 5
  1
  Păstrați-vă corpul hidratat. Multe femei se plâng că se simt umflate și inconfortabil în timpul ciclului. Utilizarea multor lichide poate ajuta la ameliorarea umflării. În plus, ar trebui să încercați să limitați consumul de cofeină, alcool și băuturi zaharoase. Consumul de lichide, în special apa, este un remediu valabil împotriva umflăturilor.
 • Image cu titlul Deal cu perioada dvs. Pasul 6
  2
  Utilizați analgezice. Pentru multe femei, menstruația este dureroasă, mai mult sau mai puțin accentuată. În general, durerea se manifestă prin crampe cauzate de contracțiile pereților uterini. Puteți lua un medicament cu acțiune analgezică, de exemplu pe bază de ibuprofen, paracetamol sau acid acetilsalicilic (mai bine cunoscut sub numele de Aspirină), pentru a menține crampele la limită. Cereți sfatul în farmacie și urmați cu atenție instrucțiunile de dozare prezentate în prospect.
 • Dacă analgezicele nu sunt suficiente pentru ameliorarea durerii, adresați-vă medicului dumneavoastră.
 • Image titled Deal cu perioada ta Pasul 7
  3
  Încercați să ușurați durerea cu o compresă caldă. Căldura favorizează relaxarea muschilor abdominali care sunt contractate atunci când suferiți de crampe. Dacă nu aveți o sticlă cu apă caldă, puteți umple o sticlă de plastic simplă și o puteți pune pe abdomen, unde simțiți durere. Alternativ, puteți încerca să faceți un duș sau o baie fierbinte.
 • De asemenea, masajul abdomenului cu mișcări blânde și circulare poate ajuta la atenuarea durerii.
 • Image cu titlul Deal cu perioada ta Pasul 8
  4
  Mănâncă alimentele potrivite. În timpul menstruației, puteți fi deosebit de atras de alimente delicioase și gustoase. Din păcate, tot ce este bogat în sare, zahăr și alimente ambalate poate, în general, să exacerbeze durerea cauzată de crampe. În acele zile, este mai bine să consumați alimente nutritive care pot oferi corpului energia de care are nevoie pentru a se restabili. S-ar putea să fii atras de niște alimente deosebit de gustoase, cum ar fi ciocolata sau înghețată, și nu e nimic în neregulă cu a te oferi puțin, dar ai grijă să nu o exagerezi.
 • Alimentele bogate în potasiu, cum ar fi bananele și legumele cu frunze verzi, pot ajuta la contracararea umflăturilor într-un mod natural.
 • Favoriți, de asemenea, alimente bogate în calciu, cum ar fi fasole, migdale și produse lactate.
 • Image titled Deal cu perioada ta Pasul 9
  5
  Scapa de greață. Mai multe femei suferă de greață în timpul menstruației. Este un simptom care poate fi deosebit de enervant. Schimbările la nivelul hormonilor pot provoca tulburări gastro-intestinale - în plus, greața ar putea fi cauzată de crampe sau dureri de cap. Chiar dacă aveți puțină poftă de mâncare din cauza sentimentului de rău, încercați să mâncați ceva ușor pentru a atenua disconfortul stomacului, de exemplu orezul alb, un măr sau un pâine prăjită. Ghimbirul este un ajutor natural valoroase împotriva greței: îl puteți folosi în stare proaspătă sau ca supliment sau ceai pe bază de plante.
 • Tratați greața cu medicamente antiemetice de tip over-the-counter, de exemplu cele cu acțiune antihistaminică, cum ar fi difenhidramina.


 • Imaginea cu titlul Deal cu perioada ta Pasul 10
  6
  Faceți activitate fizică. Exercitiul este un remediu natural excelent impotriva durerii. Când vă mutați corpul eliberează endorfine, care acționează pozitiv asupra stării de spirit. Ca consecințe directe, durerea tinde să scadă, iar mintea are ocazia de a distrage atenția de starea de rău cauzată de menstruație. Dacă durerea este puternică, puteți reduce intensitatea antrenamentelor obișnuite sau puteți alege o activitate fizică mai ușoară.
 • Prin practicarea unei discipline care vă permite să vă încălzi mușchii de bază fără a depune eforturi excesive, cum ar fi yoga, veți putea, de asemenea, să minimalizați umflarea.
 • Simțiți-vă liber să săriți sală de gimnastică dacă nu vă simțiți bine. Deși exercițiile fizice pot ajuta la ameliorarea simptomelor cauzate de ciclu, este mai bine să nu forțezi dacă nu te simți potrivit.
 • Image cu titlul Deal cu perioada ta Pasul 11
  7
  Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru sfaturi dacă nu puteți controla simptomele cu aceste metode. Din păcate, senzația de o mică durere și disconfort în timpul menstruației este normală, dar dacă starea de rău este intensă, ar trebui să cereți ajutor. Puteți discuta cu medicul de îngrijire medicală primară sau ginecologic - pe baza bolilor, vă pot sfătui să contactați un specialist. În plus, aceștia pot prescrie medicamente specifice, vă pot sfătui să vă schimbați stilul de viață sau să sugerați utilizarea unui contraceptiv oral.
 • Ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră în caz de pierderi în infrarosu, flux extrem de abundent, crampe foarte dureroase sau dacă perioadele dumneavoastră durează mai mult de zece zile.
 • Partea 3
  Aveți grijă de corpul vostru

  Image titled Deal cu perioada ta Pasul 12
  1
  Acordă-ți o mulțime de odihnă. În timpul menstruației, vă puteți simți mai obosit decât în ​​mod obișnuit. Durerea și disconfortul cauzat de crampe și umflături pot interfera cu somnul, în timp ce epuizarea determină o scădere a pragului de toleranță la durere. Incearca sa dormi cel putin opt ore pe noapte si sa iei un pui de somn dupa-amiaza daca simti nevoia.
  • Exercițiile ușoare vă pot ajuta să dormiți mai bine. Încercați, de exemplu, să faceți niște yoga sau să vă întindeți sau meditați.
  • Temperatura de bază crește în timpul menstruației, astfel încât vă puteți simți mai cald. Creșterea căldurii vă poate împiedica să dormi bine, deci este mai bine să reglați temperatura dormitorului într-un interval cuprins între 15,5 și 19 ° C.
 • Image titled Deal cu perioada ta Pasul 13
  2
  Purtați haine confortabile. Majoritatea femeilor preferă să evite îmbrăcămintea bine fixată, bine fixată sau puțin incomodă în timpul menstruației. Dacă este posibil, ar trebui să alegeți hainele în care vă simțiți cel mai bine. Dacă vă simțiți umflat, este posibil să fiți mai bine să purtați pantaloni cu o talie elastică și o cămașă sau o cămașă moale.
 • Imaginea cu titlul Deal cu perioada ta Pasul 14
  3
  Alegeți lenjeria de corp potrivită. În timpul menstruației ar trebui să folosiți articole de rufe care nu se tem să se murdărească. În timp ce utilizați accesoriile de toaletă corecte, este posibil să existe scurgeri care vor afecta lenjeria de corp. Unele femei preferă să păstreze câteva perechi de pliuri numai pentru menstruație. S-ar putea să vă simțiți mai confortabil purtând o pereche de culotte sau chiloți comuni în loc de tricoul, mai ales dacă preferați să folosiți un tampon extern.
 • Culorile închise mai ușor maschează scurgerile.
 • Este mai bine să folosiți pantaloni de bumbac pentru a permite pieții să respire liber și să se simtă mai confortabil.
 • Image titled Deal cu perioada ta Pasul 15
  4
  Găsiți modul de relaxare. Adesea, stresul care provine de la menstruație se acumulează la cel cauzat de rutina zilnică, devenind o adevărată neplăcere. Luați-vă timpul să vă relaxați la sfârșitul zilei, de exemplu ascunzându-vă într-un loc liniștit, unde vă puteți pune gândurile și sentimentele în ordine. Faceți ceva pentru a vă ajuta să vă relaxați și să vă distrageți atenția de durerea și disconfortul cauzat de ciclu.
 • Dedicat activităților care vă plac cel mai bine. Faceți ceva care vă face fericiți, ca și dansul în timp ce ascultați melodiile preferate.
 • Experimentați activități care vă pot ajuta să vă relaxați și să vă liniștiți mintea, cum să meditați, să păstrați un jurnal, să voptați sau pur și simplu să urmăriți televiziunea.
 • Image titled Deal cu perioada ta Pasul 16
  5
  Așteptați câteva schimbări de dispoziție. Modificările hormonale care apar în timpul ciclului pot afecta starea de spirit. Uneori vă puteți simți trist, anxios sau iritabil chiar și în anumite situații care în mod normal nu au nici un impact asupra bunăstării dumneavoastră. Înțelegeți că dacă vă simțiți supărați de ceva, aceste emoții ar putea fi legate de hormoni în loc de sentimente reale. În timpul zilelor ciclului, ați putea încerca să evitați luarea deciziilor importante și să evitați orice hărțuire.
 • În timpul ciclului puteți încerca să vă puneți sentimentele în scris în fiecare zi pentru a vedea dacă vă simțiți mai trist sau anxios decât în ​​mod normal.
 • Dacă vă confruntați cu leziuni extreme de dispoziție sau dacă ați experimentat gânduri auto-vătămătoare, contactați imediat medicul. Ai putea suferi de o boală chemată "tulburare disforică premenstruală", care poate provoca schimbări serioase în starea de spirit.
 • Image titled Deal cu perioada ta Pasul 17
  6
  Schimbați servetelele sanitare ori de câte ori simțiți nevoia. Cei de tip extern ar trebui înlocuiți la fiecare 3-6 ore, în timp ce tampoanele pentru uz intern la fiecare 4-8 ore. Nu utilizați niciodată un tampon intern pentru mai mult de opt ore, pentru a evita creșterea riscului de dezvoltare "sindromul șocului toxic" (sau TSS). Dacă în loc preferați să utilizați o ceașcă menstruală, puteți să o goliți chiar și la fiecare 12 ore (pe lângă faptul că este confortabilă și practică, ceașca este o opțiune mai ecologică). Înlocuirea prosopului vă poate ajuta să vă simțiți mai curată și mai confortabilă, evitând preocupările legate de scurgeri.
 • În cazul fluxului greu sau în primele zile ale ciclului, va trebui să vă schimbați mai frecvent.
 • Sindromul șocului toxic este o infecție bacteriană gravă care se poate dovedi fatală. La primele semne ale unuia dintre simptomele sale (apariția unei erupții cutanate care seamănă cu o arsură solară, în special pe palme și tălpile picioarelor, febră, vărsături sau presiune scăzută) contactați imediat un medic.
 • Sfaturi

  • Dacă vă este frică să colorați foile pe timp de noapte, protejați-le cu un prosop vechi, de culoare închisă. Acest sfat este deosebit de util dacă trebuie să dormi în afara casei, de exemplu de către un prieten.
  • Dacă nu aveți un absorbant împreună cu dvs., puteți împacheta mai multe straturi de hârtie igienică în jurul chiloților pentru a improviza una de urgență. De asemenea, puteți să întrebați un prieten sau infirmeria școlii: nu vă temeți să întrebați, ei vor face tot posibilul pentru a vă ajuta.
  • Alegeți gradul adecvat de absorbție. Fluxul menstrual diferă de la o femeie la alta, de aceea este important să se determine ce este produsul potrivit pentru tine să se simtă mai confortabil și pentru a evita colorarea lenjerii de pat.
  • Dacă trebuie să-ți pătrunzi pantalonii, scufundă-i în apă foarte rece. Apa caldă riscă să fixeze petele de pe țesătură.
  • Dacă simțiți nevoia de a schimba în timpul lecției, rugați-l pe profesor să meargă la baie. Dacă nu aveți un absorbant disponibil, pur și simplu utilizați hârtie igienică. Dacă doriți să împiedicați coechipierii să văd că aveți un absorbant cu dvs., îl puteți ascunde în pantofi sau cizme.
  • S-ar putea să vă întrebați dacă este mai bine să folosiți un tampon intern sau un tampon extern. Primele sunt confortabile atunci când joacă sport, dar pot provoca sindromul șocului toxic. Absorbanții externi permit protecția lenjeriei, chiar dacă nu absolut, dar nu permite scăldarea în mare sau în bazin.

  Avertismente

  • Plăcile interne pot fi purtate timp de maxim 8 ore. Ruperea acestei reguli crește riscul apariției sindromului șocului toxic, o afecțiune cu potențial letal.
  • Citiți întotdeauna instrucțiunile de pe prospect înainte de a lua orice medicament, chiar și cele care pot fi achiziționate fără prescripție medicală, în special dacă aveți hipersensibilitate la unele medicamente. Urmăriți cu atenție instrucțiunile de dozare și rețineți că analgezicele trebuie administrate pe un stomac plin.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit