gtemata.com

Cum se evaluează calitatea unei băuturi sportive

Pentru sporturile de antrenament sau de anduranță care durează mai mult de 60 de minute, știința a arătat că performanța se îmbunătățește dacă se consumă anumite băuturi. În piață există multe produse de acest tip dedicate sportivilor și vă poate fi dificil să alegeți unul care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră. În plus, există băuturi cu funcții specifice: cele de pre-antrenament și cele pentru o recuperare rapidă după cursa. Pentru a găsi cea mai bună băutură sportivă, trebuie să înțelegeți calitatea acesteia și, odată ce ați făcut, puteți să alegeți cea care vă satisface cel mai bine nevoile.

paşi

Metoda 1
Verificați carbohidrații

Principalele componente ale unei băuturi sportive sunt apă și carbohidrați. Acestea sunt foarte importante pentru sportivi, deoarece acestea permit să restabilească glicogenul în mușchi și să dea energia necesară pentru a continua într-un sport de anduranță.

1
Aflați câte carbohidrați consumați. Veți avea nevoie de cantități diferite, în funcție de momentul și de ce luați aceste băuturi. O băutură înainte de antrenament poate conține mai mulți carbohidrați decât consumă în timpul performanței fizice sau chiar poate conține mai puțini carbohidrați, iar scopul său este hidratarea optimă.
 • Înțelegeți ce băuturi izotonice sunt. Acestea conțin un procent de carbohidrați între 6% și 8%, apă și electroliți. O băutură izotonică își îndeplinește cel mai bine funcția în timpul antrenamentului, deoarece conține cantitatea potrivită de carbohidrați pentru a menține un nivel bun de energie. Dacă nu știți ce băutură să alegeți, această izotonică este cea mai bună soluție deoarece este versatilă și benefică.
 • Înțelegeți ce sunt băuturile hipotonice. Acestea au un conținut de carbohidrați mai mic de 6% și electroliți. Ei nu au suficient carbohidrați pentru a regenera glicogenul în mușchi și sunt doar adecvate pentru restabilirea hidratării. Le puteți bea în timpul unei performanțe fizice care durează mai puțin de 60 de minute, înainte sau după antrenament. Electroliții vă ajută să rețineți lichide.
Imaginea intitulată Evaluarea calității unei băuturi sport Pasul 1Bullet2
 • Înțelegeți ce băuturi hipertonice sunt. Acestea conțin electroliți și un procentaj de carbohidrați de peste 8%. Acestea nu sunt potrivite pentru consum în timpul și după sport, deoarece încetinesc digestia și rehidratarea tocmai datorită concentrației ridicate de carbohidrați pe care organismul trebuie să o proceseze. Dimpotrivă, ele sunt excelente în faza de antrenament pentru stocarea glicogenului în mușchi.
  Imaginea intitulată Evaluați calitatea unei băuturi sport Step 1Bullet3
 • Imaginea intitulată Evaluați calitatea unei băuturi sport Pasul 2
  2
  Calculează procentajul carbohidraților din băuturile sportive, verificând eticheta cu valori nutriționale. Majoritatea nu raportează această valoare în procentaj pentru care va trebui să-l calculați singuri.
 • Găsiți cantitatea, exprimată în grame, care corespunde unei porțiuni. Probabil acest lucru va fi în mililitri (ml), dar știți că puteți deduce că greutatea specifică a băuturii este egală cu 1, deci 1 ml = 1 g.
 • Calculează procentajul împărțind cantitatea de carbohidrați (în grame) cu greutatea unei porțiuni (în grame) și înmulțind cu 100.
 • Imaginea intitulată Evaluați calitatea unei băuturi sport Pasul 3
  3
  Verificați tipul de carbohidrați din lista ingredientelor. Carbohidrații diferiți sunt absorbiți la rate diferite. Pentru băuturile sportive, ele trebuie să fie foarte digerabile și cu un indice glicemic ridicat.
 • Alegeți cele care conțin glucoză, maltodextrină, dextroză, sirop de porumb cu conținut ridicat de glucoză și amestecuri de fructoză. Acestea sunt rapid digerabile și au un indice glicemic ridicat.
 • Evitați băuturile cu sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză sau fructoză ca ingredient principal. De fapt, acest tip de zahăr, singur, încetinește digestia și nu absoarbe rapid pentru a ridica nivelul de glicogen în mușchi. Din păcate, majoritatea băuturilor energizante le adaugă la gustul lor, deci este important să citiți lista ingredientelor pentru a ști ce conțin.
 • Metoda 2
  Verificați celelalte ingrediente

  Băuturile sport au, de asemenea, alte ingrediente care îndeplinesc anumite funcții. În practică, o băutură de acest tip este compusă din apă, carbohidrați și electroliți. Alte produse, cu obiective specifice, pot fi îmbogățite cu proteine, vitamine și minerale, cofeină sau aminoacizi. În funcție de activitatea pe care o faceți, este posibil să aveți nevoie de aceste suplimente.

  Imaginea intitulată Evaluați calitatea unei băuturi sport Pasul 4
  1


  Verificați electroliții. Acestea funcționează ca plăcuțe în sânge, asigurând funcția celulară, mișcarea apei și reținerea acesteia în organism. Cele mai multe băuturi sportive sunt îmbogățite cu sodiu și potasiu în acest scop. Potrivit Institutului de Medicină Sportivă din SUA, sodiul joacă un rol important în reținerea apei și împiedică deshidratarea. Potasiul, pe de altă parte, are o funcție minimă în menținerea hidratării.
 • Imaginea intitulată Evaluați calitatea unei băuturi sport Pasul 5
  2
  Alegeți o băutură cu vitamine și minerale dacă încercați să reintegrați aceste elemente. Calciu și potasiu sunt minerale utile pentru funcția musculară și ajută oamenii care suferă de crampe în timpul performanței fizice. Zincul sa dovedit a fi esențial pentru a permite corpului să utilizeze mai eficient energia și magneziu promovează relaxarea după antrenament.
 • Imaginea intitulată Evaluați calitatea unei băuturi sportive Pasul 6
  3
  Alegeți băuturi cu cofeină dacă participați la curse de anduranță și doriți să vă îmbunătățiți performanța. Studiile arată că cafeina îmbunătățește vigilența mentală și, în asociere cu carbohidrații, ajută mușchii să păstreze glicogenul. Cu toate acestea, acest lucru este recomandat doar pentru sportivii implicați în activități care durează mai mult de 60 de minute. De asemenea, asigurați-vă că băutura are doar un procent minim de cofeină, deoarece excesul de substanță duce la efecte secundare grave. O băutură energică normală (nu este destinată sportului) are mult mai multă cafeină decât este necesar. Nu depășiți 200 mg pe zi.
 • 4
  Luați în considerare băuturile cu proteine, cum ar fi băuturile post-antrenament. Studiile arată că proteinele și carbohidrații sunt administrați la o oră de exercițiu, îmbunătățesc sinteza fibrelor musculare și reduc oboseala. Proteinele de lapte, de soia și de zer s-au dovedit utile în faza de recuperare.
 • Imaginea intitulată Evaluați calitatea unei băuturi sport Pasul 8
  5
  Evaluați un produs care adaugă și aminoacizi pentru a reduce leziunile musculare și oboseala. Mai puțin de 1% s-a dovedit util în acest scop - băuturile îmbogățite cu aceste substanțe sunt excelente pentru a bea în timpul unui sport de rezistență cum ar fi maratonul sau triatlonul.
 • Sfaturi

  • Laptele este o băutură excelentă după antrenament deoarece conține proteine, carbohidrați, vitamine și minerale care sunt esențiale pentru combaterea oboselii musculare și pentru a ajuta sinteza fibrelor musculare.
  • Sucurile de fructe sunt potrivite dacă sunt consumate înaintea sportului datorită procentului mare de carbohidrați rapid digerabili. Când beți un suc înainte de performanțele fizice, beți, de asemenea, multă apă pentru a vă asigura o hidratare adecvată.
  • Apa de nucă de cocos este o băutură izotonică excelentă care conține, în mod natural, toți electroliții necesari. De asemenea, poate înlocui băuturile tradiționale în timpul sportului.

  Avertismente

  • Multe băuturi sportive nu sunt formulate pentru consumul copiilor. Fiți foarte atenți să dați o băutură de acest tip copiilor cu vârsta sub 18 ani, mai ales dacă conțin alte ingrediente active în plus față de apă, carbohidrați, sodiu și potasiu.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit