gtemata.com

Cum să fii un bun ascultător

Ascultarea este o parte esențială a comunicării și este diferită "auzi". Fiind un pacient ascultător nu numai că vă va ajuta să rezolvați multe probleme la locul de muncă (sau la domiciliu), ci vă va face să vedeți lumea prin ochii altora, sporind nivelul de empatie. În plus, ascultarea este o modalitate bună de a învăța. Deși pare ușor, capacitatea de a asculta cu adevărat, în special în situații de tensiune sau contrast, necesită eforturi și multă practică.

paşi

Partea 1

Ascultă-l pe Mente Aperta
Imagine cu titlul Fii un bun ascultător Pasul 1
1
Puneți-vă în pantofii celeilalte persoane. Este foarte ușor să știți de ce ceea ce vă spune o altă persoană are un anumit efect asupra dvs. și cum vă face să vă simțiți. Ce este mai dificil este să te pui în pantofii celeilalte persoane și să încerci să înțelegi punctul lor de vedere. Nu este o idee bună să te consideri mai inteligentă sau mai inteligentă decât alții, spunând că te-ai comporta diferit și ai rezolva problema mai repede.
 • Amintiți-vă că aveți două urechi și o gură pentru un motiv. Este mai bine să asculți decât să vorbești. Cei care ascultă cel mai mult sunt mai atenți și deci mai reflexivi și au o înțelegere mai bună a lucrurilor. Asigurați-vă că într-adevăr ascultați și nu faceți altceva. Asigurați-vă că sunteți complet concentrat asupra persoanei care vorbește și nu vă distrageți. Stați într-un singur loc și ascultați, făcând și contact vizual, astfel încât persoana să știe că o ascultați. Chiar dacă este plictisitor pentru dvs., ascultarea dvs. poate fi esențială pentru interlocutorul dvs.
 • În loc să judeca imediat persoana care vorbește sau să plece imediat cu una "soluție", ia timp să asculte și să priviți situația din punctul de vedere al celuilalt. Acest lucru vă va ajuta să percepeți cu adevărat persoana, în loc să vă formați propria opinie înainte de a înțelege chiar situația reală.
 • Imagine cu titlul Fii un bun ascultător Pasul 2
  2
  Evitați compararea experiențelor altora cu ale dvs., chiar dacă considerați că este esențială pentru ascultarea activă. Nimic nu poate fi mai departe de adevăr. Dacă persoana vorbește despre confruntarea cu o moarte în familie, este posibil să împărtășiți o anumită înțelepciune, dar să nu vă spuneți că este exact așa cum a fost cu voi. Acest lucru poate fi perceput ca ofensator sau insensibil, mai ales atunci când este ceva cu adevărat grav: dacă comparați experiența dvs. mai puțin intensă, cum ar fi un divorț al interlocutorului dvs. în comparație cu relația dvs. de trei luni, acest lucru poate provoca disconfort celeilalte persoane.
 • S-ar putea să credeți că acesta este cel mai bun mod de a fi de ajutor și de a face față situației, dar acest tip de gândire este de fapt reductivă și poate părea că nu prea ascultați.
 • Evitați să spuneți frecvent "eu" sau "mă". Acesta este un indicator infailibil că vă concentrați mai mult asupra dvs. decât asupra situației persoanei.
 • Desigur, dacă persoana știe că ai o experiență similară, atunci poți cere opinia ta. În acest caz, puteți să o oferiți, dar fiți precauți, deoarece experiențele dvs. nu se spune că corespund exact celor ale altora.
 • Imagine cu titlul Fii un bun ascultător Pasul 3
  3
  Nu încercați să vă ajutați imediat. Unii cred că în timp ce ascultă, uneltele ar trebui să se întoarcă și să găsească o soluție rapidă și ușoară a problemei. În schimb, ar trebui să evaluați cu ajutorul inventarului ceea ce simțiți și să faceți ceva timp pentru a cântări unul "soluție" când persoana vorbește - și numai dacă acesta din urmă este într-adevăr căutând acest tip de ajutor. Dacă începi să te gândești la toate soluțiile rapide de rezolvare a problemelor cu interlocutorul tău, atunci nu prea asculți.
 • Concentrați-vă pe absorbția tot ceea ce vă spune persoana. Doar mai târziu puteți încerca cu adevărat să o ajutați.
 • Imagine cu titlul Fii un bun ascultător Pasul 4
  4
  Simpatizeaza. Arătați-vă interlocutorului că vă pasă ce spune el cu un indiciu la momentul potrivit, astfel încât să știe că ascultați. Încercați să spuneți chiar și lucruri mici cum ar fi unul "da" când vorbește despre ceva pe care vrea să-ți fie de acord (îl poți înțelege prin tonul vocii lui) sau a "Oh, nu" când vorbește despre o tragedie sau un eveniment negativ împotriva lui. Spunând aceste cuvinte, nu numai monștrii să asculte, ci și să acorde atenție. Spune-le la momentul potrivit și ușor, pentru a nu întrerupe sau arate arogant. Încercați să apelați la partea dvs. sensibilă și să vă convingeți persoana în caz de pericol. Dar, pe de altă parte, majoritatea oamenilor nu doresc să fie milă. Așa că o mângâie, dar fără o superioritate înflăcărată.
 • Imagine cu titlul Fii un bun ascultător Pasul 5
  5
  Ține minte ce ți sa spus. O parte importantă a faptului că sunteți un bun ascultător absoarbe de fapt informațiile pe care persoana în cauză le-a expus. Deci, dacă vă spune despre problemele sale cu cel mai bun prieten al său, Mario, pe care nu l-ați mai întâlnit niciodată, încercați cel puțin să-i amintiți numele, pentru a vă putea face referire la el: se pare că știi mai bine situația. . Dacă nu vă amintiți niciun nume, detalii sau evenimente importante, atunci nu va părea că ați ascultat.
 • Este bine dacă nu aveți o memorie strictă. Totuși, dacă întotdeauna trebuie să vă opriți și să cereți clarificări sau să uitați cu cine vă adresați, atunci cu siguranță nu vă veți fi ascultător. Nu trebuie să vă amintiți fiecare mic detaliu, dar nu trebuie să repetați lucrurile de un milion de ori.
 • Imagine cu titlul Fii un bun ascultător Pasul 6
  6
  Acordați o urmărire. O altă parte importantă de a fi un bun ascultător merge dincolo de simpla ascultare, dincolo de o conversație pe care nu o mai gândiți. Dacă doriți cu adevărat să vă atrageți atenția, trebuie să cereți actualizări privind situația data viitoare când sunteți singuri cu persoana respectivă sau chiar să o trimiteți prin e-mail sau să faceți un apel telefonic pentru a vedea cum se întâmplă situația. Dacă este ceva grav, ca un divorț iminent, căutarea unui loc de muncă sau chiar o complicație a sănătății, poate fi foarte plăcut să vă arătați că aveți grijă, chiar și atunci când nu este necesar. Nu vă descurajați totuși dacă nu sunteți bineveniți: acceptați decizia dvs., dar asigurați-vă că veți fi întotdeauna acolo pentru al susține.
 • Persoana care ți-a vorbit poate fi mișcată de efortul tău de a te gândi la ea, dincolo de conversația ta și de încercarea ta de a vedea cum trece prin ea. Acest lucru necesită abilități de ascultare la un nivel ulterior.
 • Firește, există o diferență notabilă între susținerea și deranjarea persoanei. Dacă persoana vă spune că dorește să renunțe la slujba sa, probabil că nu este cazul să trimiteți un mesaj text în ziua în care întrebați dacă a făcut acest lucru sau dacă puneți presiune inutilă asupra situației și creând stres în loc să vă ajute.
 • Imagine cu titlul Fii un bun ascultător Pasul 7
  7
  Știți ce nu trebuie făcut. Știind ce să eviți atunci când încerci să fii un bun ascultător poate fi aproape la fel de util ca și cum ai ști ce să faci. Dacă doriți ca interlocutorul să vă ia în serios și să creadă că sunteți respectuos, există unele lucruri generale de evitat:
 • Nu întrerupeți în mijlocul unui argument.
 • Nu interogați persoana. În schimb, puneți întrebări ușor atunci când este necesar (poate în pauze în care nu vorbiți).
 • Nu încercați să schimbați subiectul, chiar dacă vă face incomod.
 • Evitați să spuneți "Nu este sfârșitul lumii" sau "Te vei simți mai bine mâine dimineață". Acest lucru minimizează problemele celorlalți și îl face să se simtă inconfortabil.
 • Partea 2

  Știi ce să spui
  Imagine cu titlul Fii un bun ascultător Pasul 8
  1
  Mai întâi să tăceți. Ar putea părea evident și banal, dar unul dintre cele mai mari obstacole în calea ascultării este acela de a rezista dorinței de a expune gândurile impulsive vocii. De asemenea, mulți oameni exprimă fals empatie prin împărtășirea experiențelor lor similare. Chiar răspunsurile instinctive pot fi utile, dar ele sunt de obicei utilizate în mod necorespunzător și, în cele din urmă, abuzate.
  • Părăsiți-vă nevoile și așteptați cu răbdare ca cealaltă persoană să-și expună gândurile în funcție de ritmul lor și în felul lor.
 • Imagine cu titlul Fii un bun ascultător Pasul 9
  2
  Asigurați-vă persoana despre intimitatea dvs. Dacă vă spune ceva important sau mai degrabă privat, atunci ar trebui să clarificați că sunteți de încredere și că puteți să vă închideți gura. Spune-i că poate avea încredere în tine și că tot ceea ce se spune va rămâne între voi doi. Dacă persoana nu este sigură sau nu poate avea încredere în tine, atunci va fi mai puțin probabil să se deschidă. De asemenea, nu trebuie să forțezi pe nimeni să se deschidă, pentru că acest lucru te poate face incomod sau furie.
 • Bineînțeles, când spui că ceea ce ți se spune va rămâne confidențial, ar trebui să fie adevărat, dacă nu există circumstanțe care să te împiedice să-l ții pentru tine, cum ar fi o tendință suicidală care te face profund îngrijorată. Dacă nu ai încredere în general, atunci nu vei mai fi niciodată un bun ascultător.
 • Imagine cu titlul Fii un bun ascultător Pasul 10
  3
  Fii încurajator atunci când vorbești. Este important să utilizați răspunsuri empatice la intervale adecvate în timpul conversației, astfel încât interlocutorul să perceapă că îl ascultați. Este util "rezuma și redeterminează" sau "repetați și încurajați" principalele puncte. Acest lucru va ajuta conversația și va face interlocutorul mai conștient de ceea ce spune. Iată ce trebuie să faceți:
 • Repetați și încurajați: Repetați câteva propoziții vorbite de interlocutor. În același timp, încurajați-l cu un feedback pozitiv - de exemplu, îi puteți spune: "Cred că nu a fost ușor de vină, acum înțeleg de ce". Utilizați această tehnică cu ușurință dacă nu doriți să vă considerați prea intruși sau prezumpți.
 • Rezumați să reformulați: Rezumând ceea ce vi sa spus și reformulând-o cu alte cuvinte poate fi o tehnică eficientă. Dați interlocutorului siguranța că ați auzit discursul său. În același timp, permite celor care vorbesc cu dvs. să corecteze punctele pe care le-ați interpretat greșit. Acesta este un sistem foarte util atunci când discursul interlocutorului începe să se plictisească sau frustrat.
 • Asigurați-vă că lăsați ușa larg deschisă cu declarații de genul "Pot greși, dar ..." sau "Corectează-mă dacă greșesc". Această tehnică este utilă în special atunci când vă simțiți frustrați sau simțiți că atenția în ascultare este încurcată.
 • Imagine cu titlul Fii un bun ascultător Pasul 11
  4


  Adresați întrebări relevante. Nu faceți al treilea grad persoanei care îl forțează să intre în defensivă. Utilizați întrebările pentru a împinge interlocutorul să-și tragă propriile concluzii despre situație. Acest lucru vă poate ajuta să trasați propriile concluzii fără să vă păreați prea puternici sau judecători. Iată câteva lucruri de reținut:
 • Odată folosit tehnica"ascultare empatică" a sosit timpul pentru a consolida procesul de comunicare prin punerea de întrebări pentru a face bilanțul situației. De exemplu: "Știu că nu este ușor să luați vina, dar nu înțeleg de ce ar trebui să vă simțiți vinovat în loc să luați în considerare criticile făcute constructiv".
 • Reformularea întrebării astfel transferă interlocutorul de la un nivel doar emoțional la unul mai constructiv.
 • Imagine cu titlul Fii un bun ascultător Pasul 12
  5
  Așteptați ca cealaltă persoană să se deschidă. Când încurajați un răspuns constructiv, trebuie să aveți răbdare și să acordați timp interlocutorului să-și organizeze ideile, opiniile și sentimentele. Acestea pot părea la început ca un fir și fluxul complet poate dura mult timp pentru a se dezvolta. Dacă apăsați prea devreme și vă adresați prea multe întrebări personale, puteți obține exact opusul efectului dorit și puteți face ca persoana să se simtă defensivă, reticentă în a împărtăși orice informație.
 • Păstrați pacientul și puneți-vă în picioare persoanei care spune. Uneori ajută să ne imaginăm de ce sa comportat într-o astfel de situație.
 • Imagine cu titlul Fii un bun ascultător Pasul 13
  6
  Nu întrerupeți interlocutorul comunicând sentimentele sau opiniile dvs. cu privire la faptul că vă spune. Așteptați ca cealaltă persoană să vă ceară să le exprimați. Ascultarea activă vă cere să întrerupeți fluxul gândurilor și să profitați de pauzele acordate de interlocutor pentru a rezuma și pentru a face bilanțul situației.
 • Dacă întrerupeți persoana prea devreme, atunci el va fi frustrat și nu va absorbi complet ceea ce spuneți. Persoana va fi dornică să concluzioneze, declarând că provoacă supărare și distragere a atenției.
 • Abțineți de la a da sfaturi directe (cu excepția cazului în care acest lucru este cerut în mod expres). În schimb, lăsați celălalt să vorbească despre situație și să-și găsească propriul drum. Acest lucru va întări ambele. Probabil că acest proces va aduce o schimbare benefică și o mai bună înțelegere de sine pentru amândoi.
 • Imagine cu titlul Fii un bun ascultător Pasul 14
  7
  Încercați să reasigurați cealaltă persoană. Indiferent de modul în care se încheie conversația, permiteți celeilalte părți să știe că vă place să le ascultați. Lasă-l să știe că ești gata să-l asculți din nou în viitor, dar nu o vei exercita asupra lui. În plus, asigurați-vă că conversația va rămâne confidențială. Dacă aveți șansa, oferiți-i ajutor practic pentru a rezolva problema. Nu creați speranță falsă - dacă singura modalitate prin care vă puteți oferi ajutorul este să continuați să ascultați, să înțelegeți.
 • Puteți chiar să-i îndemnați pe mâna sau genunchiul celuilalt, să puneți un braț în jurul acestuia sau să-i dați o altă atingere liniștitoare. Trebuie să faceți tot ce este potrivit situației. Cu siguranță nu vrei să depășești limitele atunci când e vorba de a atinge!
 • Dacă aveți șansa, oferiți-i ajutor practic pentru a rezolva problema. Nu creați speranță falsă - dacă singura modalitate prin care vă puteți oferi ajutorul este să continuați să ascultați, să înțelegeți. Este încă un mare ajutor.
 • Imagine cu titlul Fii un bun ascultător Pasul 15
  8
  Când dați sfaturi, amintiți-vă că sunt neutri și nu prea influenți de experiențele dvs. personale. Gândiți-vă la ceea ce este mai bine pentru persoana în cauză, decât la ceea ce ați făcut, chiar dacă acest lucru vă poate ajuta.
 • Partea 3

  Utilizați o limbă corporală adecvată
  Imagine cu titlul Fii un bun ascultător Pasul 16
  1
  Contactați ochii. Contactul cu ochii este important când ascultați. Dacă prietenul tău dă impresia că nu este interesat și ești distras, nu se va mai putea deschide din nou. Când cineva vă vorbește, concentrați-vă direct asupra ochilor, astfel încât să știți sigur că absorbiți fiecare cuvânt. Chiar dacă subiectul nu vă interesează, cel puțin respectă și ascultă cu adevărat ceea ce are de spus interlocutorul tău.
  • Focalizați-vă ochii, urechile și gândurile numai pe el și deveniți un bun ascultător. Nu vă concentrați pe ceea ce spuneți mai târziu, ci concentrați-vă complet pe ceea ce vă spune cealaltă persoană. (Amintiți-vă că este vorba despre interlocutorul dvs., nu despre dvs.).
 • Imagine cu titlul Fii un bun ascultător Pasul 17
  2
  Oferiți-i interlocutorului atenția totală. Dacă doriți să fiți un bun ascultător, este important să creați un spațiu fizic și mental favorabil. Îndepărtați toate distragerile și concentrați atenția asupra persoanei care are ceva de spus. Opriți dispozitivele electronice (inclusiv telefoanele mobile) și acceptați să vorbiți într-un loc fără distragere atenție. Odată ce sunteți față în față, calmați-vă mintea și deschideți-vă complet la ceea ce poate spune persoana.
 • Alegeți un loc fără distragere atenție sau alte persoane care vă pot atrage atenția. Dacă te duci la o cafenea, fii sigur că te concentrezi pe persoana care vorbește, nu pe personajele interesante care intră și ies.
 • Dacă vorbești într-un loc public, cum ar fi un restaurant sau o cafenea, nu te apropia de televizor. Chiar dacă sunteți hotărâți să îi acordați atenție persoanei, ați putea fi tentați să vă uitați la televizor, mai ales dacă jucați echipa preferată.
 • Imagine cu titlul Fii un bun ascultător Pasul 18
  3
  Urmați interlocutorul în timp ce vorbește și îl încurajați cu limbajul corpului. Nodding indică faptul că urmați discursul său și îl veți încuraja să continue. Adoptarea unei atitudini sau a aceleiași poziții a persoanei care vă vorbește (tehnica oglindă) o va face să se relaxeze și să se deschidă și mai mult. Încercați să o priviți drept în ochi. Nu numai că arată că asculți, dar și că sunteți cu adevărat interesat de ceea ce vi se spune.
 • O altă modalitate de a avea un limbaj corporal încurajator este să vă mutați corpul spre celălalt. Dacă ești împușcat, atunci poate părea că vrei să mergi. Dacă traversați picioarele, de exemplu, punctul 1 către interlocutor în loc să îl distanțezi.
 • Nici măcar nu treceți brațele deasupra pieptului. Acest lucru vă va face să păreați neprietenoși sau sceptici, chiar dacă nu vă simțiți așa.
 • Imagine cu titlul Fii un bun ascultător Pasul 19
  4
  Ascultați activ pentru a-ți exprima interesul. Ascultarea activă implică întregul corp și fața - a ta și a interlocutorului. Puteți înțelege clar că ați înțeles fiecare cuvânt care vă este rostit. Iată cum puteți face tot posibilul pentru a deveni un ascultător activ:
 • Cuvintele tale: chiar dacă nu trebuie să spui "Mmmhm". "înţeleg" sau "dreapta" la fiecare cinci secunde pentru că ai deveni enervant, poți întotdeauna să arunci o frază încurajatoare aici și acolo pentru a arăta că ești atent.
 • Expresia dvs.: arătați interesați și întâlniți aspectul celuilalt, din când în când. Nu o copleșiți, fixându-l intens, dar reflectați cordialitatea și deschiderea față de ceea ce ascultați.
 • Citește între linii: trebuie să fii mereu atent la lucrurile și ideile nerostite care te pot ajuta să evaluezi sentimentele adevărate ale interlocutorului. Uită-te la expresiile ei facială și corporală pentru a încerca să adune cât mai multe informații, nu doar cuvinte. Imaginați-vă ce fel de dispoziție ați fi dobândit astfel de expresii, acea limbă a corpului și tonul.
 • Vorbiți la același nivel de energie ca și cealaltă persoană. În acest fel, el va ști că mesajul a sosit și că nu este nevoie să repetăm.
 • Imagine cu titlul Fii un bun ascultător Pas 20
  5
  Nu vă așteptați să se deschidă imediat. Fiți răbdători și dispuși să ascultați, fără a vă oferi sfaturi.
 • Încercați să repetați ce spune cealaltă persoană pentru a confirma sensul exact. Uneori, cuvintele pot însemna două lucruri diferite. Cel mai bun mod de a confirma și de a evita neînțelegerile este acela de a repeta ce spune cealaltă persoană, astfel încât interlocutorul să știe că îl ascultați și că aveți aceeași idee.
 • Sfaturi

  • Cu cât este mai dificil să asculți, cu atât mai importantă este ascultarea.
  • A fi un bun ascultător este una dintre cele mai importante abilități dacă vrei să avansezi cariera ta și să construiești relații semnificative cu oamenii.
  • Nu fă asta "papagalul" repetând cuvintele pronunțate de cuvântul interlocutorului. Este destul de enervant pentru cei care vorbesc cu tine.
  • Când te uiți la persoana pe care o asculți făcând un contact vizual cu ea - privește-o în ochi. El vă va arăta că vă concentrați 100% asupra a ceea ce spuneți. În orice caz, evitați să priviți prea mult timp sau să faceți expresii involuntare de neîncredere sau dezamăgire.
  • Amintiți-vă că uneori trebuie să ascultăm "între linii," dar că alteori este necesar să presupunem ceea ce se spune într-un sens literal și fără judecăți de orice natură.
  • Dacă vă gândiți la ceea ce veți spune după ce persoana a terminat să vorbească, nu ascultați.
  • Nu trivializați. Evitați comentarii cum ar fi: "Milioane de oameni au aceeași problemă, deci nu trebuie să vă faceți griji".
  • Dacă nu aveți chef să ascultați, consultați conversația într-un alt moment. Este mai bine să nu vorbești dacă nu te simți gata și crezi că ești distras de emoțiile și grijile tale personale.
  • Abțineți de la a impune sfaturi.
  • Nu întrerupeți persoana care vorbește întrebând sau dezvăluind povestea ta.

  Avertismente

  • Deși povestea pe care o împarte este "prea mult timp" ca să rămâi interesat, să faci tot ce poți și să asculți ce spune el. Poate că nu știi, dar șansele sunt bune că ești foarte apreciat pentru ascultarea ta. Aceasta întărește legătura dintre relația pe care o aveți.
  • Căutați contact vizual. Dacă nu priviți persoana în ochi, puteți simți că nu o ascultați.
  • Evitați expresii care sugerează că nu ați ascultat cu atenție suficient, de exemplu: "Bine, dar ...".
  • Dacă găsiți că ați formulat un răspuns înainte ca persoana să termine să vorbească, nu ascultați. Încercați să așteptați înainte de a interveni. Goliți mintea și începeți de la început.
  • Încercați să nu vorbiți prea mult când persoana care vă vorbește vă spune ceva care este foarte important pentru dvs. Ei simt ca aducându-vă să vă spun ceva care este prețios pentru ei și dacă nu le respectați într-un fel sau nu vă faceți griji (chiar dacă nu faceți acest lucru în scop), atunci ei nu vor auzi să spui nimic mai mult. Acest lucru poate dăuna prieteniei dvs. sau poate reduce la minimum șansele de a deveni prieteni. Dacă subiectul este foarte important pentru ei, puteți folosi câteva comentarii care se referă la emoțiile lor faciale și încercați să fiți de acord.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit