gtemata.com

Cum să trăiești cu o persoană extrem de critică

Dacă este unul dintre părinții dvs., un coleg de cameră sau partenerul dvs., poate fi dificil să trăiți cu o persoană prea critică. Dacă nu vă puteți relaxa în casă, cu siguranță vă veți strădui să ajungeți în viața de zi cu zi. Subiecții care pun în mișcare în mod constant critica sunt adesea nemulțumiți de ei înșiși, așa că încercați să înțelegeți că judecățile lor rareori reprezintă un atac personal. În orice caz, găsiți strategii de gestionare imediată, apoi soluționați calm și în relație cu interlocutorul dvs. și, în cele din urmă, mergeți mai departe. Gândiți-vă la menținerea umorului bun și a unei perspective pozitive asupra lucrurilor, în ciuda circumstanțelor.

paşi

Partea 1
Gestionați-vă în Imediate

Imaginea intitulată Traieste cu o persoană prea critică Pasul 1
1
Nu luați la nivel personal cât de neplăcut vi se spune. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l amintiți este că nu vă privește personal: dacă o persoană tinde să dea vina și dezaproba, probabil că o va avea pentru toată lumea. Când faceți niște critici, încercați să rămâneți liniștiți și amintiți-vă să nu-l luați personal.
 • Luați în considerare cine provine criticile. În general, persoana cu care locuiești este critică față de tot și de toți? Te plângi de muncă, de școală și de prieteni? Dacă este așa, el poate avea pur și simplu o atitudine negativă față de viață și, în acest caz, criticile sale sunt doar o reflectare a viziunii sale. Prin urmare, ele nu constituie considerații obiective asupra persoanei voastre.
 • Încearcă să-ți amintești cât de mult merită. Probabil că în criticile pe care le primiți va exista un șir de adevăr - toată lumea se poate îmbunătăți în anumite aspecte. Cu toate acestea, defectele și imperfecțiunile nu descriu cine sunteți cu adevărat. Colegul de cameră poate avea dreptate atunci când arată că întotdeauna uiți să arunci recipientele goale cu lapte. În orice caz, încercați să vă concentrați asupra acestei inabilități, în loc să vă gândiți la alte părți ale personajului.
 • Imaginea intitulată Traieste cu o persoană prea critică Pasul 2
  2
  Rezistați tentației de a lupta. Nu este niciodată o idee bună să discutați cu o persoană hipercritică. Dacă cineva are acest personaj, el nu are intenția de a rezolva probleme: el vrea pur și simplu să se plângă. Chiar dacă este dificil, încercați să vă opuneți tentației de a argumenta.
 • Ascultați și încercați să vă puneți în picioare celor care vă critică. Trebuie doar să repetați cuvintele sale. În acest fel, veți arăta că îl ascultați fără a ne da în mod necesar solicitări nerezonabile. Această strategie este mai eficientă decât posibilitatea inițierii unei discuții. De exemplu, ați putea spune: "Spuneți-mi că nu este corect că a uitat să spele vasele aseară, nu-i așa?"
 • Oamenii critici fac adesea totul pentru a provoca o reacție în interlocutorul lor. Dacă te uiți la situația din perspectiva lor, ei probabil vor continua să critice. În loc să răspundeți la ton, explicați calm punctul de vedere. Ați putea spune: "Îmi pare rău că sunteți frustrat, dar am uitat sincer. Acum spal vasele și data viitoare voi încerca să-mi amintesc ". Dacă o persoană este foarte critică, poate că te urmărești să te cert. Nu-l încuraja. Tot ce trebuie să faceți este să vă reiterați poziția. În cele din urmă se va plictisi și va lăsa singura întrebarea.
 • Imaginea intitulată Traieste cu o persoană prea critică Pasul 3
  3
  Ignoră-l. Uneori, cea mai bună modalitate de a gestiona o persoană prea critică este de a învăța să o ignorați. Pentru ea, de fapt, plângerea și găsirea părului în ou este pur și simplu un mod de viață. Prin urmare, învățați să nu o considerați.
 • Persoanele extrem de critice sunt în largul lor între conflicte și drama. Cu cât reacționați mai mult, cu atât mai multe vor fi acestea. Prin urmare, încercați doar să răspundeți la monosilabile. Când atacă să critice, răspundeți cu: "Uh-uh", "Da" sau "Bine".
 • Imaginea intitulată Traieste cu o persoană prea critică Pasul 4
  4
  Fii simpatic. Adesea oamenii hipercritici nu sunt mulțumiți de viața lor. Au așteptări neîntemeiate mari în raport cu obiectivele și comportamentul lor personal. Dacă locuiți cu cineva care nu face decât să judece, aveți o mică înțelegere.
 • Realizați că aveți de-a face cu această persoană doar pentru o perioadă scurtă de timp, în timp ce ea este forțată să se ocupe mereu de ea însăși. Este foarte probabil ca colegul tău de cameră, membrul familiei tale, partenerul tău sau un prieten să se comporte așa, pentru că se simte inadecvat.
 • Când cineva te critică, ia în considerare punctul tău de vedere. Există cu siguranță motive pentru care se comportă în acest fel. De exemplu, să presupunem că locuiți în casă cu părinții dvs. în timpul universității. Tatăl tău ar mustra în mod constant te pentru modul în care studiile, dar uita-te la situația din punctul său de vedere, poate că nu a avut niciodată șansa de a merge la universitate sau se simte nesigur în prezența ta pentru că creați ceva ce nici măcar nu a avut oportunitatea de a se angaja. După cum vedeți, criticile sale nu au nimic de-a face cu voi personal, ci sunt o reflectare a neliniștii sale. Uneori, o atitudine simpatică poate atenua frustrarea cauzată de o altă persoană.
 • Imaginea intitulată Traiește cu o persoană prea critică Pasul 5
  5
  Lasă-l să alerge din când în când. Dacă locuiți cu o persoană hipercritică, este uneori mai bine să ignorați prostii. Dacă prietenul tău devine nervos când nu îți folosești rufele într-un anumit fel, fă-o în felul lui. Nu va fi un mare sacrificiu și ai putea elibera tensiunea.
 • Chiar și atunci când cineva face critici nerezonabile, poate exista un adevăr în ceea ce el spune. După cum am menționat deja, toată lumea are obiceiuri proaste. Poate fi enervant când colegul tău de cameră se plânge în mod constant să nu usuce podeaua de la baie după un duș. Cu toate acestea, rețineți că cineva ar putea alunecă și cădea. În loc să vă faceți nervi, încercați să scoateți apa cu un prosop când ați terminat dușul.
 • Partea 2
  Adresați-vă situației

  Imaginea intitulată Traieste cu o persoană prea critică Pasul 6
  1
  Fii atent. Nu poți tolera o atitudine critică pe termen nelimitat. Va veni timpul când nu va mai fi suportabil. Un cont este dacă colegul tău de cameră este pe tine pentru că nu arunci niciodată coșul de gunoi, altul dacă o persoană hipercritică începe să-ți dea sfaturi nesolicitate asupra vieții personale sau a muncii tale. În acest caz, ar trebui să clarificați lucrurile.
  • Fi hotarat, dar si bun. Nu este adecvat să fii agresiv sau lipsit de respect, pentru că în acest fel există riscul ca situația să devină degenerată, rezultând mai degrabă o dispută decât o rezolvare.
  • Este suficient să vă exprimați preocupările în termeni simpli și concreți. De exemplu, să presupunem că colegul tău de cameră interferă cu relația ta cu prietena ta. Încercați să-i spuneți: "Vă apreciez că sunteți îngrijorat de cât timp petrec împreună cu Valeria. E frumos să știți că vă pasă atât de mult de mine. Cu toate acestea, cred că relația mea este suficient de stabilă. În prezent, sunt fericit și nu am nevoie de niciun sfat. Dacă situația se va schimba în viitor, vă voi spune. "
 • Imaginea intitulată Traieste cu o persoană prea critică Pasul 7
  2


  Evaluați caracterul criticilor. Chiar dacă este dificil, uneori veți fi în măsură să examinați în mod obiectiv criticile pe care le primiți. Dacă încerci să înțelegi de unde se nasc, vei putea să rezolvi mai eficient problemele.
 • Mai întâi de toate, ia în considerare obiectul criticilor. Este ceva sub controlul tău? Dacă da, poate vă puteți face ceva efort pentru a vă schimba. Încercați să spălați vasele după ce ați terminat să le folosiți. Cu toate acestea, criticii au tendința de a fi pretențioși în privința unor aspecte care nu țin de controlul altora. Dacă sunteți obișnuiți să râdeți cu voce tare atunci când vedeți un film de comedie, este mai mult o chestiune de caracter decât o alegere conștientă. În acest caz, o critică poate fi nedreaptă.
 • Cum primesc criticile primite? Dacă locuiți cu o persoană, trebuie să puteți comunica cu ea. Dacă faci ceva care o deranjează, are tot dreptul de a face cunoscută. Cu toate acestea, modul în care se exprimă este important. Dacă strigă, se recurge la limbaj vulgar sau este foarte strictă, acest lucru nu este acceptabil.
 • De ce vă critică această persoană? Credeți că colegul dvs. de cameră intenționează să vă schimbe sau credeți că îi place să se plângă?
 • Imaginea intitulată Traiește cu o persoană prea critică Pasul 8
  3
  Exprimați o opinie sinceră. O modalitate de a trata o persoană hipercritică este de a oferi câteva sfaturi. Uneori, oamenii nu pot comunica cu ceilalți deoarece nu înțeleg că este posibil să oferim ajutor chiar și fără a fi polemici sau spiritism.
 • O persoană critică poate să-și exprime opinia sau sfatul valabil. Cu toate acestea, modul în care dispensația nu este întotdeauna utilă. Dacă aveți de-a face cu cineva care vă critică în fiecare zi, încercați să-i spuneți ce este util și ce nu. În cele din urmă el va învăța să comunice mai bine cu tine.
 • De exemplu, să presupunem că colegul tău de cameră te preda despre cum să speli podeaua. Ați curățat-o deja în acea zi. Știți că veți uita instrucțiunile sale data viitoare când această sarcină depinde de dvs. Încercați să-i spuneți: "Înțeleg că vrei să schimb modul în care speli podeaua. Dar data viitoare, ai putea să-mi explici asta înainte să înceapă curățarea? Mi-e teamă că de acum până săptămâna viitoare voi fi uitat ce mi-ai spus ".
 • Imaginea intitulată Traieste cu o persoană prea critică Pasul 9
  4
  Vorbește în prima persoană. Nu este puțin probabil ca o persoană prea critică să vă rănească sentimentele. Cei care sunt negativi și pretențioși ajung să rănească pe alții care sunt aproape de el. Când vă exprimați frustrarea, vorbiți în prima persoană. În acest fel, veți evidenția ceea ce vă simțiți, în loc să acuzați persoana din fața voastră. Explicați modul în care vă simțiți, în loc să stabiliți o judecată obiectivă asupra situației.
 • O condamnare pentru prima persoană are trei părți. Începe cu "simt / am impresia" și continuă să explice starea de spirit a persoanei care o pronunță, urmată de comportamentele care au dat naștere acestor sentimente. În cele din urmă, se termină prin ilustrarea motivelor din spatele stării de spirit comunicate. Făcând astfel, nu veți fi condamnați să-i acuzați pe interlocutorul dvs.: nu-i spuneți că el a greșit în mod obiectiv, ci mai degrabă arăta modul în care comportamentul lui v-a rănit.
 • De exemplu, să presupunem că prietenul tău mereu te critică pentru că-ți petrece prea mult timp în duș. Nu spune: "Este foarte iritant când mă certați pentru că petrec prea mult timp în duș. Nu te deranjez când te afli în baie. Este o lipsă de respect ". Dacă vă exprimați astfel, prietenul dvs. se poate simți acuzat sau judecat nedrept - chiar dacă probabil că aveți dreptate.
 • Mai degrabă, exprimați-vă starea de spirit cu o expresie în prima persoană. Urmând exemplul de mai sus, ați putea spune: "Am impresia că mi-e dor de tine când mă certați că petreceți prea mult timp în duș. Se pare că am respectat întotdeauna confidențialitatea dvs. atunci când vă aflați în baie ".
 • Imaginea intitulată Traieste cu o persoană prea critică Pasul 10
  5
  Fiți dispuși să găsiți un compromis. Chiar dacă credeți că aveți dreptate, trăiți cu cineva înseamnă să faceți compromisuri. Deci, faceți totul pentru a găsi un acord cu o persoană prea critică.
 • Acceptați criticile, atunci când sunt valabile. Fiecare dintre noi are obiceiurile sale rele care pot irita un coleg de cameră, un membru al familiei sau un partener. Dacă faceți o greșeală, deși puțină consecință, încercați să schimbați.
 • Încercați să depășiți resentimentele. Înțelege punctul de vedere al celeilalte persoane și, uneori, dă cererile sale.
 • Partea 3
  Mergeți înainte

  Imaginea intitulată Traieste cu o persoană prea critică Pasul 11
  1
  Dă exemplul. Pentru a gestiona o persoană hipercritică, este de preferat să se hrănească optimismul. Nu-i permiteți să exercite o influență negativă asupra dvs. Demonstrați cum poate fi mai fericit și mai pozitiv.
  • Dacă cineva te critică în tot ceea ce faci, reacționezi în sens contrar. Făcând acest lucru, îl vei face să înțeleagă că nu poate să-i tragă pe ceilalți în negativitatea lui. Dacă prietena dvs. vă reproșează că nu sunteți de acord cu ideile dvs. politice, răspundeți: "Nu este minunat să trăiți într-o țară în care toată lumea are dreptul să gândească ce vrea?".
  • Evitați calmarea unei persoane negative. De multe ori cei care au această atitudine în viață își găsesc plăcerea de a se plânge. El poate continua să vorbească despre problemele sale fără să se oprească și să refuze să asculte toate soluțiile posibile. În aceste cazuri, tăiați scurt. Nu le dați o mână puternică, permițându-le să se plângă fără sfârșit. Încercați să spuneți: "Nu știu ce să vă spun, dar sunt sigur că veți găsi soluția". Apoi zâmbiți și închideți conversația.
 • Imaginea intitulată Traieste cu o persoană prea critică Pasul 12
  2
  Păstrați-vă buna dispoziție. Este foarte important să nu pierdeți din vedere fericirea voastră. Chiar dacă trăiți cu o persoană negativă, trebuie să încercați să vă bucurați de viață. Faceți totul pentru a rămâne fericit, în ciuda circumstanțelor.
 • Adoptați o atitudine mai pozitivă față de viață. Poate fi dificil, mai ales dacă sunteți supus la valuri de negativitate care încearcă în orice fel să vă ruineze starea de spirit. Cu toate acestea, oamenii sunt în general mai fericiți când acceptă situația lor, bună sau rea. Încearcă să te gândești: "Este dificil să trăiești cu această persoană, dar este viața. Sunt întotdeauna eu însumi și încă mai pot vedea paharul pe jumătate plin ".
 • Găsiți timpul să fiți singuri, dacă aveți nevoie de ea. Petreceți câteva ore pe zi departe de casă. Ieșiți cu prietenii sâmbătă seara. Înconjurați-vă cu oameni fericiți și pozitivi și bucurați-vă de cele mai bune momente. În acest fel, veți putea să vă protejați fericirea în timp ce trăiți cu o persoană extrem de critică.
 • Imaginea intitulată Traieste cu o persoană prea critică Pasul 13
  3
  Închideți raportul, dacă este necesar. Dacă criticile pe care le primiți sunt prea dure, poate că este bine să înțelegeți dacă merită să continuați această relație, mai ales dacă este vorba despre o relație de cuplu. Este dificil să te simți pozitiv și fericit cu un partener care în fiecare zi se află într-o poziție de război. Dacă, după discutarea problemei și găsirea unui compromis, situația nu se schimbă, poate că este timpul să transformăm pagina. Evaluați-vă relația și luați în considerare dacă merită să fie salvat.
 • Sfaturi

  • Fii răbdător. Mulți oameni hipercritici se luptă împotriva unei probleme numite "perfectionism". Poate fi foarte dificil pentru ei să renunțe la control și să accepte deficiențele altora. Chiar dacă sunt dispuși să se schimbe, ei iau mult timp să accepte această idee.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit