gtemata.com

Cum să trăiți cu schizofrenie

A trăi o viață normală și fericită care suferă de schizofrenie nu poate fi ușoară, dar cu siguranță este posibilă. Trebuie să găsiți un tratament (sau tratamente) care să fie eficient pentru dvs., să vă gestionați viața evitând stresul și să creați o bază de sprijin. Dacă ați fost diagnosticat cu această boală, nu vă disperați. În schimb, învățați să profitați de puterea interioară și să vă înfruntați situația cu capul ridicat. Dacă căutați informații despre cum să trăiți cu cineva cu schizofrenie, faceți clic pe acesta legătură

.

paşi

Metoda 1
Căutați un tratament

Imagine intitulată Live cu schizofrenie Pasul 1
1
Creați un plan terapeutic pentru dvs. Din păcate, schizofrenia nu este o boală care dispare pur și simplu. Tratamentul este o parte necesară a vieții dvs. și crearea unui plan terapeutic vă va ajuta să faceți o parte normală a vieții, ca și alte activități zilnice. Pentru a stabili acest lucru, discutați cu medicul despre medicamente și terapii care se potrivesc cel mai bine situației dvs. specifice.
 • Amintiți-vă că toată lumea este diferită, nu toate medicamentele sau terapiile colaborează cu toată lumea în același mod, dar trebuie să continuați să căutați cel care este potrivit pentru dvs.
 • Imagine intitulată Live cu schizofrenie Pasul 2
  2
  Discutați cu medicul dumneavoastră despre medicamentele pe care ar trebui să le încercați. Nu încercați să vă dați seama de cele potrivite pentru dvs., dacă vă uitați la internet sau căutați în alte surse. Există o mulțime de informații despre acest subiect și este posibil să fiți copleșiți sau confuzi. În schimb, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră, care va putea determina ce medicamente funcționează cel mai bine pentru specificul dumneavoastră. Simptomele, vârsta și istoricul medical anterior sunt factori importanți de luat în considerare.
 • Dacă medicamentele pe care le luați vă fac să vă simțiți inconfortabil într-un fel, trebuie să vă informați medicul. El poate ajusta dozajul sau poate recomanda un alt medicament pentru a încerca.
 • Imagine intitulată Live with Schizophrenia Pasul 3
  3
  Încercați psihoterapia. Este o terapie care vă poate ajuta să respectați planul de tratament, să vă înțelegeți mai bine pe tine și boala și să îmbunătățești relațiile interpersonale cu ceilalți. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a afla dacă este adecvată psihoterapia pentru dumneavoastră. Unele dintre cele mai comune forme de psihoterapie includ:
 • Psihoterapia individuală: aceasta include întâlniri de două persoane cu un terapeut pentru a vorbi despre modul în care vă simțiți, despre problemele cu care vă confruntați, despre relațiile pe care le aveți, precum și despre alte teme nesfârșite. Terapeutul va încerca să vă învețe cum să vă ocupați de viața de zi cu zi și să înțelegeți mai bine starea dumneavoastră.
 • Terapia de familie: aceasta constă în a merge cu cei mai apropiați membri ai familiei în terapie, astfel încât și ei să poată învăța totul despre boală și să lucreze eficient în comunicarea și interacțiunea cu ceilalți.
 • Imagine intitulată Live cu schizofrenie Pasul 4
  4
  Luați în considerare posibilitatea de a merge la terapia socială. Terapia socială, numită și reabilitare, constă în găsirea într-un mediu protejat, în care sunteți învățat să căutați un loc de muncă potrivit pentru starea dumneavoastră și să gestionați factorii de stres care vi se pot confrunta în fiecare zi. Veți fi, de asemenea, învățați tehnici de a interacționa cu alții și de a le vorbi despre starea dumneavoastră.
 • Puteți participa la terapia socială atât individual cât și în grupuri.
 • Imagine intitulată Live with Schizophrenia Pasul 5
  5
  Evaluați o terapie de reintegrare în comunitatea dvs. Dacă ați fost într-un spital din cauza schizofreniei, vă puteți gândi să găsiți calea potrivită pentru a vă întoarce în comunitatea în care locuiți. În acest fel, puteți găsi rolul dvs. și obțineți sprijinul necesar, dezvoltându-vă obiceiurile zilnice și interacțiunile sociale.
 • Imagine intitulată Live with Schizophrenia Step 6
  6
  Căutați tratament dacă credeți că aveți schizofrenie, chiar dacă nu ați fost diagnosticat. Controlul și gestionarea schizofreniei depinde, de asemenea, puțin de cât de rapid este tratată afecțiunea. Dacă vă este frică de suferință, dar nu ați fost diagnosticată, contactați-vă imediat medicul pentru a efectua o programare.
 • De asemenea, trebuie să discutați cu cineva despre care aveți încredere în ceea ce vă confruntați, pentru a vă ajuta în acest moment de stres.
 • Metoda 2
  Gestionați-vă viața

  Imagine intitulată Live with Schizophrenia Pasul 7
  1
  Primul pas este să accepți condiția. Trebuie să lucrați pentru a accepta boala, astfel încât recuperarea să devină o experiență mai puțin obositoare. Pe de altă parte, negarea faptului că ceva este greșit sau gândirea că starea dvs. va dispărea singură nu vă poate face decât să vă faceți mai rău. Din acest motiv, este important să începeți tratamentul și să acceptați aceste două fapte:
  • Sunteți schizofrenici și veți avea un loc de muncă dificil de rezolvat.
  • Poți trăi o viață normală și fericită.
 • Imagine intitulată Live cu schizofrenie Pasul 8
  2


  Amintiți-vă că există modalități de a trăi o viață normală. Șocul inițial al diagnosticului poate fi o problemă foarte gravă pentru pacienți și pentru familiile acestora. De fapt, unii oameni sunt atât de șocați să audă diagnosticul confirmat, încât adesea doreau să sufere de o boală mult mai gravă, dar mai acceptabilă din punct de vedere social. Această reacție ciudată este rezultatul stigmatului care lasă cuvântul "schizofrenie". Mulți oameni cred că dacă suferă de această boală, viața lor trebuie să se schimbe cu siguranță. Cu toate acestea, atât cei bolnavi cât și cei care iubesc un pacient cu schizofrenie trebuie să știe că acest lucru nu este cazul deloc.
 • În realitate, persoanele cu schizofrenie pot duce o viață perfect normală, cu condiția ca acestea să urmeze tratamentul potrivit. Dacă își iau medicația și urmează terapia la timp, ei pot avea foarte puține probleme în interacțiunile sociale, în găsirea unui loc de muncă, în a avea o familie sau, în orice caz, excelează în viață.
 • Imagine intitulată Live with Schizophrenia Pasul 9
  3
  Evitați stresul. Schizofrenia are loc adesea atunci când trebuie abordată o situație gravă de stres. Prin urmare, dacă suferiți de această boală, este important să evitați toate situațiile și factorii care vă pot provoca stres și să vă provoace o criză. Fiecare individ are factori diferiți și specifici care pot crea anxietate. Mergeți la terapie vă poate ajuta, de asemenea, să identificați ce vă provoacă cea mai mare tensiune. Când înveți să știi ce te înrăutățește cel mai mult, ocupat din greu pentru a evita cât mai mult posibil. Printre factorii de stres se numără:
 • O situație specifică.
 • O persoană specifică.
 • Un loc specific.
 • Imagine intitulată Live with Schizophrenia Pasul 10
  4
  Încearcă să rămâi ocupat. Atunci când simptomele sunt ținute sub control cu ​​medicamente și terapie, trebuie să încercați să vă reluați viața normală și să vă ocupați. Dacă petreceți mult timp inactiv, puteți să vă gândiți la lucruri care creează anxietate sau tensiune, ceea ce, la rândul său, vă poate face să trăiți un episod de schizofrenie. Pentru a rămâne ocupat:
 • Pune efort în muncă.
 • Organizați timp pentru a petrece împreună cu prietenii și familia.
 • Găsiți un nou hobby.
 • Oferiți voluntari sau ajutați la realitățile locale.
 • Metoda 3
  Creați o rețea de asistență

  Imagine intitulată Live with Schizophrenia Pasul 11
  1
  Petreceți timp cu oameni care vă înțeleg starea. Este important să vă petreceți timpul cu oameni care știu prin ce treceți, deci nu trebuie să vă simțiți tensionați sau nervoși pentru a vă explica boala unei persoane necunoscute. Petreceți-vă timpul cu oameni care sunt empatici, autentici și sinceri.
  • Evitați participarea celor care nu înțeleg sau nu doresc să înțeleagă boala dvs. sau care pot provoca anxietate.
 • Imagine intitulată Live with Schizophrenia Step 12
  2
  Încercați să nu scăpați de evenimente și momente de sociabilitate. Deși poate fi dificil să se adune energie și să se calmeze pentru a interacționa cu ceilalți într-un context social, este important să faceți acest lucru. Oamenii sunt creaturi sociale și când suntem împreună cu alții, creierul nostru eliberează substanțe chimice care ne fac să ne simțim în siguranță și fericiți.
 • Ia ceva timp pentru a face lucrurile pe care le place cu oamenii pe care îi iubești.
 • Imagine intitulată Live with Schizophrenia Pasul 13
  3
  Creați o rețea de suport pentru dvs. Deși unii oameni cred că căutarea sprijinului vă face să pari slabi, nu este deloc așa. A avea prieteni și membri ai familiei care vă susțin și vă ajută vă va permite să vă ocupați și să vă gestionați starea într-un mod mult mai ușor.
 • Această rețea de asistență poate fi alcătuită din prieteni, membri ai familiei și grupuri de asistență.
 • Imagine intitulată Live with Schizophrenia Pasul 14
  4
  Exprimați-vă emoțiile și temerile unei persoane de încredere. Schizofrenia vă poate face să vă simțiți izolați, astfel încât să discutați cu cineva despre care aveți încredere în sentimentele și starea dumneavoastră de spirit vă poate ajuta să luptați cu acest sentiment. Împărtășirea experiențelor și a emoțiilor poate fi foarte terapeutică și vă poate scuti de presiunea pe care o puteți simți.
 • Ar trebui să împărtășiți ceea ce treceți, chiar dacă persoana cu care vorbiți nu are neapărat sfaturi pentru a vă oferi. Pur și simplu exprimarea gândurilor și a emoțiilor vă poate ajuta să vă simțiți mai calmi și să vă mențineți autocontrolul.
 • Imagine intitulată Live cu schizofrenie Pasul 15
  5
  Participați la un grup de asistență. Poate fi foarte util atunci când trebuie să acceptați schizofrenia ca parte a vieții voastre. Înțelegerea faptului că alte persoane au aceleași probleme ca dvs. și ați găsit o modalitate de a le gestiona, chiar dacă acestea pot fi cu adevărat dificile, uneori vă pot ajuta să înțelegeți și să vă acceptați boala.
 • Participarea la un grup de sprijin vă poate face să aveți mai multă încredere în abilitățile dumneavoastră și să vă simțiți mai puțin teama de boală, precum și înțelegerea a ceea ce puteți face pentru dvs.
 • Sfaturi

  • A trăi cu schizofrenia nu trebuie să fie un eveniment atât de groaznic care să însemne sfârșitul existenței voastre, chiar dacă mulți oameni, pe nedrept, cred că este așa. Deși diagnosticul este, fără îndoială, dificil, atât pentru pacient cât și pentru cei dragi, viața nu trebuie să se schimbe drastic din cauza acestei boli.
  • Atâta timp cât acceptați ceea ce vi se întâmplă și sunteți dispuși să faceți tot ce este mai bine pentru a vă conforma planului de tratament, puteți duce o viață fericită și satisfăcătoare în timp ce aveți schizofrenie.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit