gtemata.com

Cum se utilizează un abacus

Abacul este un instrument de calcul aparent simplu, care este folosit în prezent în întreaga lume. Suanpan

, sau abacul chinezesc, este modelul cel mai util - este perfect pentru persoanele cu probleme de vedere și pentru toți cei care doresc să cunoască procesele de bază ale calculatoarelor moderne. După ce ați învățat elementele de bază ale numărării cu acest instrument, puteți efectua rapid operații aritmetice, cum ar fi împărțirea, adăugarea, scăderea și multiplicarea.

paşi

Partea 1
conta

Imaginea intitulată Utilizați un Abacus Pasul 1
1
Orientați corect abacul. Fiecare coloană din sectorul superior trebuie să aibă una sau două boabe, în timp ce cele din sectorul inferior trebuie să aibă câte patru boabe fiecare. La început, toate boabele sectorului superior trebuie să fie împinse în sus și cele din sectorul inferior în jos - boabele superioare reprezintă cinci unități, în timp ce boabele inferioare reprezintă câte o unitate.
 • Imaginea intitulată Utilizați un Abacus Pasul 2
  2
  Dați fiecărei coloane o valoare pozițională. La fel ca în calculatoarele moderne, fiecare coloană reprezintă una "locație" care vă permite să construiți numărul. Conform acestei logici, coloana din extrema dreaptă ar trebui să conțină le "unitate" (1-9), a doua lectură "zeci" (10-99), al treilea le "sute" (100-999) și așa mai departe.
 • Dacă este necesar, puteți decide, de asemenea, că unele coloane sunt zecimale.
 • De exemplu, dacă doriți să reprezentați numărul "10.5", coloana din extrema dreaptă reprezintă prima cifră zecimală, cea de-a doua unitate și a treia zeci.
 • În același mod, pentru a reprezenta numărul "10.25" ultima coloană din dreapta este atribuită centilor, penultimă la zeci, a treia de la dreapta la unități și, în final, ultima până la zeci.
 • Imaginea intitulată Utilizați un Abacus Pasul 3
  3
  Începeți numărarea folosind boabele din sectorul inferior. Pentru a număra fiecare cifră, aduceți o margee în sus. Numărul "unul" este reprezentat de mutarea unui grăunte din ultima coloană spre dreapta, numărul "două" mișcarea a două boabe și așa mai departe.
 • S-ar putea să găsiți că este mai ușor să utilizați degetul mare pentru a ridica boabele sectorului inferior și indicele pentru a scădea nivelul sectorului superior.
 • Imaginea intitulată Utilizați un Abacus Pasul 4
  4
  Finalizați tranziția de la "4" la "5". Întrucât există doar patru boabe în sectorul inferior, pentru a merge de la număr "4" o "5", trebuie să coborâți un bob de sector superior și să aduceți toate bilele celei inferioare în poziția inițială. Un abac configurat în acest mod indică corect numărul "5". Pentru a reprezenta numărul "6", deplasează un bob de sector inferior - în acest fel, cel al porțiunii superioare (care indică "5") este în partea de jos și una din cele din partea inferioară este în partea de sus.
 • Imaginea intitulată Utilizați un Abacus Pasul 16
  5
  Mențineți acest criteriu pentru a indica numerele majore. Procesul este în esență același și trebuie aplicat tuturor coloanelor abacusului. Treceți de la număr "9" - prin care toate bilele de unități sunt împinse în sus și bilele sectorului superior sunt împinse - al "10" aducând un grăunte din coloana zeciuială și în sus "eliminarea" coloana unităților (bilele trebuie să fie în poziția de plecare).
 • De exemplu, pentru a indica numărul "11", trebuie să împingeți o granulă din a doua coloană și una din prima coloană din dreapta (ambele din sectorul inferior) - pentru a configura abacul în poziția "12", aducă un colier în coloana a zeci și două în cea a unităților.
 • Numărul "226" furnizează două mărgele ridicate în coloana a treia din dreapta și două în coloana a doua - în prima coloană (cea a unităților) traversează o margine din sectorul superior și ridică unul din cel inferior.
 • Partea 2
  Suma și scăderea

  Imaginea intitulată Utilizați un Abacus Pasul 5
  1
  Introduceți primul număr. Să presupunem că trebuie să adăugați "1234" la "5678". Mai întâi, configurați abacul pentru a indica "1234" ridicând toate cele patru mărgele din prima coloană, trei în coloana zeci, două în coloana de sute și una în coloana de mii.
 • Imaginea intitulată Utilizați un Abacus Pasul 6
  2
  Începeți să adăugați începând din stânga. Primele două numere pe care trebuie să le adăugați sunt "1" și "5" în coloana de mii - în acest caz, trebuie doar să micșorați un grau din sectorul de vârf pentru a adăuga "5", lăsând configurația sectorului inferior neschimbată pentru a reprezenta "6". În același mod, pentru a adăuga numărul "6" în coloana de sute, micșorați un grau din sectorul superior și ridicați unul din sectorul inferior pentru a obține suma totală de "8".
 • Imaginea intitulată Utilizați un Abacus Pasul 7
  3
  Finalizați un schimb. Deoarece adăugarea în coloana a zeciuială duce la numărul "10", trebuie "raport" valoarea "1" în coloana de sute, pentru a indica acest lucru "9"- mai târziu, coborâți toate margelele zecilor pentru a reseta coloana.
 • În ceea ce privește coloana unității, trebuie să repetați același lucru în practică. "8" mai mult "4" este egal cu "12", apoi raportează o duzină în coloana a doua și configurează prima pentru a indica numărul "2".


 • Imaginea intitulată Utilizați un Abacus Pasul 8
  4
  Numărați margelele pentru a obține soluția. În acest moment, aveți numărul "6" în coloana de mii, "9" în cele de sute, zecile indică numărul "1" și unitățile "2"- în consecință: 1234 + 5678 = 6912.
 • Imaginea intitulată Utilizați un Abacus Pasul 9
  5
  Efectuați scăderea respectând procedura inversă. Împingeți cifrele din coloana anterioară, în loc să le raportați. Să presupunem că trebuie să scăpați "867" din "932". Mai întâi, configurați abacul pentru a indica "932" și apoi treceți la scăderea începând cu coloana din stânga.
 • "9 - 8 = 1", trebuie să lăsați, așadar, numai o singură grădină ridicată în coloana de sute.
 • În cele zece ani nu te poți scăpa "6" din "3", apoi imprumutați numărul "1" de la sute (eliminarea corespunzător a coloanei) și continuați eliminarea "6" din "13" care dă "7" (o bara coborata in sectorul superior si doua bile ridicate in partea inferioara).
 • Repetați același proces pentru coloana unității. Imprumuta o talon din zeci (care devine apoi "6") și scade "7" din "12" în loc de "2".
 • Ar trebui să obțineți numărul "5" în ultima coloană: 932 - 867 = 65.
 • Partea 3
  multiplicare

  Imaginea intitulată Utilizați un Abacus Pasul 10
  1
  Raportați problema cu abacul. Începeți din coloana din stânga. Să presupunem că trebuie să se înmulțească "34" și "12", apoi atribuiți valoarea fiecărei coloane "3". "4". "X". "1". "2" și "=". Lăsați coloanele rămase pe extrema dreaptă liberă pentru a adnota soluția.
  • Simbolurile "X" și "=" acestea sunt indicate cu coloane zero.
  • Abacul trebuie să fie configurat cu trei granule în partea superioară a primei coloane din stânga și patru în coloana următoare urmată de o coloană zero ("X"). Ulterior, ar trebui să aveți o granulă în sus, două cereale în partea de sus a coloanei următoare și o altă la partea de jos ("="). Restul abacului trebuie să aduceți produsul înapoi.
 • Imaginea intitulată Utilizați un pas Abacus 11
  2
  Efectuați multiplicarea prin alternarea coloanelor. În această operațiune este esențial să se respecte o anumită ordine. Trebuie să multiplicați prima coloană cu cea imediat după pauză ("X") și apoi înmulți întotdeauna prima coloană cu a doua după semnul "X". Apoi, multiplicați a doua coloană cu primul din al doilea factor și apoi din nou cu al doilea factor al doilea.
 • Dacă lucrați cu numere foarte mari, respectați întotdeauna același model: începeți cu cifra din stânga și mutați-o spre dreapta.
 • Imaginea intitulată Utilizați un pas Abacus 12
  3
  Notați produsele în ordinea corectă. Începeți de la prima coloană atribuită rezultatului, după coloana zero care corespunde semnei "=". Trebuie să continuați să mutați grăunțele în porțiunea din dreapta abacului în timp ce înmulțiți cifrele individuale. Pentru a rezolva operațiunea "34 x 12":
 • În primul rând, multiplicați "3" cu "1" raportarea rezultatului în prima coloană a produselor - conduce trei coloane în coloana a șaptea.
 • Multiplicați atunci "3" cu "2" și configurează a opta coloană în consecință - coboară un fir din sectorul superior și ridică una din sectorul inferior.
 • Când înmulțiți "4" cu "1", suma produsului ("4") la coloana a opta, al doilea produs. Din moment ce trebuie să adăugați "4" la "6", arată o coloană în prima coloană a rezultatului, astfel încât aceasta să fie configurată cu numărul "4" (patru boabe ale secțiunii inferioare în sus) - coloana a opta trebuie să arate cifra "0", astfel încât toate bilele sunt în poziția inițială.
 • Raportați produsul ultimelor două cifre, "4" și "2", în ultima coloană a soluției - în acest moment, coloanele produsului ar trebui să indice "4". "0" și "8", deci soluția este "408".
 • Partea 4
  diviziune

  Imaginea intitulată Utilizați un Abacus Pasul 13
  1
  Lăsați coloane goale pentru soluție în partea dreaptă a divizorului și a dividendului. Când efectuați această operație aritmetică cu abacul, trebuie să returnați separatorul în coloanele din stânga de la extremă, să lăsați câteva goluri și apoi să reprezentați dividendul. Coloanele care rămân în partea dreaptă sunt folosite pentru calcule și pentru a introduce coeficientul - pentru moment, lăsați-le goale.
  • De exemplu, pentru a împărți "34" pentru "2", raportează cifra "2" în coloana din stânga, lăsați două goale și apoi alocați numărul "34" la următoarele. Restul spațiilor reprezintă secțiunea soluției.
  • Pentru a configura abacul așa cum este descris, ridicați două bile în prima coloană spre stânga, lăsând următoarele două în poziție "0", ridică trei mărgele în a patra coloană și patru în a cincea - boabele care se deplasează toate aparțin sectorului inferior.
  • Cele două coloane goale între divizor și dividend servesc doar ca un separator vizual pentru a evita confuzia.
 • 2
  Scrieți coeficientul. Împărțiți prima cifră a dividendului ("3") pentru divizor ("2") și returnează coeficientul în prima coloană goală a soluției-il "2" este în "3" o dată, apoi raportează cifra "1".
 • Pentru a continua, ridicați o talon din partea inferioară a primei coloane a soluției.
 • Dacă doriți, puteți lăsa un spațiu gol între dividend și coeficient pentru a distinge mai bine cele două sectoare în timp ce efectuați calculele.
 • 3
  Determina restul. Următorul pas este de a multiplica coeficientul primei coloane ("1") pentru divizor ("2") și găsiți restul - produsul ("2") trebuie să fie scăzută din prima dividendă a coloanei - în acest moment primiți un nou dividend "14".
 • Pentru a reprezenta numărul "14", coborâți două granule din partea inferioară a celei de-a cincea coloane, care sunt în prezent aproape de bara centrală - astfel, doar un singur bord rămâne în sus.
 • 4
  Repetați procedura. Se notează a doua cifră a coeficientului din a doua coloană a soluției și se scade produsul din dividend (în acest caz se resetează). Acum ar trebui să citiți despre abacus "2" urmate de două coloane goale și apoi "1". "7" (care alcătuiesc coeficientul, care este "17").
 • În coloana din stânga extremă ar trebui să existe două granule din sectorul de jos împins în sus.
 • Mai târziu, există mai multe coloane goale.
 • Apoi întâlniți o coloană cu bara de sector inferioară împinsă în sus, care reprezintă prima cifră a soluției.
 • În următoarea coloană sunt două boabe din sectorul inferior lângă bara centrală și unul din sectorul superior a fost împins în jos.
 • Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit