gtemata.com

Cum să utilizați un cateter

Cateterele sunt tuburi care sunt folosite pentru a scurge fluidele corporale sau pentru a administra medicamente, lichide sau gaze la pacienți. Acestea sunt utile pentru persoanele care suferă de incontinență sau retenție urinară, care au suferit o intervenție chirurgicală la nivelul prostatei, penisului, uretrei, zonei vulvare sau a căror sănătate face dificilă urinarea. Înainte de a încerca să utilizați unul dintre aceste dispozitive, este esențial ca un medic sau o asistentă medicală să vă învețe să faceți acest lucru.

paşi

Metoda 1
pentru femei

Imaginea intitulată Folosiți un cateter Pasul 1
1
Adunați toate materialele. Înainte de a începe, asigurați-vă că aveți tot ceea ce aveți nevoie - aveți nevoie de un cateter deschis și gata de utilizare, o șervețel sanitar, un lubrifiant și un recipient pentru urină (dacă este necesar).
 • Odată ce pachetul de cateter este deschis, nu uitați să atingeți numai porțiunea care rămâne în afara corpului.
 • Imaginea intitulată Folosiți un cateter Pasul 2
  2
  Spală-ți mâinile. Utilizați apă, săpun și, dacă doriți, purtați mănuși de unică folosință atunci când sunt uscate - această procedură de igienă simplă evită contaminarea bacteriană și reduce riscul de infecții.
 • Imaginea intitulată Folosiți un cateter Pasul 3
  3
  Spălați zona genitală. Puneți un picior pe toaletă și rotiți ușor corpul într-o parte - răspândiți buzele genitale cu o mână și localizați deschiderea uretrei. Spălați toate părțile genitale de trei ori folosind cealaltă mână și frecați din față în spate, pentru a evita introducerea de bacterii fecale. După terminare, clătiți bine și uscați cu o cârpă de bumbac.
 • Utilizați un nou șervețel igienic sau pentru copii cu fiecare trecere.
 • Alternativ, puteți folosi vată de vată înmuiată în săpun și apă.
 • Puteți lua o oglindă pentru a vedea ce faceți.
 • Imaginea intitulată Folosiți un cateter Pasul 4
  4
  Introduceți cateterul. Aplicați o cantitate mică de lubrifiant la vârful și la primele 5 cm ale tubului. Inspirați profund și, cu o mână, țineți buzele în afară, în timp ce celălalt introduceți ușor cateterul în uretra cu presiune constantă. Nu apăsați prea tare și nu forțați inserția - expirați încet în timp ce procedați și rotiți ușor tubul într-o direcție pentru al ajuta să alunece.
 • Introducerea ar putea fi destul de enervantă, deci ar trebui să vă verificați respirația pentru a vă relaxa - dacă cateterul nu curge, nu vă faceți griji, încercați să vă relaxați, să respirați adânc și să încercați din nou.
 • Dacă ați cumpărat un lubrifiant deja, nu adăugați alt produs.
 • Tubul nu poate fi împins prin vezică, deci nu trebuie să vă temeți de asta.
 • Imaginea intitulată Folosiți un cateter Pasul 5
  5
  Pregătiți-vă pentru a elibera urina. Odată ce cateterul se află în vezică, scurgerea urinei este imediată. Verificați dacă celălalt capăt al tubului este în toaletă sau dacă este conectat la o pungă de colectare. Dacă utilizați sacul, asigurați-vă că acesta este cât mai scăzut posibil, astfel încât gravitația să contribuie la drenaj.
 • Imaginea intitulată Folosiți un cateter Pasul 6
  6
  Scoateți cateterul și curățați-l. Continuați trăgând ușor tubul, aruncați tot materialul pe care l-ați folosit, spălați cu grijă și uscați zona genitală și mâinile.
 • Dacă ați optat pentru un cateter de unică folosință, îl puteți arunca pur și simplu.
 • Eliminarea este cu siguranță mai ușoară decât inserarea.
 • Imaginea intitulată Folosiți un cateter Pasul 7
  7
  Spălați cateterul reutilizabil. Odată ce procedura este completă, spălați tubul cu săpun și apă sau cu un produs antiseptic. Clătiți bine dispozitivul, uscați-l prin înfășurarea într-o cârpă și atârnând-o în aer - odată uscat, puneți-l în recipientul din plastic.
 • Dacă ați ales un dispozitiv de unică folosință, este important să îl aruncați la capăt, fără să-l utilizați din nou.
 • Metoda 2
  pentru bărbați

  Imaginea intitulată Folosiți un cateter Pasul 8
  1
  Reuniți materialele. Înainte de a începe, asigurați-vă că aveți tot ce aveți nevoie: cateter, șervețele umede, lubrifiant și un recipient pentru urină (dacă este necesar).
  • Începeți prin deschiderea ambalajului cu cateter, astfel încât să fie imediat pregătit pentru utilizare - nu uitați să atingeți numai capătul care rămâne în afara corpului.
 • Imaginea intitulată Folosiți un cateter Pasul 9
  2
  Spală-ți mâinile. După pregătirea materialelor, spălați-le cu săpun și apă pentru a nu contamina obiectele sau a declanșa o infecție.
 • Imaginea intitulată Utilizați un cateter Pasul 10
  3
  Purtați mănuși de unică folosință. Înainte de a atinge cateterul sau pielea, trebuie să puneți această protecție suplimentară pentru a păstra mediul steril și pentru a preveni infecțiile - puteți alege mănuși latex sau alte materiale similare.
 • Imaginea intitulată Folosiți un cateter Pasul 11


  4
  Spălați-vă penisul. Ștergeți vârful cu șervețele sanitare, pentru copii sau pentru săpun și apă - nu folosiți alcoolul deoarece usucă foarte mult epiderma.
 • Dacă nu sunteți circumcis, retrageți prepuțul înainte de spălarea penisului și mențineți-l în această poziție pe toată durata procedurii.
 • Imaginea intitulată Utilizați un cateter Pasul 12
  5
  Aplicați un lubrifiant. La sfârșitul curățării, aplicați o mică doză pe vârf și pe primele 5 cm ale tubului. Unele dispozitive sunt pre-lubricate, astfel încât să puteți sări peste acest pas - asigurați-vă că este un produs solubil în apă.
 • Imaginea intitulată Folosiți un cateter Pasul 13
  6
  Introduceți cateterul. Țineți penisul drept și îndreptat spre dvs., astfel încât acesta să formeze un unghi drept cu corpul. Inhalați profund și introduceți tubul prin aplicarea unei presiuni blânde dar ferme cu cealaltă mână. Expirați în timp ce glisați cateterul fără al forța sau împingeți-l cu putere - rotiți-l puțin într-o direcție pentru al introduce în uretra, care este destul de lung la bărbați. Nu trebuie să împingeți prea mult - cu toate acestea, puteți avea impresia că o mare parte a cateterului intră în penis, dar nu trebuie să vă faceți griji, deoarece tubul nu poate să treacă vezica urinară.
 • Această fază nu cauzează, în general, durere, dar poate fi destul de enervantă. Respirația vă poate ajuta să vă liniștiți - dacă cateterul nu intră, încercați să vă relaxați, să respirați adânc și să încercați din nou.
 • Plasați o oglindă pentru a vedea ce faceți, mai ales în primele încercări.
 • Unii bărbați preferă să apese ușor baza penisului pentru a dilata puțin deschiderea uretrei la începutul cateterismului.
 • Ținând penisul drept înainte, vă puteți îndrepta uretra și glisați tubul direct în vezică.
 • Imaginea intitulată Folosiți un cateter Pasul 14
  7
  Verificați dacă este fixat capătul exterior. Odată ce cateterul se află în vezică, urina începe să curgă imediat. Fiți pregătit pentru acest eveniment ținând tubul peste toaletă sau conectat la punga de colecție cât mai departe posibil, astfel încât gravitația să contribuie la drenaj. Când lichidul începe să curgă, împingeți cateterul cu încă 5 cm.
 • Imaginea intitulată Folosiți un cateter Pasul 15
  8
  Extrageți-l ușor. Îndepărtați-l trăgându-l în mod constant, dar cu atenție - acest pas este mult mai ușor decât inserarea. După îndepărtarea tubului, eliminați urina și tot materialul - spălați-l și uscați penisul pentru a finaliza operația.
 • Dacă ați optat pentru un cateter de unică folosință, în acest moment îl puteți arunca.
 • Imaginea intitulată Folosiți un cateter Pasul 16
  9
  Aruncați cateterul sau, dacă este un model reutilizabil, spălați-l. Utilizați săpun și apă sau un produs antiseptic - la sfârșit, clătiți bine dispozitivul, uscați-l împachetându-l într-o cârpă și atârnându-l în aer. Odată complet uscat, îl puteți păstra în carcasa ei din plastic.
 • Metoda 3
  Cunoașterea bazelor Cateterismului

  Imaginea intitulată Folosiți un cateter Pasul 17
  1
  Discutați cu medicul dumneavoastră despre tehnica corectă. Mulți oameni pot introduce și elimina singur cateterul, dar este nevoie de o anumită practică - medicul vă poate învăța să îl utilizați pentru a deveni complet independent la domiciliu.
  • Nu uitați să întrebați frecvența utilizării dispozitivului.
  • Nu vă simțiți jenat de a cere ajutor de la un membru al familiei sau de la o asistentă medicală. Este normal să aveți nevoie de sprijin pentru această procedură și este esențial să obțineți ajutor pentru utilizarea corectă.
 • Imaginea intitulată Utilizați un cateter Pasul 18
  2
  Țineți regiunea genitală curată. Asigurați-vă că zona de inserție este curățată cu atenție spălând-o cu săpun și apă o dată sau de două ori pe zi și după fiecare evacuare - această precauție simplă evită complicațiile, cum ar fi infecțiile tractului urinar.
 • Imaginea intitulată Utilizați un cateter Pasul 19
  3
  Spală-ți mâinile înainte și după procedură. Curățați-l întotdeauna înainte de a introduce cateterul și, după aceasta, pentru a vă asigura cele mai bune condiții de igienă și a reduce riscul de infecții.
 • Imaginea intitulată Folosiți un cateter Pasul 20
  4
  Cumpărați cateterul în farmacie. Puteți să-l cumpărați prin afișarea prescripției medicului - setul poate conține și alte produse, cum ar fi șervețele de igienizare, latex de unică folosință sau alte mănuși și un lubrifiant care facilitează procedura.
 • Utilizați numai lubrifianții furnizați împreună cu cateterul, care este steril și pe bază de apă. Nu utilizați alte produse, cum ar fi uleiul mineral sau vaselina, deoarece ele distrug tubul, blochează deschiderea și fac extracția mai complexă, crescând astfel riscul de complicații, cum ar fi infecțiile urinare.
 • Imaginea intitulată Folosiți un cateter Pasul 21
  5
  Apelați medicul dacă observați ceva neobișnuit. Indiferent dacă sunteți bărbat sau femeie, dacă vă este frică de a contracta o infecție, vă simțiți arzând, percepeți un miros rău, locul de cateterism este dureros, aveți febră, frisoane sau epuizare, sunați la doctor. Ar trebui să faceți acest lucru chiar dacă observați o pierdere de urină între o cateterizare și o altă, arătați simptome noi sau dureri de lament.
 • Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit