gtemata.com

Cum se utilizează un cateter urinar pentru femei

Un cateter urinar permite drenajul urinei pentru acei pacienți care nu sunt în stare să elibereze autonomia vezicii urinare sau care au o mobilitate limitată și, prin urmare, nu pot merge la toaletă. În unele cazuri, doctorul introduce cateterul în clinica sa. În alte cazuri, totuși, el îi sfătuiește pe pacienți să învețe cum să o pună acasă singur, astfel încât să devină autonomi. Dacă sunteți o femeie și trebuie să puneți un cateter, există câteva lucruri pe care trebuie să le aveți în vedere. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faceți este să consultați medicul, pentru a vă asigura că este cea mai bună soluție pentru dvs.

paşi

Partea 1
Utilizați cateterul

Imaginea intitulată Utilizați un cateter urinar pentru o feminină Pasul 1
1
Cereți ca procedura să fie prezentată de un profesionist. Medicii și asistenții medicali sunt instruiți corespunzător să introducă cateterul, astfel încât să puteți obține ajutor. Înainte de a părăsi spitalul sau clinica, cereți unui profesionist din domeniul sănătății să vă arate cum se introduce cateterul. Asigurați-vă că utilizați exact modelul de care aveți nevoie, astfel încât instrucțiunile să fie relevante.
 • Dacă veți fi catedralizat la domiciliu de către o rudă sau un prieten, asigurați-vă că este prezent în cameră în timpul demonstrației.
 • Imaginea intitulată Utilizați un cateter urinar pentru o feminină Pasul 2
  2
  Ia cateterul. Adresați-vă medicului pentru a vă arăta modelul cel mai potrivit pentru dumneavoastră. Uneori urologul însuși furnizează pacientul, dar în alte cazuri este necesar să-l cumpere. Cereți-i să vă dea instrucțiuni precise privind marca, producătorul și compania pe care o considerați cel mai bine pentru nevoile dvs.
 • Unele companii de furnizare medicală includ DVD-uri pentru a viziona pentru a învăța cum să introduceți cateterul. Încercați să cumpărați unul dintre aceste modele dacă sunteți îngrijorat de uitarea tehnicilor predate de medicul dumneavoastră.
 • Adresați-vă medicului dumneavoastră despre îngrijirea la domiciliu și dacă cazul dumneavoastră o cere. Este posibil să puteți trimite pe cineva care să vă ajute, până când veți reuși să o faceți în mod independent.
 • Dacă aveți asigurare medicală, verificați dacă vă acoperă cheltuielile sau nu.
 • Imaginea intitulată Folosiți un cateter urinar pentru o feminină Pasul 3
  3
  Strângeți tot materialul. Când sunteți gata să introduceți cateterul, trebuie să fiți sigur că aveți tot ce aveți nevoie la îndemână. În plus față de un cateter curat, aveți nevoie de apă, săpun și servetele de igienizare. Veți avea nevoie și de un lubrifiant solubil în apă.
 • Rețineți că vaselina nu este un produs solubil în apă și, prin urmare, trebuie evitat.
 • Mulți profesioniști din domeniul sănătății recomandă ghemuirea în timpul introducerii, deci este o idee bună să strângeți tot ce aveți nevoie și să mergeți la toaletă. Merită să ai un WC disponibil.
 • Aplicați lubrifiantul pe vârful cateterului, pentru a ușura inserția.
 • Imaginea intitulată Folosiți un cateter urinar pentru o feminină Pasul 4
  4
  Asigurați-vă că procedați igienic. Folosiți apă caldă, săpun și spălați cu atenție mâinile pentru a evita transferarea germenilor în cateter sau zona vaginală. Apoi curățați cu grijă toată zona genitală cu apă și săpun.
 • Pentru această fază puteți utiliza șervețele de dezinfectare. Procedați în mod delicat în timpul acestor operațiuni.
 • Imaginea intitulată Utilizați un cateter urinar pentru o feminină pas 5
  5
  Introduceți cateterul. Strângeți pe toaletă și răspândiți buzele mari cu o mână. Utilizați degetele sau o oglindă pentru a identifica deschiderea urinară (punctul de ieșire al urinei). Apoi, introduceți cateterul în uretra încet, dar ferm. Uretra este localizată între clitoris și vagin, este tubul subțire care transportă urina din vezică către exterior. Cateterul trebuie introdus chiar în această deschizătură. Când simțiți că sunteți pe punctul de a urina, opriți-vă.
 • Primele câteva ori poate fi dificil să găsiți punctul în care să îl inserați. Unele asistente medicale recomandă utilizarea unei oglinzi pentru a facilita procedura. Încercați să puneți o mică oglindă pe un dulap sau pe un raft scăzut și să o răsuciți în loc de pe toaletă, pentru a vizualiza mai bine locul de inserare. Alternativ, obțineți ajutor de la un prieten sau o rudă intimă.
 • Dacă suferiți de durere ciudată, opriți-vă.
 • Dacă aveți o senzație de presiune sau un ușor disconfort, respirați profund și continuați să introduceți cateterul.
 • Auto-inserția poate fi dificilă deoarece poziția uretrei poate varia de la individ la individ. Dacă este prea complicat, un cateter permanent poate fi util și mai puțin supărător.
 • Imaginea intitulată Folosiți un cateter urinar pentru o feminină pas 6
  6
  Curat. În cazul în care cateterul trebuie conectat la o pungă pentru a menține urina, acesta este timpul să-l legați de picior. Citiți instrucțiunile de pe ambalajul tipului specific de recipient pe care l-ați luat. După introducerea cateterului, asigurați-vă că vă spălați bine mâinile, pentru a evita răspândirea infecțiilor.
 • Partea 2
  Aveți grijă de cateter  Imaginea intitulată Folosiți un cateter urinar pentru o feminină Pasul 7
  1
  Spălați-l. Pentru a păstra curat, mai întâi descurajați zona genitală. Faceți bideu în fiecare zi, utilizați apă caldă și un săpun neutru pentru a spăla deschiderea urinară. Folosind același detergent slab, clătiți fiecare parte a cateterului lângă punctul de introducere.
  • Când clătiți dispozitivul, țineți-l ușor lângă corp pentru a evita generarea de tensiuni inutile pe cateter.
 • Imaginea intitulată Folosiți un cateter urinar pentru o feminină pas 8
  2
  Curățați sacul de drenaj. Asigurați-vă că vă spălați bine mâinile înainte și după manipularea acestora. Clătiți cu apă caldă și curățați-l cu un săpun ușor. Apoi, uscați-o cu o cârpă curată înainte de a o reatași la picior.
 • Imaginea intitulată Folosiți un cateter urinar pentru o feminină Pasul 9
  3
  Evitați riscul de infecții. Dacă nu țineți cateterul curat, puteți fi expus la posibilele infecții ale tractului urinar. Asigurați-vă că vă spălați întotdeauna cu mare atenție mâinile înainte și după atingerea acesteia. Fiți foarte atent atunci când spălați zona genitală.
 • Această procedură crește riscul de infectare în general. Cea mai bună soluție este întotdeauna să urinați într-un mod natural.
 • Semnele de infecție pot include miros urinar rău, febră, pierdere sau confuzie. Acesta din urmă este remarcat la pacienții vârstnici și este un simptom comun al infecției.
 • Partea 3
  Înțelegerea cateterismului

  Imaginea intitulată Folosiți un cateter urinar pentru o feminină Pas 10
  1
  Aflați de ce este necesar cateterul. Medicii, în general, îl prescriu atunci când nu vă puteți goli vezica. Incapacitatea de a scăpa de urină poate fi un simptom al unei alte afecțiuni, deci asigurați-vă că medicul dumneavoastră vă spune de ce aveți nevoie de acest dispozitiv. Dacă nu puteți goli în mod corespunzător vezica, puteți provoca o creștere a presiunii, ceea ce, la rândul său, poate cauza insuficiență renală.
  • Bolile neurologice cum ar fi scleroza multiplă, paralizia coloanei vertebrale sau incontinența pot face ca cateterizarea să fie necesară. Asigurați-vă că știți motivul real pentru care nu puteți urina independent.
 • Imaginea intitulată Folosiți un cateter urinar pentru un pas pentru feminin 11
  2
  Adresați-vă medicului toate întrebările potrivite. Când analizați problemele dvs. de sănătate cu el, asigurați-vă că înțelegeți situația pentru a vă proteja mai bine. Nu vă fie teamă să puneți întrebări despre motivul pentru care vă împiedică să urinați și cum poate fi util cateterul. Întreabă-l chiar dacă trebuie să păstrați dispozitivul mult timp sau dacă este o măsură temporară.
 • Imaginea intitulată Folosiți un cateter urinar pentru un pas pentru feminin 12
  3
  Găsiți semnalele care indică o problemă. Asigurați-vă că știți simptomele care pot fi premonitorii unei infecții sau o problemă asociată cu cateterul. Dacă urina este întunecată și miroase rău, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră. Trebuie să o numiți chiar dacă temperatura corpului depășește 37,7 ° C.
 • Dacă cateterul nu scurge urină sau nu iese din uretra, contactați imediat medicul.
 • Avertismente

  • Consultați-vă medicul înainte de a încerca să utilizați cateterul acasă.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit