gtemata.com

Cum să interacționați cu o persoană pe un scaun cu rotile

Scaunul rulant este folosit din mai multe motive diferite. Permite o mai mare libertate de mișcare, la fel ca mașina sau bicicleta. Dacă interacționați pentru prima dată cu o persoană care utilizează un scaun cu rotile, poate fi dificil de înțeles cum să se comporte corect. Nu intenționați să-l jigniți în mod accidental, dar în același timp doriți să fiți utile și arătați-vă că sunteți atenți. Cel mai important lucru de reținut este faptul că cei care folosesc scaunul rulant nu sunt diferiți de dvs.

paşi

Metoda 1

Fii respectuos
Imaginea intitulată Interacționează cu o persoană care folosește un scaun cu rotile Pasul 1
1
Evitați să conjecturați despre abilitățile altora. Dacă o persoană utilizează un scaun cu rotile nu înseamnă neapărat că este paralizat sau nu poate să se miște în câțiva pași. Unii îl folosesc doar pentru că nu pot rămâne prea mult sau au capacități limitate de mers pe jos. Adesea, chiar și cei cu probleme cardiace o folosesc, pentru a evita tensionarea inimii. Dacă sunteți curios de motivul pentru care o persoană utilizează un scaun cu rotile, este preferabil să-l întrebi direct, în loc să speculeze. Încercați să introduceți aplicația cu un modificator pentru a diminua solicitarea, astfel încât persoana să poată evita să răspundă dacă se simte incomod. De exemplu: "Te superi dacă îmi spui de ce folosești scaunul cu rotile?".
 • Adresați-vă acestor tipuri de întrebări numai după stabilirea unei relații mai confidențiale cu persoana respectivă. Nu este recomandabil să le adresați unor străini.
 • Imaginea intitulată Interacționează cu o persoană care folosește un scaun cu rotile Pasul 2
  2
  Discutați direct cu persoana care utilizează scaunul cu rotile. Dacă sunteți în compania cuiva, implicați-vă pe chaperone în conversație, dar nu neglijați persoana într-un scaun cu rotile. De exemplu, nu întrebați întrebările dvs. însoțitoare care vă privesc personal.
 • Când trebuie să vorbești cu cineva într-un scaun cu rotile pentru o lungă perioadă de timp, stai în picioare, pentru a evita să-ți ții capul sus să te uite la tine.
 • Imaginea intitulată Interacționează cu o persoană care folosește un scaun cu rotile Pasul 3
  3
  Cereți permisiunea înainte de a atinge persoana sau scaunul cu rotile. Dându-i un pat pe umăr sau sprijinindu-se pe scaunul cu rotile, sunt gesturi care ar putea fi interpretate ca o lipsă de respect. Dacă persoana utilizează scaunul rulant ca urmare a unei vătămări grave, gestul dvs. poate provoca dureri, precum și aroganță.
 • Luați în considerare scaunul rulant ca o extensie a corpului persoanei. Cum n-ai pune mâna pe umăr, nici măcar nu-l odihni pe scaun, fără să existe un motiv valid.
 • Metoda 2

  Fii atent
  Imaginea intitulată Interactați cu o persoană care utilizează un scaun cu rotile Pasul 4
  1
  Încercați să înțelegeți dificultatea de a manevra un scaun cu rotile în locuri publice atunci când însoțiți o persoană care o folosește. Identificați rampele cu handicap, care sunt de obicei situate pe părțile laterale ale ușilor sau în apropierea băilor, scărilor și ascensoarelor. Când urmați o cale care prezintă mai multe obstacole, întrebați: "Care sistem este cel mai simplu pentru dvs.?". Ascultați și urmați instrucțiunile cu atenție.
  • Dacă găzduiți un eveniment, asigurați-vă că acesta este accesibil. Verificați locația pentru a vă asigura că nu există bariere arhitecturale la intrare. Asigurați-vă că benzile și coridoarele sunt suficient de largi pentru a manevra scaunul cu rotile. Băile trebuie să fie echipate cu spațiu suficient pentru a garanta rotirea scaunului rulant și un mâner. Dacă evenimentul are loc în aer liber, solul sau podeaua ar trebui să permită scaunului rulant să se deplaseze cu ușurință. Pietrișul, nisipul și suprafețele moi sau aspre pot constitui un obstacol.
 • Imaginea intitulată Interacționează cu o persoană care folosește un scaun cu rotile Pasul 5
  2
  Aveți grijă când vă aflați în spații publice. Unele dintre ele, cum ar fi anumite băi, parcări și birouri școlare, sunt destinate persoanelor cu dizabilități. Nu le folosiți decât dacă vă însoțesc o persoană într-un scaun cu rotile. Puteți utiliza toate celelalte servicii, zone de parcare și birouri, dar persoanele cu handicap pot folosi adesea numai cele accesibile scaunelor cu rotile.
 • Când mergeți la cumpărături, acordați atenție utilizatorilor de scutere sau scaune cu rotile și încercați să păstrați dreapta sau stânga benzii, ca și cum ați conduce.
 • Evitați parcarea lângă o mașină de la alte vehicule, care are o insignă cu handicap. Șoferul sau pasagerul pot avea nevoie de spațiu pentru a deschide diapozitivul atunci când se întorc pe vehiculul lor. Nu toate scaunele pentru persoanele cu dizabilități au suficient spațiu, astfel încât uneori este necesar să se parcheze camioanele departe de alte mașini pentru a câștiga spațiul necesar.


 • Imaginea intitulată Interactați cu o persoană care folosește un scaun cu rotile Pasul 6
  3
  Oferiți-vă ajutorul, dar nu credeți că o persoană care utilizează un scaun cu rotile va avea nevoie întotdeauna de ea. Dacă observați o situație în care ajutorul dvs. v-ar ajuta, întrebați mai întâi dacă sunteți dispus să îl acceptați. Nu vă supărați dacă refuză oferta: este probabil autonomă. De exemplu, dacă vedeți o persoană într-un scaun cu rotile care se apropie de intrare, puteți întreba: "Vrei să păstrezi ușa?" Sau dacă observați că aveți dificultăți urcați pe o rampă abruptă, ați putea întreba: "Vrei să te ajut să te duci mai departe?"
 • Nu mișcați niciodată scaunul rulant fără permisiune. Proprietarul ar fi putut să-l poziționeze astfel încât să se poată deplasa cu ușurință de la scaun la scaunul cu rotile și invers.
 • Metoda 3

  Fii curtenitor
  Imaginea intitulată Interacționează cu o persoană care folosește un scaun cu rotile Pasul 7
  1
  Când întâlniți o persoană într-un scaun cu rotile pentru prima dată, agitați mâinile, așa cum ați saluta orice altă persoană. O strângere de mână ajută la stabilirea contactului fizic și la atenuarea stării de tensiune psihologică și emoțională. Chiar și în cazurile în care persoana are un membru artificial, este normal să se scurgă mâinile.
  • Dacă persoana nu poate sau nu dorește să-și scuture mâinile, probabil va refuza politicos. Nu te jigni, deoarece refuzul tău este cel mai probabil dictat de îngrijorarea gestului fizic și nu are nimic de-a face cu tine.
 • Imaginea intitulată Interactați cu o persoană care utilizează un scaun cu rotile Pasul 8
  2
  Vorbește cu ușurință, așa cum ați face orice altă persoană. Nu modificați cuvintele pentru a nu se referi la termeni cum ar fi "alergarea" sau "mersul pe jos". Încercarea de a evita expresii comune, cum ar fi "trebuie să alerg", nu ar face decât conversația ciudată. Majoritatea persoanelor din scaunele cu rotile nu consideră că astfel de fraze comune sunt ofensatoare.
 • Ca și în orice conversație, dacă persoana vă spune că vă dorește să evitați propozițiile speciale, ar fi recomandabil să-i respectați cererea.
 • Imaginea intitulată Interacționează cu o persoană care folosește un scaun cu rotile Pasul 9
  3
  Evitați să faceți comentarii sau să spuneți glume pe scaunul rulant al persoanei. Oamenii aflați în scaune cu rotile sunt, de obicei, victime ale diferitelor tachinări despre starea lor. Indiferent cât de buni sunt, glumele pot deveni plictisitoare. Aceste observații servesc numai pentru a distrage atenția persoanei și a-i îndruma starea.
 • Dacă persoana spune glumele pe scaun, nu este greșit să glumești, dar să nu iei niciodată inițiativa.
 • Sfaturi

  • Niciodată nu pasi pe picioarele unei persoane într-un scaun cu rotile. Numai pentru că nu le folosește să meargă, nu înseamnă că nu fac parte din corpul său.
  • Nu lăsați niciodată un coș de cumpărături într-o parcare publică, mai ales într-o zonă rezervată pentru persoanele cu handicap.
  • Tratează oricine care utilizează un dispozitiv de mobilitate, cum ar fi un scuter, în același mod în care îi tratezi pe cei care folosesc scaunul cu rotile.
  • Stabiliți un contact vizual cu persoana care utilizează scaunul cu rotile atunci când vorbiți cu ei. În mod ideal, așa cum sa spus mai înainte, poziționată la înălțimea ei, așezată lângă ea.

  Avertismente

  • Deoarece scaunul cu rotile - la fel ca și ochelarii - este o extensie a persoanei, trebuie tratată ca atare. Nu atingeți-o și nu încercați să o împingeți decât dacă vi se acordă permisiunea.
  • Dacă nu cunoști personalul într-un scaun cu rotile personal, nu întreba de ce îl folosește. Ar putea fi interpretat ca un gest vulgar și insensibil. Cu toate acestea, dacă sunteți familiarizat cu cineva care utilizează un scaun cu rotile, nu ezitați să puneți întrebări la momentul potrivit.
  • Referindu-se la un utilizator de scaun cu rotile ca un nimic mai mult decât un utilizator scaun cu rotile ar putea denumi rudeness sau aroganță.
  • Nu clasificați utilizatorii de scaune rulante ca fiind "invalizi" sau "bolnavi".
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit