gtemata.com

Cum să verificați bobina de aprindere

Bobina de aprindere, o componentă vitală a sistemului de pornire al fiecărui vehicul, este responsabilă pentru alimentarea cu energie electrică a bujiilor. Atunci când o mașină nu pornește, începe cu dificultate sau se blochează cu o anumită frecvență, acest element ar putea avea probleme și trebuie înlocuit. Din fericire, puteți face teste simple pentru a vedea dacă bobina de aprindere funcționează corect sau dacă trebuie să mergeți la mecanic sau la un magazin de mașini. Continuați să citiți pentru a afla mai multe.

paşi

Metoda 1
Executați testul Spark

Imaginea intitulată Testați o bobină de aprindere Pasul 1
1
Opriți mașina și deschideți hota. La fel ca în cazul majorității procedurilor de întreținere, mașina trebuie oprită și oprită. Deschideți capota motorului și localizați bobina de aprindere. Deși locația exactă se schimbă de la model la model, este localizată de obicei în apropierea apărătoarei de noroi, a starterului sau a distribuitorului. Aflați că la vehiculele care nu au bujia, bujiile sunt conectate direct la bobină.
 • O tehnică sigură pentru a găsi bobina de aprindere este să localizați distribuitorul și să urmați cablul care îl conectează la bujii.
 • Înainte de a începe, este mai bine să purtați ochelari de protecție sau o altă protecție a ochilor - de asemenea, prevăzută cu unelte izolate (în special clești) pentru a evita șocurile electrice.
 • Imaginea intitulată Testați o bobină de aprindere Pasul 2
  2
  Detașați un cablu de bujie din carcasă și apoi de la bujia la care este atașat. De obicei, aceste cabluri se execută de la distribuitor la fiecare bujie individual. Pentru a evita orice rănire, fiți foarte atenți atunci când lucrați la sistemul electric al unei mașini, folosiți întotdeauna mănuși și unelte izolate.
 • Dacă motorul funcționează o perioadă de timp, țineți cont de faptul că compartimentul sub capotă va fi destul de fierbinte și componentele pot fi fierbinți. Ar fi mai bine să așteptați 5-10 minute după ce ați oprit autovehiculul înainte de a începe aceste operații.
 • Imaginea intitulată Testați o bobină de aprindere Pasul 3
  3
  Scoateți bujia folosind cheia din dreapta. Pentru a îndeplini această sarcină, cel mai simplu lucru este să utilizați cheia cu cheie specifică.
 • Din acest punct, fiți foarte atenți să nu aruncați obiecte în gaura rămasă liberă de lumânare. Lăsând resturile în carcasă cauzează deteriorarea motorului și, deoarece recuperarea ceva în interiorul acestei găuri este cu adevărat dificilă, este mai bine să preveniți decât să tratați!
 • Imaginea intitulată Testați o bobină de aprindere Pasul 4
  4
  Conectați din nou lumânarea la cablul său cu mare grijă. Ar trebui să vă aflați cu cablul conectat la distribuitor (la un capăt), în timp ce pe celălalt capăt găsiți conectorul la bujie, dar nu este introdus în carcasă. Manipulați lumânarea cu clești izolați pentru a evita șocul electric.
 • Imaginea intitulată Testați o bobină de aprindere Pasul 5
  5
  Atingeți orice parte metalică a mașinii cu partea filetată a lumanării. Apoi asigurați-vă că bujia (conectată la cablul său) atinge o parte metalică a motorului cu capul filetat. Orice piesă metalică solidă din interiorul compartimentului motorului, chiar și motorul în sine, este bine.
 • Vă reamintim încă o dată că vă ocupați de lumanarea cu clește izolată și, dacă este posibil, cu mănuși. Nu riscați un șoc electric doar pentru că ați neglijat îmbrăcămintea de protecție.
 • 6
  Cereți unui prieten să pornească motorul. Asigurați-vă că asistentul dvs. rotiți cheia de contact: astfel, va fi furnizată energie electrică la mașină și, prin urmare, de asemenea, lumânarea în mână (presupunând că funcțiile de bobină).
 • Imaginea intitulă Testați o bobină de aprindere Pasul 7
  7
  Verificați scânteile albastre. Dacă bobina de pornire funcționează corect, atunci când asistentul dvs. pornește motorul, ar trebui să vedeți scânteile albastre de pe vârful bujiei. Acestea sunt scântei care sunt vizibile chiar și în lumina zilei. Dacă nu le puteți vedea, bobina are probleme și ar trebui înlocuită.
 • scântei portocaliu Sunt un semn prost. Aceasta înseamnă că bobina nu furnizează suficientă energie pentru bujii (cauzele pot fi multiple, cum ar fi o cutie de bobine spartă, o putere electrică "slab" sau conexiuni uzate).
 • Ultima posibilitate este aceea care nu există scântei. În acest caz bobina de pornire ar putea fi permanentă mort, sau una sau mai multe conexiuni electrice sunt deteriorate sau ați efectuat testul prost.
 • Imaginea intitulată Testați o bobină de aprindere Pasul 8


  8
  Puneți lumanarea înapoi în carcasă și restaurați cu atenție cablajul. Odată ce testul este complet, trebuie să opriți motorul și să efectuați toate operațiile descrise mai sus, dar în ordine inversă. Deconectați bujia de cablu, reintroduceți-o în carcasă și remontați cablul la conector.
 • Felicitări! Ați efectuat un test de funcționare al bobinei de aprindere!
 • Metoda 2
  Rulați testul de rezistență

  Imaginea intitulată Testați o bobină de aprindere Pasul 9
  1
  Scoateți bobina din vehicul. Testul descris mai sus nu este singurul pe care îl puteți exersa pentru a verifica funcționalitatea acestui element. Dacă aveți posibilitatea de a obține un instrument numit ohmmetru, care măsoară rezistența electrică, puteți evalua cantitativ capacitatea bobinei de a transmite energia, în loc să efectuați o examinare calitativă ca cea a secțiunii anterioare. Pentru a continua această verificare, trebuie să dezasamblați bobina astfel încât să aveți acces la bornele sale electrice.
  • Consultați manualul de întreținere al autovehiculului pentru instrucțiuni exacte despre modul de dezasamblare. De cele mai multe ori trebuie să fie deconectat de la cablul distribuitorului și apoi deșurubat cu o cheie reglabilă. Verificați întotdeauna că aparatul este oprit înainte de a începe lucrul.
 • Imaginea intitulată Testați o bobină de aprindere Pasul 10
  2
  Găsiți valorile normale ale rezistenței bobinei. Fiecare vehicul are specificațiile sale tehnice privind rezistența electrică a sistemului și, prin urmare, și a bobinei. Dacă valorile pe care le găsiți nu se încadrează în intervalul prevăzut pentru mașina dvs., atunci veți ști sigur că elementul este deteriorat. De obicei, puteți găsi aceste specificații în manualul de întreținere. Cu toate acestea, dacă nu le găsiți, puteți contacta distribuitorul care v-a vândut vehiculul sau efectuați cercetări online.
 • În general, cele mai multe dintre bobinele montate pe mijlocul de transport are o rezistență între 0,7 și 1,7 ohm pentru înfășurarea primară, și între 7500 și 10.500 de ohmi pentru înfășurarea secundară.
 • Imaginea intitulată Testați o bobină de aprindere Pasul 11
  3
  Fixați conectorii ohmmetrului la polii bobinei primare. Distribuitorul are trei contacte electrice, două pe fiecare parte și una pe centru. Acestea pot fi interne sau externe, nu are nicio importanță. Porniți ohmmetrul și atingeți un conector de pe fiecare dintre contactele electrice. Luați notă de valorile rezistenței pe care le citiți: este vorba despre rezistență a înfășurării primare.
 • Unele modele de bobine moderne au o configurație de contact diferită de cea tradițională: consultați întotdeauna manualul de întreținere al vehiculului pentru a afla care dintre acestea corespund înfășurării primare.
 • Imaginea intitulată Testați o bobină de aprindere Pasul 12
  4
  Puneți conectorii ohmmetrului pe poliția bobinei secundare. Fixați un conector la contactele externe și atingeți-l pe cel central în interiorul bobinei (unde cablul principal se conectează la distribuitor). Înregistrați valoarea citită pe instrument: este rezistența a înfășurării secundare.
 • Imaginea intitulată Testați o bobină de aprindere Pasul 13
  5
  Determinați dacă valorile măsurate se încadrează în limitele normale pentru bobina de aprindere. Aceasta este o parte foarte delicată a instalației electrice: dacă rezistența primară și secundară diferă de asemenea de puțin din valorile normale va fi necesar să înlocuiți elementul, deoarece funcționează defectuos.
 • Sfaturi

  • Dacă nu vedeți scântei, verificați energia de ieșire cu un multimetru. Bobina primară trebuie să înregistreze valori între 0,7 și 1,7 ohmi.

  Lucruri de care ai nevoie

  • Clape de limba engleză (inclusiv lumanari)
  • șurubelniță
  • Clește izolate
  • Bujie
  • Cablu electric
  • Cheia de aprindere
  • Ohmmetru sau multimetru care măsoară și rezistența
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit