gtemata.com

Cum să trăiești fără a cheltui prea mult

Viața nu este liberă. Se pare că totul costă mai mult decât ar trebui și, fără a ști chiar cum, salariul dispare într-o clipă. Dacă doriți să găsiți modalități de a face să dureze mai mult, sunteți în locul potrivit. Prin eliminarea cheltuielilor inutile și găsirea comenzilor rapide mai ieftine, puteți economisi o mulțime de bani în diferite zone. Indiferent dacă doriți să vă schimbați întregul stil de viață sau să faceți doar mici modificări, economisirea vă va oferi beneficii pe termen lung.

paşi

Partea 1
Determinați cheltuielile majore

Imagine intitulată
1
Împărțiți produsele și serviciile pe care le utilizați în categorii. Cea mai mare parte a cheltuielilor sunt reprezentate de acasă, utilități, divertisment, haine, alimente, călătorii și tratamente medicale. Verificați mai întâi cecurile pe care le-ați scris și declarațiile din ultimele luni. Adăugați costul total al acestor categorii generale și altele care se referă la cazul dvs. specific.
 • Băncile și alte instituții financiare oferă posibilitatea de a consulta o declarație de cont care rezumă cheltuielile realizate într-o anumită perioadă de timp, indicând, de asemenea, numele companiilor în care vă cheltuiți banii.
 • Dacă nu utilizați carduri de debit sau de credit, înregistrați cu atenție cheltuielile dvs. lunare. De exemplu, urmăriți cât de mult cheltuiți pentru alimente, indiferent dacă este vorba de cumpărături cu produse alimentare sau mese de restaurante.
 • Imagine intitulată Live Cheaply Step 2
  2
  Analizați-vă obiceiurile de cheltuieli. După colectarea acestor informații, comparați sumele totale ale fiecărei categorii. Pare rezonabile, mai ales în raport cu salariul total?
 • Imagine intitulată Live Cheaply Step 3
  3
  Stabiliți un buget. Propuneți un obiectiv lunar pentru a determina câți bani cheltuiți pe fiecare categorie. citit acest articol pentru a afla mai multe.
 • Stabiliți un obiectiv pentru economii pentru pensionare. Începeți prin a economisi cel puțin 1% din venitul lunar în acest sens. Cu cât mai mulți bani ai lăsat deoparte, cu atât vei fi mai bine când ajungi la vârsta înaintată (dacă nu crezi că e important, vorbește cu cineva deja pensionat).
 • În general, experții din sectorul financiar recomandă cheltuieli mai mici de 30% din salariul pentru locuințe. În unele locuri, totuși, nu este un obiectiv realist. Dacă este cazul dvs., poate fi necesar să schimbați districtul sau orașul.
 • Pe lângă salvarea pentru pensionare, deschideți un cont de economii pentru a obține un fond de urgență. Salvați o sumă care vă permite să trăiți fără să lucrați timp de aproximativ șase luni: va fi util dacă vă pierdeți locul de muncă sau aveți un handicap.
 • Imagine intitulată Live Cheaply Step 4
  4
  Căutați modalități de a economisi bani. Planificați cheltuielile, veți realiza în ce domenii trebuie să fie limitate rezultatele. Găsiți calea de salvare în aceste categorii. Aveți grijă prima dintre cele mai mari cheltuieli.
 • De exemplu, dacă plătiți 900 EUR pe lună și cheltuiți alte 300 EUR pentru a mânca, ar trebui să căutați o locuință mai ieftină. Dacă plătiți creditul ipotecar, puteți încerca să îl refinanțați la o rată a dobânzii mai mică. În același timp, căutați modalități de a limita costurile alimentelor. Nu mănâncă la restaurant. Încercați rețete bazate pe ingrediente nutritive dar ieftine.
 • Partea 2
  Salvați pe produse alimentare

  Imaginea intitulată
  1
  Pregătiți-vă singuri mesele. Este ideal pentru economisirea alimentelor. Mulți oameni aduc la masă produse pre-gătite și preambalate chiar și atunci când mănâncă acasă. Desigur, ele sunt practice, dar și destul de scumpe. Cumpărați ingredientele necesare și pregătiți-le de la zero.
  • Cumpărați ingrediente proaspete și neprelucrate în loc de produse gata pentru consum. De exemplu, dacă cumpărați orez tradițional în locul celei prefierte, veți pregăti mai multe alimente la un cost mai mic.
  • Dacă mănânci porții mari, reducerea lor măcar în parte vă poate economisi bani. Încercați să păstrați resturile. Nu intenționați să le mâncați imediat? Înghețați-i.
  • Încercați noi arome și condimente. Un fileu de pește sau de piept de pui poate deveni imediat gustos cu un sos sau un alt condiment. Încercați un condiment pe care nu îl știți sau cumpărați un condiment într-un magazin exotic sau pe o piață cu produse tipice.
 • Imagine intitulată Live Cheaply Step 6
  2
  Magazin cu o listă. Notați produsele de care aveți nevoie. Cumpărați numai ceea ce este indicat în lista menționată mai sus. Dacă cumpărați într-un impuls sau puneți obiecte în coșul de cumpărături pe care nu aveți nevoie cu adevărat, factura poate dubla sau tripla.
 • Nu faceți cumpărături atunci când vă e foame.
 • Dacă creați un meniu săptămânal, luați în considerare când scrieți lista de cumpărături. Respectați-l pentru întreaga săptămână.
 • Utilizați cupoane. O strategie bună pentru salvare? Căutați cupoane de reduceri pentru anumite magazine sau produse și folosiți-le ca bază pentru planificarea meselor. De exemplu, dacă găsiți o ofertă de a face chifteluțe, le puteți găti la cină. Dacă găsești una pentru pâine într-o cutie, poți să o faci puddingul de pâine sau i Toastul francez.
 • Imagine intitulată Live Cheaply Step 7
  3
  Cumpărați materiale de umplere care vă permit să vă îmbogățiți mesele. Există produse ieftine și sănătoase care fac o masă relativ mică mai abundentă. De exemplu, dacă aveți gata preparată carne de vită și cumpărați cartofi, ei pot mânca mai mulți oameni. Alte exemple includ orez, paste, quinoa și couscous.
 • Imagine intitulată Live Cheaply Step 8
  4
  Mâncați mai puțin frecvent afară. Mâncarea din restaurante este de obicei mai scumpă decât cea pe care o consumi acasă și această cheltuială poate afecta imediat salariul tău. Gătitul și mâncarea mai puțin frecventă vă vor economisi mult. Același lucru este valabil și pentru cafea. Pregătiți-o acasă, mai degrabă decât să mergeți la un bar sau la un automat de distribuție.
 • Citiți meniul înainte de a merge la cină, altfel, dacă prețurile sunt mai mari decât se aștepta, vă puteți simți în dificultate și regretați.
 • Adu-ți resturile acasă și imediat vei avea o altă masă pregătită.
 • Căutați promoții și meniuri fixe la prețuri speciale în restaurante. Unele locații oferă mese gratuite sau cu discount pentru copii, altele pentru polițiști, cetățeni în vârstă sau membri activi ai armatei.
 • Băuturile, în special băuturile alcoolice, pot crește costurile unei mese. Limitați-o și veți salva factura. Preferați apă.
 • Imagine intitulată Live Cheaply Step 9
  5
  Cumpărarea en-gros de obiecte non-perisabile este ideal pentru economisirea de bani. Gândiți-vă la paste, conserve, conserve de alimente uscate, condimente, uleiuri, alimente congelate și articole de uz casnic, cum ar fi hârtia igienică și bucătărie. În Italia, puteți cumpăra en-gros în lanțuri precum Metro.
 • Pentru a deveni client, trebuie să aveți anumite cerințe și să aplicați pentru un card. Veți găsi mai multe informații pe site-ul Metro. Puteți împărți acțiunile cu un prieten sau un membru al familiei.
 • O altă idee este de a întreprinde o cooperativă de consum de alimente cu familiile din vecinătatea dvs. Puteți economisi bani prin cumpărarea de dividende și prin cumpărarea în vrac. citit acest articol pentru a afla mai multe.
 • Imagine intitulată Live Cheaply Step 10
  6
  Crește-ți alimentele. Dacă aveți timp, modul cel mai eficient de a economisi bani pe alimente este să-l crească singur. Culturile simple, cum ar fi salata și alte legume cu frunze, sunt ideale chiar dacă nu aveți o grădină de legume (doar un balcon sau chiar o fereastră), deci nu aveți nevoie de prea mult efort. Puteți economisi bani investind în plante perene care vă permit să recoltați an după an, cum ar fi fructele, ierburile și fructele de pădure.
 • Imaginea intitulată
  7
  Profitați de asistența alimentară oferită în zona dvs. Dacă nu puteți face cumpărăturile, există programe care să vă asigurați că puteți aduce întotdeauna mâncare la masă. Puteți solicita asistență guvernamentală, dar există și organizații neguvernamentale care oferă ajutor fără nominări sau restricții privind veniturile. Dacă aveți dificultăți, nu vă fie teamă să cereți ajutor, chiar și pentru o perioadă.
 • În Italia, puteți să vă întoarceți la o bancă alimentară sau să vă informați pe Fondul European de Ajutor pentru Persoane Necăsătorite. Pentru a afla mai multe, contactați o organizație caritabilă care se va ocupa de ea în zona dvs. Adesea, cerințele pentru a primi ajutor sunt mai puțin severe decât vă puteți imagina, fără a menționa că există și opțiuni de sprijin parțial.
 • Partea 3
  Salvează-te în Casa

  Imagine intitulată Live Cheaply Step 12
  1
  Luați în considerare dacă este necesar să vă deplasați într-un cartier sau într-un oraș mai ieftin. Poate fi dificil, dar uneori trebuie doar să mutați chiar și câteva blocuri pentru a salva foarte mult. Dacă aveți oportunitatea de a vă deplasa la marginea unui oraș mare sau la o zonă mai puțin costisitoare a țării, puteți să vă reduceți în mod semnificativ ieșirile.
  • Abordați locul în care lucrați. Puteți economisi bani în casa dvs. și în transport.
  • Uitați-vă la site-uri precum casa.it pentru a cunoaște prețurile diferitelor cartiere și pentru a le compara cu cel în care locuiți. S-ar putea să știți că plătiți prea mult în locul în care locuiți.
 • Imagine intitulată
  2
  negocia cu proprietarul. Dacă ați fost întotdeauna un chiriaș și un vecin impecabil, proprietarul ar putea să vă întâlnească dacă i-ați spus că vă gândiți să plecați din cauza costului chiriei. Utilizați site-ul casa.it sau site-uri similare pentru a face comparații și pentru a dovedi că taxa este prea mare. Oferiți-le să reînnoiască contractul la un preț mai mic.
 • Imagine intitulată Live Cheaply Step 14
  3
  Dacă aveți o casă proprie, salvați-vă de costurile implicate. Ipoteca poate fi cheltuiala lunară care afectează cel mai mult ieșirile unei persoane. Găsirea modalităților de reducere a acestui cost poate îmbunătăți radical situația dvs. financiară.
 • Cumpărați o proprietate deținută de o bancă. Aceste proprietăți sunt, de obicei, blocate și banca nu vrea să le păstreze, așa că le-ar putea licita la un preț mai mic decât valoarea de piață.
 • Dacă aveți o ipotecă de mai mulți ani, puteți refinanța și puteți găsi o rată a dobânzii mai bună. Pentru a menține costurile sub control pe termen lung, păstrați data inițială stabilită pentru finalizarea plății, dar cu o rată a dobânzii mai mică veți reduce rata lunară.
 • Luați în considerare o micro-locuință. Spațiul este mic, dar cântărește mai puțin pe portofel. Aflați mai multe despre producătorii din Italia și cereți o ofertă.
 • Imagine intitulată Live Cheaply Step 15
  4
  Căutați un serviciu de locuințe în zona dvs. Dacă întâmpinați dificultăți în găsirea unei locuințe la un preț care să se potrivească cu șansele dvs., există subvenții pentru cei care au un venit sub un anumit prag. Aceste servicii vă ajută să găsiți o locuință sau chiar să plătiți o parte din chirie. Aflați mai multe despre sprijinul oferit în provincia sau regiunea dvs.
 • Partea 4
  Salvați facturile

  Imagine intitulată Live Cheap Step 16


  1
  Nu mai plătiți pentru a vedea televizorul. Acest cost vă poate afecta foarte mult ieșirile. Soluții precum Netflix oferă mai multă distracție la o fracțiune din costul digital terestru sau satelit. TV pe internet este întotdeauna cea mai ieftină alternativă.
  • Dacă aveți un computer, utilizați un cablu HDMI pentru a transfera ceea ce vizionați pe PC la televizor (puteți face acest lucru chiar dacă doriți doar să ascultați muzică).
  • Multe canale oferă programe de streaming, uneori trăiesc, altele în întârziere. În acest fel nu veți avea nevoie de televiziune.
  • Puteți găsi programe de sport sau divertisment în acest mod.
 • Imagine intitulată
  2
  Salvați telefonul mobil. Te poate face să pierzi mulți bani. Dacă aveți de gând să economisiți bani, există diferite opțiuni low-cost. Mai mulți operatori de telefonie mobilă oferă planuri reîncărcabile fără un abonament, care costă mult mai puțin. Dacă aveți un contract dezavantajos, treceți la un serviciu care se potrivește cel mai bine nevoilor dvs., dar rețineți că, în cazul unei obligații contractuale în timp util, va trebui să plătiți o pedeapsă. În orice caz, cu puțină cercetare, puteți afla cum puteți reduce suma pe care o plătiți în fiecare lună pentru telefonul mobil.
 • Imagine intitulată Live Cheaply Step 18
  3
  insulă casa sau apartamentul. Dacă locuiți într-o zonă rece, riscați să plătiți mai mult decât este necesar pentru încălzire. Prin izolarea corectă a casei, veți economisi o grămadă de bani pentru ao încălzi și pentru a avea apă caldă.
 • Purtați doar perdele grele pentru a nu dispersa căldura pe timp de noapte, sigilați ferestrele și așezați o deschizătură de scurgere la baza ușii de intrare pentru a economisi încălzirea.
 • Înlocuiți cazanele, radiatoarele, aparatele, ferestrele, ușile, materialele de izolare și alte părți ale casei cu alternative eficiente din punct de vedere energetic. Acestea vor fi inițial investiții costisitoare, dar ele vă vor rambursa pe termen lung.
 • Imagine intitulată Live Cheaply Step 19
  4
  Reducerea consumului de energie electrică. Majoritatea aparatelor, cum ar fi mașinile de spălat, uscătoarele de rufe, mașinile de spălat vase, frigiderele și aerul condiționat, consumă multă energie, astfel încât să crească factura la electricitate. Asigurați-vă că le folosiți cât mai eficient posibil și veți vedea că acestea vor avea un impact mai redus asupra cheltuielilor dumneavoastră lunare.
 • Nu lăsați niciodată ușa frigiderului să se deschidă sau să porniți o mașină de spălat aproape necompletată. Utilizați mașina de spălat pentru încărcături complete în locul unor haine. Chiar și aceste măsuri de precauție mici promovează o eficiență energetică mai mare.
 • Trecerea la dispozitive mai eficiente poate reduce costurile și mai mult în timp.
 • citit acest articol pentru a afla mai multe.
 • Imagine intitulată Live Cheaply Step 20
  5
  Limitați utilizarea dispozitivelor electronice mai mari. Dacă utilizați foarte frecvent ecrane mari sau alte obiecte electronice mari, reducerea utilizării acestora vă poate face să economisiți și mai mult.
 • Folosiți un dispozitiv electronic la un moment dat. Nu lăsați televizorul pornit când vă aflați la computer.
 • Imagine intitulată Live Cheaply Step 21
  6
  Schimbați sursa de energie. Dacă vă schimbați stilul de viață și puteți genera electricitate în mod independent, puteți să vă luați la revedere la factura de energie electrică. Panourile solare, turbinele eoliene și roțile de apă pot fi, de asemenea, utilizate de către persoane fizice și în prezent sunt mai ieftine decât oricând.
 • Într-o casă independentă din punct de vedere energetic, electricitatea nu reușește niciodată, nici măcar în timpul întreruperilor. Nici măcar nu aveți nevoie de o cantitate mare de lumină solară pentru a absorbi costul panourilor. De exemplu, considerați că acestea sunt extrem de răspândite în Germania, unde soarele este văzut mai rar decât orașe precum Seattle (cunoscute pentru că au peste 200 de zile ploioase pe an).
 • Decizia de a instala un sistem fotovoltaic depinde de nevoile casei dvs. Căutați un citat pentru cazul dvs. specific. Puteți solicita un împrumut sau o finanțare și puteți obține deduceri fiscale.
 • Dacă produceți mai multă energie electrică decât cea utilizată, în unele cazuri compania care distribuie energia electrică vă poate plăti pentru acest extra. În orice caz, este o soluție viabilă numai dacă într-adevăr economisiți bani pe termen lung. Cunoașteți bine plantele de energie regenerabilă.
 • Alternativ, ați putea alege un alt furnizor de energie pentru a plăti mai puțin. Cu toate acestea, este o soluție viabilă numai pe piețele nereglementate. Aflați despre operatorii care lucrează în zona dvs.
 • Partea 5
  Distrează-te cu Poco

  Imagine intitulată Live Cheap Step 22
  1
  Profitați de resursele gratuite oferite de orașul dvs. Căutați evenimente ieftine sau gratuite sponsorizate de primărie, provincie sau regiune. Pot exista mai mult de multe imagini. Aflați despre site-ul pentru a găsi activități interesante pentru dvs. și prietenii dvs.
  • De exemplu, puteți afla că un centru social proiectează filme în fiecare vineri seara sau că în weekend va avea loc un festival de muzică gratuită în parc. În unele locuri există cursuri gratuite sau finanțate prin donații. Multe orașe sponsorizează expoziții de artă gratuite o dată sau de două ori pe an. Muzeele oferă acces liber din când în când.
 • Imaginea intitulată
  2
  Investește în jocuri de bord. Ele sunt ideale pentru distracție fără niciun cost sau aproape. După cumpărarea inițială, distracția va fi gratuită practic pentru totdeauna. Puteți să vă invitați prietenii, să oferiți mâncăruri și băuturi cumpărate la supermarket și să vă distrați ca o seară scumpă în jurul clădirii.
 • Încercați jocuri clasice ("Jocul vieții". "Monopoli", Ne pare rău") și cele noi ("Zhanguo". "Coloniștii lui Catan". "Bilet la plimbare" și așa mai departe). Puteți organiza săptămânal jocuri seara cu prietenii dvs., cu invitații în roluri.
 • "Cărți împotriva umanității" este o altă modalitate bună de a economisi bani, deoarece le puteți descărca gratuit. Poate că nu este potrivit pentru o audiență mai tânără (sau pentru oameni corecți politic), dar mulți consideră că este destul de amuzant.
 • Imagine intitulată Live Cheaply Step 24
  3
  Citiți mai multe. Citirea este distractivă, ieftină (sau gratuită) și este ideală pentru a vă folosi în mod eficient timpul.
 • Începeți cu clase simple pentru a citi, cum ar fi "Harry Potter" și "Tronul săbilor", dacă a trecut ceva timp din lumea literaturii.
 • Faceți o carte în bibliotecă. Împrumută cărți gratuit. Cu un cititor de e-mail, poți să o faci și cu cărți electronice.
 • Online și în multe biblioteci sunt disponibile cărți cu costuri reduse.
 • În plus, multe cărți mai vechi din domeniul public sunt disponibile gratuit pentru a fi citite online sau descărcate la un cititor de e-mail.
 • Imagine intitulată Live Cheap Step 25
  4
  Organizați o seară de home cinema. În loc să cumperi filme scumpe pentru a privi singur, înființează un mic cinematograf în camera de zi pentru prieteni și familie. Rugați-i pe toți să facă o mică contribuție la organizarea unui partid mare, complet cu filme, popcorn și jocuri. Veți avea ocazia să vă ocupați gratuit de filme sau să plătiți mai puțin și să vă distrați cu prietenii.
 • Imagine intitulată Live Cheap Step 26
  5
  Călătorii cu costuri reduse în Italia sau în străinătate. Nu trebuie să cheltuiți o avere pentru ao face. Există multe trucuri pentru a limita cheltuielile și a face călătoria mai ieftină decât mi-aș putea imagina.
 • Alegeți cu atenție unde să rămâneți. Evaluați pensiuni, camere Airbnb și locuri de campare pentru a vă salva înnoptările.
 • Planificați-vă călătoria în avans pentru a economisi costul total. Organizarea ei în curând va face chiar mai distractiv și când ajungeți la destinația dvs. veți fi mai informat la fața locului.
 • Călătorii în sezonul scăzut, când zborurile au costat mai puțin. Puteți căuta bilete, găsiți chilipiruri și cumpărați cu cel puțin șase săptămâni în avans. În acest fel, chiar dacă călătoriți în sezonul de vârf, veți plăti mai puțin decât de obicei.
 • Imagine intitulată Live Cheaply Step 27
  6
  Alegeți locurile mai puțin căutate. Zonele turistice sunt de obicei scumpe, dar puteți face afaceri bune în cele mai izolate. Acest tip de experiență garantează mai multe aventuri și autenticitate decât monumentele clasice.
 • Partea 6
  Alte modificări

  Imagine intitulată Live Cheaply Step 28
  1
  Acordați atenție cărților de credit. Pentru o abordare sănătoasă, aveți cât mai puține cărți de credit posibil și le folosiți puțin. Deoarece riscați să pierdeți o mulțime de bani din cauza dobânzii, plățile prin carduri de credit trebuie să fie o prioritate. Aveți grijă de ea în fiecare lună. Dacă nu o puteți gestiona, plătiți cel puțin minimul necesar lunar. Utilizați-le numai pentru tranzacții mici. A scăpa complet de aceasta este soluția cea mai potrivită pentru mulți, deoarece utilizarea vă poate încuraja să cheltuiți mai mult decât vă puteți permite banii.
 • Imagine intitulată Live Cheap Step 29
  2
  Cumpărați în magazinele second-hand. Nu trebuie sa cumparati totul, dar inainte de a cumpara produse scumpe, invatati sa va orientati intre site-uri si magazine second-hand. Puteți găsi adesea articole noi sau aproape mai puțin de jumătate din prețul obișnuit.
 • Căutați oferte, cum ar fi "Toate straturile la jumătate de preț marți" sau "Toate articolele cu eticheta roz sunt reduse cu 50%". Amintiți-vă că tot ceea ce cumpărați la vânzare este o afacere dacă ați văzut-o la prețul total și ați vrut deja să o cumpărați.
 • Înainte de o achiziție, faceți mereu cercetări online pentru a vă asigura că aveți o afacere bună.
 • Imagine intitulată Live Cheap Step 30
  3
  Căutați mijloace de transport mai ieftine. Costurile pentru mașină. Schimbând modul în care te miști, poți salva foarte mulți bani. Dacă locuiți într-o zonă periferică, aceasta poate fi dificilă, dar ar trebui să vă gândiți mai degrabă la unele opțiuni de a utiliza mașina mai rar, chiar dacă nu o abandonați cu totul.
 • Dacă utilizați mijloace de transport în comun, va dura probabil mai mult pentru a ajunge la destinația dvs., dar puteți profita de aceste momente pentru a bea cafea, citiți știrile, verificați e-mailul sau discutați la telefon. O trecere lunară de autobuz este, de obicei, mai ieftină decât umplerea mașinii, fără a menționa ratele care trebuie plătite, înregistrarea vehiculelor, asigurarea, întreținerea și reparațiile.
 • Încercați ciclismul sau combinați bicicletele și transportul public. Cele mai multe autobuze și trenuri vă pot transporta, astfel încât să puteți utiliza diferite mijloace pentru a vă grăbi cât mai mult posibil. Motocicleta vă permite să vă mențineți în formă și să economisiți benzină.
 • Puteti cumpara o masina electrica, dar inlocuiti masina cu una mai mica sau puteti plati in numerar. Aceste soluții vă vor economisi bani.
 • Imagine intitulată
  4
  Căutați un al doilea loc de muncă. Există mai multe modalități de a câștiga mai mult în timp ce încă aveți un loc de muncă cu normă întreagă. Cineva poate transforma un hobby într-un loc de muncă cu fracțiune de normă, cum ar fi scrierea independentă, vânzarea de produse lucrate manual sau cumpărarea și vânzarea de antichități. Aceste câștiguri suplimentare pot fi lăsate deoparte sau utilizate pentru a face capete să se întâlnească.
 • Sfaturi

  • Niciuna dintre aceste sfaturi nu este ușor de urmărit. Unii necesită sacrificiu considerabil. Totuși, renunțarea temporară la confort și confort vă va recompensa în viitor. Consilierul financiar și gazda radio Dave Ramsey îi place să spună: "Astăzi trăiești ca nimeni altul, ca să poți trăi ca pe nimeni în viitor".
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit