gtemata.com

Cum se verifică autenticitatea unei perle

Te gândești să cumperi o bijuterie de perle? Aveți o moștenire de familie formată din aceste pietre? Câteva teste simple vă permit să înțelegeți într-o chestiune de câteva minute dacă este adevărat sau perle false. Învățați imediat să căutați și să percepeți caracteristicile unei perle reale, pentru a nu mai risca să cumpărați un fals.

paşi

Metoda 1
Testele tactice

Imaginea intitulată Spuneți dacă o perlă este reală Pasul 1
1
Așezați perlele împotriva unui incisiv. Țineți una sau două perle între degetul mare și arătător și le presați ușor pe suprafața de mestecat a dintelui cu o mișcare orizontală. O perlă adevărată ar trebui să aibă o coerență dur și ușor granular cu imperfecțiuni sub formă de fulgi pe suprafața exterioară a mătcii-de-perle. Perlele false, realizate din sticlă sau plastic, sunt aproape întotdeauna prea perfectă și netedă.
 • Este recomandabil să vă spălați dinții înainte de această operație pentru a vă asigura că sunt curate. Reziduurile de la o masă recentă ar putea duce la rezultate greșite.
 • Imaginea intitulată Spuneți dacă o perlă este reală Pasul 2
  2
  Puneți pietrele împreună. Țineți un cuplu în degete și creați o anumită frecare între ele. Ar trebui să simțiți o ușoară senzație de frecare. Perlele reale creează acest sentiment deoarece straturile exterioare ale mătcii-de-perle au mici imperfecțiuni care îi împiedică să curgă fără probleme. În fals, cu toate acestea, perlele sunt terminate cu o acoperire netedă și se deplasează unul pe altul fără probleme.
 • La sfârșitul testului, observați cu atenție mâinile. Când frecați perlele împreună, particulele mici de mătase-de-perle se desprind. Dacă observați un reziduu alb, praf și foarte fin pe degete, este foarte probabil că este o pudră de mătase-de-perle, deci este adevărat pietre.
 • Image cu titlul Spuneți dacă o perlă este reală Pasul 3
  3
  Verificați dacă perlele sunt perfect rotunde. Deoarece sunt un produs al naturii, fiecare perlă reală este puțin diferită, la fel ca fulgii de zăpadă sau amprentele digitale. Multe dintre ele nu sunt perfect sferice: ele sunt adesea ovale sau cu mici defecte. Dacă perlele pe care le analizați sunt perfect rotunde, există șanse mari ca acestea să fie artificiale.
 • Cu toate acestea, există posibilitatea ca adevăratele perle să fie sferice, dar sunt exemple foarte rare și costisitoare.
 • Cum de a înțelege dacă o perlă este perfect rotundă sau nu? Rotiți ușor pe o suprafață plană. Probele "imperfecte" nu vor putea să se rostogolească pe o linie dreaptă.
 • Imaginea intitulată
  4
  Testați senzația de frig la atingere. Pentru acest examen aveți nevoie de câteva pietre care nu au fost purtate de ceva timp. Țineți-l cu o mână și concentrați-vă asupra caldurii pielii. Cele reale sunt în mod clar reci și au nevoie de câteva secunde pentru a se încălzi. Sentimentul este similar cu sentimentul că sunteți pe picioarele goale pe podele de marmură.
 • Perlele din plastic, pe de altă parte, au o temperatură similară mediului și se încălzesc rapid.
 • nota: falsurile de bună calitate sunt capabile să reproducă senzația "rece" de perle. Comparați rezultatul acestui test cu alții, dacă acesta este primul examen pe care îl faceți.
 • Imaginea intitulată
  5
  Soppesa perla. Săriți una sau două bucăți cu atenție în mână pentru a vedea cât de mult pot cântări. Cele mai multe perle adevărate sunt destul de grele în raport cu dimensiunea lor. Perlele false, dimpotrivă, dau senzația că au puțină "substanță" și sunt lumină (mai ales cele realizate din plastic).
 • Din motive evidente, acest test nu poate fi perfect - evaluarea greutății câtorva mici perle nu este ușoară. Pentru a obține cele mai fiabile rezultate, ar trebui să comparați greutatea perlelor a căror autenticitate sunteți unele cu cele supuse verificării. Amintiți-vă să luați tot mai multe dovezi, indiferent de cât de greu puteți fi.
 • Metoda 2
  Teste vizuale

  Image cu titlul Spune dacă o perlă este reală Pasul 6
  1
  Căutați imperfecțiuni minore. După cum sa scris anterior, adevăratele perle sunt rareori adevărate "perfect". Ele au, de obicei, mici defecte sau nereguli în formă. Stratul exterior al mamei de perlă poate reflecta, de asemenea, lumina în moduri diferite, de la un punct la altul. Majoritatea imitațiilor sunt "prea perfectă": ele sunt exact sferice cu un luciu uniform pe suprafață și nu prezintă defecte sau îndoiri.
  • Deși este posibil să existe o perlă perfect sferică adevărată, un întreg colier nu poate fi niciodată complet constituit de aceste specimene. Un colier realizat în întregime din perle identice și foarte netede este probabil un fals.
 • Imagine cu titlul Spuneți dacă o perlă este reală Pasul 7
  2
  Verificați dacă luciul îndeplinește cerințele de claritate și intensitate. Gloss este caracteristica utilizată de bijutieri pentru a descrie modul în care lumina reflectă pe o piatră prețioasă - contribuie la frumusețea bijuteriei. Perlele de bună calitate au o strălucire intensă și clară, ceea ce le face să strălucească când luminile le lovește. Dacă te uiți atent, poți vedea reflecția ta asupra perlei.
 • Una dintre problemele care pot apărea cu acest test este că adevăratele perle, dar de calitate scăzută, pot părea neclintite și "opac" la fel ca cele false. Verificați rezultatul acestui test cu cel al altor persoane descrise în acest tutorial.
 • Imaginea intitulată Spuneți dacă o perlă este reală Pasul 8
  3
  Verifică patina. Prețul perlelor autentice și de bună calitate este adesea determinat tocmai de patina. Aceasta indică o ușoară culoare care este vizibilă pe bijuterie atunci când este iluminată - perlele false, în general, nu au patina (o caracteristică dificil de reprodus). Din acest motiv, dacă specimenul pare să prezinte reflecții foarte luminoase atunci când îl puneți sub o sursă de lumină, știți că există o șansă bună ca acesta să fie adevărat. Roz și fildeș sunt cele mai solicitate patine pentru perle albe, deși varietatea de culori este destul de mare, în special pentru perle negre.
 • Deoarece unele perle reale nu au o patină vizibilă, amintiți-vă că nu există nu înseamnă că manipulezi o imitație cu forța.
 • Imaginea intitulată Spuneți dacă o perlă este reală Pasul 9
  4
  Căutați indicii lângă gaura practicată. Perlele strânse într-un colier au fost în mare parte perforate cu un burghiu pentru a permite călcâiului să treacă prin el. Examinați acest punct cu mare grijă, deoarece vă poate ajuta să determinați autenticitatea bijuteriei. Iată ce ar trebui să verificați:
 • Hole cu muchii bine definite. Perlele reale au de obicei găuri cu marginile ascuțite, iar gaura este un cilindru gol. Falsurile prezintă adesea găuri cu muchii rotunjite sau aspre. Cu toate acestea, o perlă uzată ar putea arăta o gaură cu marginile conice. În plus, în probele false, gaura poate să nu fie perfect cilindrică și să iasă ușor de pe suprafața bijuteriei.
 • Vopsea sau vopsea în jurul găurii. Deoarece perle false se freacă unul pe altul cu utilizarea, acoperirea sau acoperirea artificială va purta în jurul fori- în acest caz, poate fi, de asemenea, posibilitatea de a vedea cioburile care stau la baza de sticlă sau plastic. Toate aceste indicii vă fac să înțelegeți că este o bijuterie falsă.
 • Imaginea intitulată Spuneți dacă o perlă este reală Pasul 10
  5
  Priviți în interiorul găurii o linie între miezul și mama perlei. O bijuterie adevarata are practic un strat exterior bine definit de mama-de-perla, in timp ce cele artificiale nu o au sau au doar un strat subtire. Dacă perla dvs. este străpunsă, puteți verifica interiorul, perivând o lupă. Cele reale, de obicei (deși nu întotdeauna), au o linie evidentă care separă nucleul de mama perlei (în interiorul perlei).


 • Metoda 3
  Teste avansate

  Imaginea intitulată Spuneți dacă o perlă este reală Pasul 11
  1
  Verificați suprafața perlei cu un microscop. Trebuie să apară structura clasică a "fulgi". Puteți folosi, de asemenea, o lupă pentru bijutieri (30x), dar microscopul cu mărire de cel puțin 64x este instrumentul ideal și oferă rezultate fiabile. Suprafața unei perle reale are o structură flakelike asemănătoare unui labirint - arată ca o hartă topografică. Această structură este responsabilă de coerență "granuloase" din bijuterie.
  • În schimb, cele sintetice sunt adesea acoperite cu protuberanțe și granule obișnuite, care le conferă un aspect similar cu cel al lunii.
 • Imaginea intitulată Spuneți dacă o perlă este reală Pasul 12
  2
  Comparați perlele cu cele autentice. Toate testele care au fost descrise sunt mai ușor de făcut dacă aveți probe de comparație care vă permit să faceți preia diferențele. Încearcă să contactezi un bijutier și să-l rogi să-ți compare perlele cu niște pietre autentice. Alternativ, împrumuta perlele unui prieten sau unei rude pentru a le compara.
 • Profitați de bunul simț atunci când trebuie să alegeți ce test să faceți pentru a compara perlele cu cele reale. De exemplu, nu încercați să examinați dintele sau frecarea pe specimene autentice deținute de alții.
 • Imaginea intitulată Spuneți dacă o perlă este reală Pasul 13
  3
  Aduceți perle la un expert pentru o evaluare. Dacă întâmpinați dificultăți în determinarea autenticității pietrelor, atunci puteți să vă adresați unui bijutier expert sau unui gemolog. Ambii sunt profesioniștii care dispun de instrumentele potrivite, de cunoștințele și de experții pentru a vă spune dacă perlele sunt adevărate (și în acest caz, ce calitate). Cu toate acestea, aceasta este o soluție departe de soluția economică: o estimare de bază ar putea costa mai mult de 100 de euro.
 • Imaginea intitulată Spuneți dacă o perlă este reală Pasul 14
  4
  Rezervați un test de raze X. Acest test permite unui expert să determine autenticitatea perlelor cu ajutorul unei radiografii. În plăcile specimenele reale apar semitransparente gri, în timp ce cele false da o imagine albă și plină în imprimeuri în negativ, negru în cele pozitiv.
 • Imaginea intitulată
  5
  Solicitați un test de refractometru. Acest test avansat măsoară cantitatea de lumină care trece prin perla, pentru a determina dacă este adevărată sau nu. Perlele au o valoare la refractometru (numit indicele de refracție) între 1.530 și 1.685. Este apelată diferența dintre aceste două valori (0.155) birefringență a perlei, și determină aspectul bijuteriei sub lumină. Aceste calități spun unui expert dacă perla este autentică sau nu.
 • Metoda 4
  Ce trebuie evitat

  Imaginea intitulată Spuneți dacă o perlă este reală Pasul 16
  1
  Nu vă bazați pe un singur test pentru a verifica autenticitatea perlelor. Nu va fi niciodată repetată: fiecare test descris mai sus poate da rezultate false. Pentru a fi sigur, faceți mai multe examene.
  • Pentru a cita un exemplu al modului în care rezultatele unui singur test poate fi înșelătoare, știu că o sursă de căutare pretinde că o perla lustruit într-un anumit mod poate fi foarte buna la testele dinte și ambreiajul.
 • Imaginea intitulată
  2
  Evitați testul "arde". Unii recomandă păstrarea perlelor pe o flacără deschisă pentru a determina autenticitatea lor. Potrivit acestui zvon, perlele false ar trebui să ardă sau să se topească, în timp ce cele adevărate ar rămâne intacte. În schimb, realitatea este mult mai complexă. Chiar dacă majoritatea specimenelor artificiale sunt afectate de incendiu, știți asta se întâmplă, de asemenea, cu unele perle reale. Cei care au fost lucrați cu o acoperire artificială exterioară sunt deosebit de vulnerabili la foc și pot fi deteriorați, deformați la nivelul găurilor sau să pierdeți luciu după câteva secunde în contact cu focul.
 • În plus, merită să subliniem faptul că perlele sunt excelente conductori de căldură și devin fierbinți pe foc. Dacă doriți absolut să încercați acest test, luați toate măsurile de precauție pentru a nu vă arde.
 • Image cu titlul Spuneți dacă o perlă este reală Pasul 18
  3
  Nu vă lăsați păcăliți de imitațiile vândute sub nume exotice. În cazul în care vânzătorul încearcă să "rifilarti" o perla bazându-se pe numele ciudat al bijuteriei, mai degrabă decât pe calitățile sale fizice, șansele sunt că trișezi. De exemplu, perlele "Mallorca" (sau "Majorca") își ia numele de pe insula Baleare, dar sunt construite în întregime de om și uneori vândute ca fiind adevărate pentru clienții naivi.
 • Imaginea intitulată Spuneți dacă o perlă este reală Pasul 19
  4
  Nu vă ignorați instinctul și bunul simț cu privire la prețul unei perle. Acest lucru depinde foarte mult de dimensiunea, forma, patina și alte caracteristici ale bijuteriei. Cu toate acestea, nu este niciodată un articol economic. De exemplu, un colier din perle de apă dulce (cele mai ieftine) este vândut la câteva sute de euro. Dacă vânzătorul vă oferă o afacere prea bună pentru a fi adevărată, rețineți că probabil nu este.
 • Ca regulă generală, ar trebui să cumpărați numai perle de la un bijutier autorizat și în magazine care se ocupă numai de perle. Dacă vă încredințați vânzătorilor întâlniți pe stradă sau în munții milostivi, ați putea risca să fiți înșelați. citit acest articol pentru mai multe detalii.
 • Sfaturi

  • Amintiți-vă că adevăratele perle există în două varietăți: acelea natural, care sunt extrase din stridiile recoltate în natură, și acelea crescut, care provin de la stridii de reproducere. Între cele două tipuri pot exista diferențe de culoare, margele de perle, strălucire și formă. Cele naturale sunt mai rare și mai scumpe decât cele cultivate.
  • Dacă doriți să vă curățați perlele reale, luați legătura cu un bijutier cu experiență. Unele solvenți și detergenți utilizați în mod obișnuit pentru curățarea casei pot să le facă permanent opaci. Din fericire, majoritatea bijutierilor oferă servicii de curățenie.

  Avertismente

  • Fiți foarte precauți atunci când încercați testul dintelui pe o singură margee. Luați-l în siguranță pentru a evita înghițirea accidentală.
  • Când mușcați sau frecați perlele pentru a verifica autenticitatea acestora, puteți cauza zgârieturi pe suprafața lor. Pur și simplu ștergeți-le de mai multe ori cu degetul mare pentru ca defectele să dispară.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit