gtemata.com

Cum de a câștiga aproape întotdeauna în șah

Stăpânirea șahului este un proces care poate dura mulți ani, dar nu trebuie să devii un maestru care să câștige aproape fiecare joc - trebuie doar să înțelegi mecanica jocului. Învățând să recunoști anumite mișcări și să înțelegi strategia adversarului tău, poți să înveți cum să-ți protejezi efectiv regele, cum să ataci inamicul și cum să câștigi aproape fiecare joc.

Pentru a profita din plin de conținutul acestui ghid, ar trebui să cunoașteți deja elementele de bază ale jocului. Dacă sunteți începător, faceți clic aici pentru a citi un articol potrivit pentru primele jocuri.

paşi

Partea 1
Câștigat ca începător

Imagine intitulată Câștigați șah aproape de fiecare dată Pasul 1
1
Învățați să știți valoarea fiecărei bucăți și protejați-o în consecință. Regele este evident cea mai importantă piesă, pentru că pierderea înseamnă a fi înfrântă. Dar ceilalți pioni nu sunt furaje de tun pe care le puteți arunca în vânt. Pe baza matematicii și a geometriei șahului, unele piese au mai multă valoare decât altele. Amintiți-vă aceste clasificări atunci când decideți dacă să mâncați. De exemplu, nu ar trebui să puneți un Turn la risc doar pentru a elimina un cal opus.
 • Pietonal = 1
 • Cal = 3
 • Episcop = 3
 • Turn = 5
 • Regina = 9
 • Piesele de șah sunt uneori denumite "materiale". Veți avea nevoie de materiale de înaltă calitate pentru a câștiga fiecare joc.
 • Imagine cu denumirea Câștigați șah aproape de fiecare dată Pasul 2
  2
  Aflați obiectivele celor mai bune mișcări de deschidere. În șah, deschiderile sunt primele mișcări ale jocului - ele determină strategia generală și poziționarea pe tablă pentru întregul meci. Scopul lor este de a dezvolta, sau de a avansa de la casetele de pornire, cât mai multe piese puternice posibil. Luați în considerare următoarele aspecte pentru a decide care este cea mai bună deschidere pentru joc:
 • Ar trebui să mutați piesele în centrul plăcii, pentru a deschide calea către cele mai puternice piese.
 • Mișcările de deschidere se schimbă dacă jucați cu negru sau alb. Din moment ce White se mută mai întâi, va trebui să continuați atacul și să încercați să controlați jocul. Negrul ar trebui să închidă și să aștepte, exploatând greșelile lui White pentru a ataca.
 • Nu mutați niciodată aceeași piesă de două ori dacă nu este amenințată de o piesă a adversarului. Cu cat mai multe piese mutati, cu atat adversarul va trebui sa fie in garda.
 • Având în vedere principiile descrise mai sus, vedeți lista de mișcări de deschidere utilizate de Grand Masters pentru cele mai recente turnee.
 • Imagine intitulată Câștigați șah aproape de fiecare dată Pasul 3
  3
  Gândiți-vă 4-5 mută în avans, folosind fiecare mișcare pentru a pregăti atacuri complexe. Pentru a câștiga în șah, va trebui întotdeauna să te gândești la unele mișcări în viitor, pregătindu-ți atacuri lungi și complicate pentru a-ți bate adversarul în șmecherie. Prima mișcare determină cursul restului jocului, determinând prima dvs. ofensivă sau controlul unei anumite secțiuni a tabloului. Cea mai bună metodă pentru un începător de a învăța cum să-și planifice strategia este să practice cele mai comune combinații de deschidere:
 • Deschiderea clasică Ruy Lopez intenționează să deplaseze episcopii și să atace. Mutați Pionul Regelui înainte două spații, apoi calul din F3 (dacă joci cu White). Sfârșitul prin aducerea episcopului regelui, la un pătrat distanță de pionul opus.
 • deschiderea engleză este lentă și versatilă. Puneți pedestrul C2 înainte de un pătrat, apoi continuați cu G2 pietonală pentru a elibera pe Episcopul regelui (dacă se mută negru în mijloc) sau pe calul reginei (dacă Black se mișcă lateral).
 • Încercați aventurosul Gambit of Kings. Această deschidere interesantă folosită de marii maeștri, de la Bobby Fisher înainte, poate dezorienta începătorii. Trebuie doar să mutați ambii pioni ai lui King (E2 & F2) a două spații. Negrul va fi adesea expus cu un atac, deoarece va avea impresia că ați deschis prea mult, dar zidul de pietoni va cauza în curând probleme.
 • Încearcă Gambetto di Regina pentru a verifica centrul plăcii. Albul mută Pionul reginei în D4, atrăgând pionul negru în D5. Albul va continua, de obicei, cu Alfie Pieton în C4. Această strategie direcționează jocul spre centru și deschide benzile laterale pentru Regina și episcopii voștri.
 • O bună apărare pentru Gambetto di Regina este Apărarea franceză. Dacă jucați Black, începeți prin mutarea Pionului Regelui la E6. White va muta de multe ori pionul reginei pe D4, permițându-vă să răspundeți cu pionul reginei dvs. în D5. În acest fel ați deschis o cale de atac pentru episcopul vostru. Dacă White mănâncă Pionul Reginei pe E6, el ar lăsa pe Rege expus, astfel încât să poată muta calul la C3. În acest moment poți muta episcopul în B4, blocând calul.
 • Imagine intitulată Câștigați șah aproape de fiecare dată Pasul 4
  4
  Încercați cele patru mișcări ale "Nebun al frizerului" pentru a câștiga jocul într-o clipă. Acest truc funcționează doar o singură dată pentru fiecare adversar, deoarece jucătorii mai experimentați vor observa strategia dvs. și se vor apăra. Acestea fiind spuse, Barber`s Fool este un mod minunat de a surprinde un începător și de a obține o victorie ușoară.
 • alb: Pionul regelui se mută 1 (E7-E6) - Episcopul regelui în C5 - Regina în F6 - Regina în F2.
 • Negru: Pionul regelui se mută 1 (E2-E3) - episcopul regelui în C4-Queen în F3, regina în F7.
 • Cum de a contracara pe barbatul nebun: scoateți calul ca o obstrucție, dacă observați că adversarul încearcă această strategie - probabil că nu va sacrifica propria regină doar pentru a mânca un cal. Cealaltă posibilitate este să utilizați o mișcare foarte asemănătoare: în loc să o duci pe regină înainte, o puteți lăsa pe E7, în fața regelui.
 • Imagine intitulată Câștigați șah aproape de fiecare dată Pasul 5
  5
  Verificați casetele centrale pentru a domina jocul. În timpul jocului, principala dvs. preocupare trebuie să fie verificarea piețelor centrale ale bordului, în special cele patru exact în mijloc. Din această poziție, de fapt, este posibil să porniți atacurile asupra întregului tablou și, în consecință, să controlați ritmul și direcția jocului. De exemplu, calul are opt mișcări potențiale din centrul plăcii, dar numai 1-2 pe lateral. Puteți obține controlul zonei dorite în două moduri:
 • Sprijinul centrului este o strategie care intenționează să se deplaseze încet spre centrul consiliului cu câteva piese. Cai și Alfieri oferă sprijin pe margine, gata să atace și să mănânce în caz de adversar ofensator. În general, această dezvoltare lentă este cea mai comună.
 • Utilizarea benzilor laterale Este un stil foarte modern de joc care presupune controlul centrului din exterior. Va trebui să mutați Turnurile, Regina și caii pe fiecare parte a tabloului, ceea ce face imposibil pentru adversar să controleze centrul.
 • Imagine intitulată Câștigați șah aproape de fiecare dată Pasul 6
  6
  Dezvoltați piesele una câte una. Când ați făcut mișcările de deschidere, va trebui să începeți pregătirea unui atac. Ar trebui să mutați toate piesele în cea mai bună cutie posibilă, eliminându-le de cele originale.
 • Dacă nu trebuie să faci altceva, cea mai bună strategie este să muți toate piesele una câte una. Nu mutați aceeași piesă de două ori dacă nu o apărați de un atac sau dacă faceți o ofensivă foarte avantajoasă.
 • Nu va trebui să mutați toate piesele. Avansarea tuturor pionierilor nu vă va ajuta să câștigați, pentru că veți slăbi linia de apărare a regelui.
 • Imagine intitulată Câștigați șah aproape de fiecare dată Pasul 7
  7
  Aflați cum să utilizați robinetul. Castlingul este o mișcare în care regele sări peste turn, folosindu-l ca o apărare împotriva atacurilor. În fața regelui veți avea în continuare linia de pietoni de protecție. Aceasta este o tactică incredibil de eficientă, în special pentru începători. Pentru al exploata:
 • Goliți cutiile între Rege și Turn, deplasându-l pe Episcop și Călărie (dacă este necesar și Regina). Încercați să păstrați cât mai mulți pioniști posibil. Puteți utiliza această mișcare specială pe ambele părți.
 • În același rând, mutați Turnul și regele, apoi inversați poziția în care se întâlnesc. Deci, dacă ați face o răsfăț pe partea regelui, ați încheia mișcarea cu Regele pe G1 și cu Turnul pe F1.
 • Rețineți că, pentru a utiliza rogojina, King și Tower nu s-au mutat în timpul jocului. În acest caz, mutarea nu ar fi permisă.
 • Pentru a câștiga șahul, este important să înțelegeți strategia adversarului, fără a-i lăsa să înțeleagă a ta. Nu faceți o rogojină dacă nu sunteți sigur că este mișcarea potrivită.
 • Întotdeauna trebuie să te gândești la diferite mișcări în avans. Trebuie să știți unde să mutați fiecare piesă și să puteți anticipa reacțiile adversarului. Nu va fi ușor să dobândiți această abilitate. Vor fi necesare multe practici.
 • Partea 2
  Câștigă prin intermediar

  Imagine cu denumirea Câștigați șah aproape de fiecare dată Pasul 8
  1
  Urmăriți mișcările adversarului cu atenție. Care sunt piesele pe care le dezvolți sau care parte din tabla de șah preferă? Dacă aș fi în pantofi, ce strategie pe termen lung ați adopta? Când ați învățat elementele de bază ale jocului, trebuie să vă adaptați mereu la mișcările celuilalt jucător. Dacă vă apărați, pregătiți piesele de pe partea dvs. de bord pentru un atac, întrebați-vă ce obiectiv final este. Poți să-i distrugi strategia sau să-i oprești planul? Are avantajul, trebuie să vă mutați înapoi și să vă apărați piesele cele mai importante sau puteți să-l puneți sub presiune?
 • Imagine cu denumirea Câștigați șah aproape de fiecare dată Pasul 9
  2
  Aflați când să mâncați prin sacrificarea uneia dintre piesele voastre. Schimbarea pieselor este în mod evident alegerea corectă atunci când a ta are mai puțină valoare decât adversarul, de exemplu dacă ar trebui să sacrifici un cal pentru a mânca Regina inamicului, însă decizia de a face nu este ușoară când trebuie să schimbi pioni de o importanță similară. În general, nu ar trebui să sacrificați bucăți atunci când:
 • Aveți avantajul poziției pieselor, controlul centrului de joc și dezvoltarea jocului. Cele mai putine piese vor fi in joc, cu cat va fi mai putin avantajul dvs., cu atat va fi mai usor sa va aparati de atacurile dumneavoastra.
 • Oponentul dvs. este blocat într-un colț sau blocat de propriile sale piese. După ce ați stors inamicul, va fi mai greu să se miște dacă are mai multe piese disponibile, în timp ce el se poate elibera dacă are mai puțini pioni.
 • Ai mai puține bucăți de adversar. Dacă aveți mai mulți pioni decât celălalt jucător și nici un avantaj clar, începeți să mâncați. Veți deschide noi căi pentru a ataca.
 • Ai aduce doi pietoni unul la rând la celălalt. Acest lucru face ca aceste chituri să fie mult mai puțin utile, înfundându-vă partea de șah. Dar dacă ai forțat un adversar să aducă doi pioni la rând pentru a face un schimb de piese de valoare egală, ai putea profita de această situație în avantajul tău.
 • Imagine intitulată Câștigați șah aproape de fiecare dată Pasul 10
  3
  Întotdeauna gândiți 5-6 mutări în avans. Este mai ușor de spus decât de făcut, dar va trebui să aveți o strategie pe termen lung pentru a câștiga jocuri de șah în mod regulat. Ar trebui să mutați fiecare piesă cu trei obiective în minte. Dacă luați întotdeauna în considerare aceste aspecte, veți îmbunătăți rapid planurile de victorie:
 • El dezvoltă multe piese (Torri, Cavalli, Regina, Alfieri) în primele etape ale jocului și face atât de des. Mutați-le din casetele de pornire pentru a obține mai multe opțiuni disponibile.
 • Verificați centrul. Centrul tabloului de șah este cea mai importantă zonă de dominat.
 • Protejați-l pe rege. Probabil ați pregătit cel mai bun atac din lume, dar lăsând regele neajutorat aproape întotdeauna duce la înfrângere.
 • Imagine cu denumirea Câștigați șah aproape de fiecare dată Pasul 11
  4
  Păstrați avantajul dvs. până când veți putea profita din plin de el. Șahul de inactivitate este important și atunci când este de partea dvs., trebuie să faceți totul pentru a nu-l pierde. Dacă adversarul se limitează la a reacționa la mișcările dvs., el apără piesele de pe urma ofenselor dvs. și nu se luptă înapoi, slăbește-le fără să se grăbească. Amintiți-vă, puteți câștiga un schimb și puteți pierde oricum jocul. Nu avansați dacă înseamnă expunerea la un contraatac. În schimb, limitat la a manca piesele pe care adversarul le folosește pentru a se apăra, obțineți controlul total al centrului de bord și loviți inamicul numai atunci când îl puteți pune în dificultate reală.
 • Imagine intitulată Câștigați șah aproape de fiecare dată Pasul 12


  5
  Învață să blochezi piesele. Blocarea unei bucăți înseamnă blocarea ei și împiedicarea adversarului să o folosească, cu excepția cazului în care este dispus să-l piardă. Acest atac "pasiv" Este minunat pentru controlul jocului și vă va ajuta să vă dominați adversarii. Pentru al rula, studiați posibilele mișcări ale unei piese inamice. De obicei, pionii care au limitări de mișcare sunt cel mai ușor de atacat. Odată ce ați terminat analiza, în loc să mergeți în ofensivă, mutați una din piesele dvs. pentru a amenința toate cutiile care pot ajunge la piesa adversarului, făcându-l de fapt inutil de ceva timp.
 • Puteți bloca o bucată de adversar chiar dacă îl puneți în poziția de a mânca pe unul dintre dvs., dar numai prin sacrificarea lui. Celălalt jucător poate decide să mănânce sau nu, dar veți avea controlul asupra situației.
 • Imagine intitulată Câștigați șah aproape de fiecare dată Pasul 13
  6
  Evaluați fiecare mișcare obiectiv. Va trebui să vă uitați la întreaga tablă, luând în considerare toate mișcările posibile. Nu mișcați o piesă doar pentru că trebuie să: reflectați și căutați întotdeauna cea mai bună mișcare de făcut. Alegerea cea mai eficientă depinde doar de contextul jocului, dar există câteva întrebări pe care le puteți cere să le înțelegeți dacă o mișcare este cea potrivită:
 • Sunt într-o poziție mai sigură decât am avut înainte?
 • Îmi expun piesa, regele sau altă piesă importantă unui atac?
 • Oponentul meu poate pune piesa mea în pericol, forțându-mă să mă întorc și să "pierde" o întoarcere?
 • Această mișcare pune presiune pe adversarul meu și îl obligă să reacționeze?
 • Imagine cu denumirea Câștigați șah aproape de fiecare dată Pasul 14
  7
  Eliminați piesele adversarului fără a vă izola piesele. Va trebui să păstrați controlul asupra centrului de bord, dar să atacați compact. Piesele sunt ca și componente ale unei orchestre: fiecare are un scop unic, dar ele sunt mai utile atunci când lucrează împreună. Eliminarea pieselor adversarului dvs. va slăbi linia de apărare a regelui dvs. și, dacă folosiți două sau trei unități pentru a vă susține atacul, veți putea avansa fără a pierde avantajul materialelor.
 • Imagine cu denumirea Câștigați șah aproape de fiecare dată Pasul 15
  8
  Protejați întotdeauna regina cu un episcop sau un turn. Există rareori ocazii când merită sacrificat cea mai puternică piesă de pe tablă, chiar și pentru a surprinde regina inamicului. Regina ta este cea mai versatilă piesă ofensivă și trebuie să o folosești în consecință. Protejați-l și susțineți-l mereu, pentru că aproape toți jucătorii își vor sacrifica piesele pentru ao capta.
 • Reginele își pot exprima întregul potențial numai dacă au sprijin. Aproape toți jucătorii urmăresc instinctiv Regina adversarilor, deci folosiți-vă propriile pentru a face pioni să se deplaseze în spațiile amenințate de Alfieri, Cavalli și Torri.
 • Imagine cu denumirea Câștigați șah aproape de fiecare dată Pasul 16
  9
  Nu vă împiedica pe episcopii voștri cu pietonii voștri. Aceste piese pot ataca dintr-o mare distanță și le pot folosi atât pentru a controla bordul, cât mai ales în stadiile incipiente ale jocului. Puteți învăța mai multe strategii de deschidere, dar obiectivul dvs. general va fi să eliminați calea celor mai importanți pioni, astfel încât să poată circula liber.
 • Mutarea pietonilor în D4 / D5 sau E4 / E5 eliberează calea pentru Alfieri și vă ajută să preluați controlul asupra centrului plăcii. Eliberați-le pe Alfieri devreme, apoi folosiți lungimea lor pentru a proteja avansurile Queen și Towers.
 • Partea 3
  Câștigă prin Expert Player

  Imagine intitulată Câștigați șah aproape de fiecare dată Pasul 17
  1
  Gândiți-vă la întregul joc de la prima mișcare. Jocurile de șah sunt adesea împărțite în trei faze, strâns legate între ele. Cei mai buni jucători sunt întotdeauna 10-12 mișcări înainte în mintea lor și dezvoltă 3-4 strategii în același timp, conform intențiilor adversarului. Ei știu că mișcările și piesele schimbate în stadiile incipiente ale jocului au un impact mare asupra închiderii jocului și a planificării în consecință.
  • deschidere: în această fază veți seta tonul meciului. Cu primele 4-5 mișcări, veți dezvolta rapid mai multe piese și veți începe să luptați pentru centrul bordului. Puteți să faceți atacul, să mâncați pionii oponentului, să vă apărați, să nu vă avansați și să îl așteptați să facă prima mutare.
  • Faza centrală: în această fază va trebui să pregătiți atacul final. Va trebui sa schimbati piesele, sa preluati controlul asupra centrului si sa pregatiti 1 sau 2 linii de atac pe care le puteti folosi in orice moment. Un schimb de piese în acest stadiu poate fi util, dar va trebui să calculați impactul pe care îl are pierderea unui pion pe șansele de câștig.
  • Faza finală: doar cateva piese vor ramane in joc si toate vor fi nepretuite. Faza finală a jocului pare întotdeauna cea mai intensă, dar în realitate o mare parte a muncii a fost deja făcută - jucătorul care are "won" faza de mijloc și a rămas cu piesele cele mai prețioase ar trebui să se încheie cu un coș de mat.
 • Imagine intitulată Câștigați șah aproape de fiecare dată Pasul 18
  2
  La sfârșitul jocului, Alfierii sunt mai importanți decât caii. Deși în primele etape ale unei întâlniri aceste piese au aproape aceeași valoare, la sfârșit, episcopii se pot mișca mai repede în bord, în timp ce caii sunt lenți. Amintiți-vă acest concept atunci când schimbați piesele: Alfierii ar putea să nu fie atât de folositori pe termen scurt, ci vor fi o resursă valoroasă în etapele decisive ale conflictului.
 • Imagine intitulată Câștigă șah aproape de fiecare dată Pasul 19
  3
  Utilizați puterea pionierilor dacă placa este goală. Aceste piese pot părea inutile, dar ele sunt esențiale în etapele finale ale unui joc. Aceștia pot sprijini piesele mai puternice, avansează pe tablă pentru a genera presiune și pentru a vă proteja pe regele dvs. Aceste trăsături pozitive se vor pierde, totuși, dacă puneți pionii pe același rând. Țineți-i aproape și lăsați-i să se sprijine orizontal. Când câteva piese rămân în joc, un Pedone promovat la Regina vă poate face să câștigați jocul.
 • Imagine cu denumirea Câștigați șah aproape de fiecare dată Pasul 20
  4
  Învață să înțelegi când să cauți o remiză. Dacă aveți pioni mai puțin adversari și știți că nu aveți șansa de a face un coș cu piesele la dispoziția dumneavoastră, trebuie să încercați să ajungeți la egalitate. În jocurile oficiale de șah, va trebui să înțelegeți rapid când nu mai aveți șansa de a câștiga (aveți un rege, o pion și poate una sau două alte piese, adversarul vă forțează să vă apărați etc.). Există multe modalități de a evita înfrângerea, chiar și atunci când situația pare fără speranță:
 • Permanentă verificare: situația în care regele adversarului este în control la fiecare mutare. Rețineți că aceasta nu este o matcă, ci doar o situație de pe tablă în care adversarul nu-și poate apăra propriul rege fără a acorda un cec după fiecare mișcare. Este adesea un atac disperat, care blochează inamicul între atac și apărare și îl forțează la egalitate pentru trei repetări.
 • stand: în această situație, regele nu este sub control, dar nu se poate mișca fără finisare. Deoarece un jucător nu se poate mișca în mod voluntar, jocul se încheie cu o remiză.
 • Repetiții sau mișcări inutile: dacă ați făcut 50 de mișcări fără a prinde o piesă sau un cec, puteți cere o remiză. Chiar dacă ambii jucători repetă aceeași mișcare de trei ori la rând (deoarece sunt forțați să se deplaseze înainte și înapoi), jocul se termină la egalitate.
 • Lipsa de material. Există câteva scenarii în care câștigarea este imposibilă din punct de vedere matematic:
 • Pe șah sunt doar cei doi regi.
 • Rege și Episcop împotriva Împăratului.
 • Împăratul și calul împotriva regelui.
 • Rege și doi cai împotriva regelui.
 • Imagine intitulată Câștigă șah aproape de fiecare dată Pasul 21
  5
  Practicați unele probleme de șah în timpul liber. Îți poți îmbunătăți abilitățile chiar și fără a avea niciun adversar. Problemele de șah sunt exemple de tablă de șah care vă cer să faceți un coș cu una sau două mișcări. Puteți găsi sute de cărți și de pe internet - în timp veți învăța multe poziții avantajoase și acțiuni ofensive neașteptate. Chiar dacă rareori întâmpinați situațiile de exemplu pe o șah adevărată, problemele de șah vă îmbunătățesc capacitatea de a vedea toate unghiurile posibile de atac și de a vă pregăti piesele.
 • Căutați aceste probleme pe Internet sau cumpărați un text despre strategia de șah în bibliotecă, care conține exemple de probleme.
 • Sfaturi

  • Să nu lăsați niciodată niciunui risc pe regele tău, este cea mai prețioasă piesă de pe tabla de șah.
  • Joacă cu convingerea că vei câștiga.
  • Continuați să exersați și să nu vă pierdeți bucățile!
  • Ea avansează compact. Dacă trebuie să atacați, planificați deja retragerea.
  • Pe internet veți găsi jocuri de șah care vă pot sugera mișcările de făcut. Fiți atenți la aceste sfaturi, pentru a afla cele mai bune strategii.
  • Când vă simțiți gata, luați parte la turnee sau înscrieți-vă pentru un club de șah. Vă puteți îmbunătăți abilitățile și puteți obține o clasificare oficială.

  Avertismente

  • Nu utilizați trucuri simple cum ar fi Crazy Barber împotriva jucătorilor experți. Dacă adversarul tău îi cunoștea, ai risca să piardă.
  • Nu luați-o dacă nu câștigați! Este nevoie de multă practică pentru a deveni un jucător priceput!
  • Fiți atent înainte de a mânca bucăți "gratuit". Oponentul dvs. poate decide să sacrifice o piesă pentru a captura unul mai important sau pentru a vă distrage atenția.

  Lucruri de care ai nevoie

  • adversarii
  • Șah și pioni
  • (Opțional) Un mentor care vă ajută să vă îmbunătățiți
  • (Opțional) Un program de șah pe computer
  • (Opțional) Înscriere într-un club de șah
  • (Opțional) Un club de șah să se antreneze
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit