gtemata.com

Cum se utilizează o cameră Canon de 35 mm

Camera Canon A-1 este o unitate a legendarilor anilor `70, foarte influent și foarte sofisticate (pentru moment) - aceasta este o masina cu focalizare manuală, ca multe alte 35 mm, pot fi cumpărate la un preț foarte economic și produce rezultate superbe. Dacă ați cumpărat sau ați moștenit unul, ar fi puțin descurajator să îl utilizați la început, dacă sunteți obișnuit cu o mașină automată de tipărire tipografică și automată. Aceste instrucțiuni simplificate vă vor ghida prin elementele de bază ale configurării și utilizării unui A-1.

paşi

Metoda 1
Pregătirea de bază

1
Introduceți lentila, dacă nu ați făcut-o deja. Următorii pași indică modul de instalare a obiectivelor originale FD utilizând un inel de blocare din argint, de tipul care a fost de obicei vândut împreună cu corpul mașinii în acel moment. Dacă obiectivul nu este furnizat, acesta este unul "nou obiectiv FD", produse de la sfârșitul anilor `70: în acest caz, instrucțiunile sunt ușor diferite - în următoarele indicații, înlocuiți piesa care explică modul de rotire a inelului de blocare prin rotirea întregii lentile până când se fixează în poziție.

Scoateți carcasa protectoare dacă aveți unul, precum și capacul frontal al obiectivului.
 • Aliniați punctul roșu al obiectivului cu punctul roșu de pe corpul camerei și lăsați ușor obiectivul pe loc.
 • Rotiți inelul de blocare în sens orar, evident, dacă te uiți la el din față. Nu se va fixa în loc, dar va deveni mai greu și mai greu. Nu strângeți prea mult, dar asigurați-vă că o fixați bine în poziție.
 • 2
  Porniți camera. Rotiți întrerupătorul principal de la "L" la "A". Manualul Canon recomandă să-l lăsați deschis "L" când nu utilizați camera, păstrați astfel bateria. Nu poate fi necesar să vă faceți griji cu privire la acest lucru, mai ales dacă nu sunt utilizați una dintre cheile pentru taxa Canon A-1, este important să se ocupe de mașina cu precauție, astfel încât să nu apăsați accidental butonul declanșator.
 • 3
  Porniți afișajul vizorului. Aceasta este o pârghie mică lângă cadranul ASA din partea stângă a mașinii (dacă te uiți din spate). Rotiți-o în sensul acelor de ceasornic pentru a descoperi punctul alb. Aceasta va afișa afișajul pe vizor.
 • 4
  Deschideți ecranul vizorului. Ceea ce era neobișnuit, A-1 are o drop-down de pe vizor pentru a opri lumina directă intră în vizor în timpul expunerilor lungi, atunci când aparatul este montat pe un trepied. Aceasta este o caracteristică interesantă, dar de cele mai multe ori nu veți avea nevoie de ea. Dacă nu ați făcut deja acest lucru, rotiți maneta din stânga ferestrei vizorului în sensul acelor de ceasornic pentru a deschide perdea.
 • 5
  Verificați bateria. A-1 este o mașină acționată electronic și nu funcționează cu o baterie aproape mortă sau moartă - în acest caz obturatorul va refuza să tragă. Apăsați butonul de testare a bateriei (după cum se arată). Dacă LED-ul de lângă butonul declanșator nu clipește, atunci bateria este mortă. Dacă nu clipește foarte repede (de câteva ori pe secundă), atunci este aproape gol și ar trebui să îl înlocuiți. Obțineți niște baterii ieftine 4LR44 (numită și A544) pentru ao înlocui.
 • 6
  Încărcați ruloul. La fel ca orice alt film de încărcare din spate.
 • Ridicați butonul de derulare a rolei pentru a deschide spatele mașinii.
 • Așezați rola în carcasă, și trageți ghidajul rolei până când acesta este introdus în unul dintre fante și astfel încât partea din spate a cârligului de ghidare să fie înfășurată pe bobina transportorului cu role.
 • Închideți partea din spate a mașinii, apăsați declanșatorul și glisați ruloul. Repetați operația până când contorul arată că sunteți pe prima poziție. Când faceți acest lucru, uitați-vă la butonul de derulare din stânga în timp ce glisați rola - ar trebui să se rotească în timp ce se înfășoară și, dacă nu, probabil că rola nu a fost încărcată corect.
 • 7
  Setați viteza rolei. Acest lucru este necesar pentru ca expunerea automată să funcționeze corect. Tasta cu viteză rolă este situată în jurul manivelei de înfășurare și are un buton de eliberare a argintului pe partea sa, așa cum se arată. Apăsați-l, apoi rotiți inelul pe aceeași viteză a rolei ASA (la fel ca și ISO).
 • 8
  Setează apertura inelului obiectivului "A". În acest fel, deschiderea va fi setată pentru a fi controlată de mașină - aceasta este setarea pe care o veți folosi de fiecare dată (dacă, din anumite motive, nu doriți să utilizați expuneri manuale în întregime).
 • 9
  Ești gata să ieși și să faci niște poze. Următoarea parte a acestui ghid vă va explica cum să utilizați cel mai bine modelul A-1.


 • Metoda 2
  Faceți fotografii cu A-1

  1
  Verificați inelul AT. Acesta este un capac pentru inelul care stabilește viteza obturatorului sau diafragma. Glisați-l în jos pentru a dezvălui inelul. Acesta este cel mai important control al aparatului foto, așa că jucați cu el pentru o vreme pentru a obține încrederea corectă ("AT inel" este un termen îngrozitor împrumutat de la manualele Canon în absența unui cuvânt mai bun).
 • 2
  Setați modul de expunere. Modelul A-1 are patru moduri care vă pot interesa: AE complet programat (care este complet automat), AE cu prioritate de fotografiere, AE cu prioritate a diafragmei și AE complet manual.

 • AE programat va determina camera să stabilească automat diafragma și viteza de declanșare pentru dvs. Rotiți selectorul de mod la "televizor" ("Valoarea timpului", care este numele stupid folosit de Canon pentru a indica "prioritatea declanșatorului") și utilizați selectorul AT pentru a selecta "P" verde ca viteză de declanșare. Cel mai adesea aceasta este setarea pe care se va folosi, dacă nu doriți să utilizați deschiderea de trucuri creative cu profunzimea câmpului, sau viteza obturatorului la un efect general creativo- funcționează bine și produce ceva util pentru majoritatea fotografiilor (din nefericire, este o mașină din 1978 - nu este posibilă schimbarea programării).
 • AE cu prioritate declanșator vă permite să selectați o viteză de declanșare, după care A-1 va alege diafragma potrivită pentru dvs. Dacă aveți nevoie de o viteză de declanșare foarte rapidă sau foarte lentă pentru a obține un efect creativ, această setare este pentru dvs. Rotiți cadranul în mod "televizor" și selectați o viteză de declanșare. Rețineți că numerele indicate în galben pe inel corespund vitezei exprimate în "secunde", în timp ce cele albe la viteze exprimate în fracțiuni de secundă.
 • AE la prioritate de deschidere vă permite să selectați o diafragmă, după care A-1 va selecta o viteză de declanșare pentru dvs. Utilizați această setare dacă doriți să utilizați deschideri foarte mari sau foarte înguste (de exemplu, dacă doriți să preferați controlul creativ la profunzimea câmpului). Rotiți cadranul în modul "Av" și selectați o diafragmă cu cadranul AT pentru a seta AE cu prioritate diafragmă.

  Rețineți că nu veți putea selecta deschiderile mai înguste ale f / 22, dar nu ar trebui să o faceți oricum.
 • Expunerea totală manuală este ultima resursă utilizată. Contorul A-1 va fi funcțional până la EV-2, al doilea această pagină, care este mai multe grade mai întunecate a unei scene tipice de noapte pe stradă sau a altor condiții de iluminare absente. Puteți selecta în întregime modul manual prin setarea cadranului la "televizor", selectarea unei viteze de declanșare și rotirea inelului de diafragmă al obiectivului "A" pe deschiderea dorită. Veți avea nevoie de un contor de strălucire externă - A-1 nu prezintă subexpunere sau supraexpunere în modul complet manual.
 • 3
  Priviti vizorul si apasati foarte usor pe jumatate butonul declansator. Viteza obturatorului și diafragma (ambele pot fi selectate automat sau nu) vor fi afișate pe vizor. Dacă ambii parametri clipesc, înseamnă că ați selectat o viteză de declanșare lentă sau prea mare pentru intervalul de deschidere al aparatului sau o diafragmă care necesită o viteză de declanșare prea mare sau mai mică decât cele disponibile. Ca și înainte, ar putea însemna și că încercați să faceți o fotografie cu niveluri de iluminare care nu se încadrează în limitele metrului A-1, chiar dacă aceasta este o situație mai puțin frecventă. În aceste cazuri, selectați o diafragmă diferită sau o viteză de declanșare diferită.
 • 4
  Sharpen. A-1 oferă două mecanisme de asistare a focalizării pentru a vă asigura că fotografiile sunt clare. Unul este "sciziune" imaginea, chiar în mijloc, care împarte imaginea în două jumătăți, care se aliniază atunci când imaginea este focalizată. Celălalt ajutor (mai util) este reprezentat de un inel microprismatic care rulează în jurul ecranului divizat. Când imaginea este neclară, această zonă va clipi și va arăta un model "punctată". Rotiți inelul de focalizare până când imaginea nu mai este divizată sau până când imaginea din microprismă este vizibil clară.
 • 5
  Dacă este necesar, setați compensarea expunerii. Această caracteristică a dispozitivului A-1 forțează aparatul foto să supraexpună sau să-și subexprimă fotografia de o anumită sumă va servi mult în condiții de iluminare slabă sau inconsecventă. Apăsați butonul pentru a debloca selectorul de compensare a expunerii și rotiți-l pentru a obține valoarea dorită (îl puteți găsi încercând să crească cu 1/3 de fiecare dată). Rotirea în sensul acelor de ceasornic va crește subexpunerea, în timp ce în sens invers acelor de ceasornic va crește supraexpunerea. De fapt, inelul de compensare a expunerii este enervant și dificil de manevrat cu o singură mână, așa că îl puteți găsi inutil. Inelul ASA, pe de altă parte, poate fi mișcat cu vârful unui deget. Nici unul dintre aceste inele nu arată nici o indicație (cu excepția celei scrise deasupra acestora) că supraexpuneți sau expuneți prea mult, dar ASA are avantajul de a fi mai simplu de utilizat. Depinde de tine să alegi între cei doi.
 • 6
  Apăsați butonul declanșator. Vizorul va deveni alb pentru o clipă și declanșatorul se va fixa. Dacă utilizați unul dintre dispozitivele retractoare automate opționale, ruloul va avansa automat până la următoarea fotografiere, altfel va trebui să o derulați manual. Continuați să fotografiezi până la ultima poză. Nu acorde atenție la tejghea inquadrature- vă dați seama că ați ajuns la sfârșitul atunci când retractor va fi prea dificil - sau imposibil - să se miște (nu-l forța!), sau când echipamentul bobinei de preluare (dacă aveți unul) va refuza să rândul său, în continuare .
 • Metoda 3
  Scoateți filmul

  1
  Apăsați butonul de înfășurare și eliberare de pe baza camerei.
 • 2
  Trageți maneta de pe butonul de înfășurare și rotiți-o în sensul acelor de ceasornic pentru a retrage rola în cutia sa mică. Indicatorul de încadrare va merge înapoi în timp ce derulează. Continuați să derulați înapoi până când pârghia devine tare și apoi brusc începe să se rotească mult mai liber. Când se întâmplă acest lucru, înseamnă că rola este liberă de bobina de transport. Împachetați-o puțin mai mult dacă doriți.
 • 3
  Deschideți partea din spate a camerei prin ridicarea butonului de revenire. Scoateți filmul și duceți-l să se dezvolte. Încărcați o altă bandă și continuați să vă bucurați de această cameră clasică și superbă!
 • Sfaturi

  • În anumite condiții, atunci când opriți obiectivul, aparatul poate bloca. Nu vă temeți: pentru a remedia această problemă, apăsați pur și simplu pârghia de expunere dublă și mergeți înainte pentru a restabili mașina. Multe mașini A-1 bune au fost înlocuite cu gunoi datorită acestui mic defect de fabricație.
  • Dacă doriți să cumpărați un A-1 la mâna a doua, încercați mai întâi câteva fotografii. Această mașină este renumită pentru a avea obturatorul care scântește datorită unei lubrifiere eșuată sau veche. Problema poate fi rezolvată într-un centru de reparații, dar vă va costa foarte mult.
  Verificați dacă declanșatorul funcționează înainte de a introduce un rulou. Printre alte probleme, uleiul se poate scurge de la diferite mecanisme interne și se pot lipi perdelele de obturatoare, care nu se pot separa la viteze mari de fotografiere. În modul TV, deschideți partea din spate a mașinii, setați timpul de expunere la 1/500 sau 1/1000, arătând camera spre o sursă de lumină foarte puternică și durează câteva imagini în timp ce priviți prin declanșatorul. Dacă nu vedeți că lumina trece prin perdelele de declanșare (pentru scurt timp, totuși), atunci ați fost victima acestei probleme. Luați-o unui profesionist pentru a-l repara - cei mai viteji sau inconștienți vor încerca să-l curățească cu un tampon de bumbac înmuiat în benzină ... Mult noroc!
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit