gtemata.com

Cum să utilizați prioritatea diafragmei pentru aparatul foto

Diafragma sau Aperture Priority este modul preferat de expunere automată a multor fotografi datorită controlului pe care îl oferă, de la cei care fotografiază peisaje vaste pe cei care fotografiază cea mai mică insectă. Este considerat de mulți ca fiind cel care se apropie cel mai mult de anumite standarde pe care fotografii le cer pentru fotografiile lor. Ieșirea din modul automat simplu și intrarea în alt mod vă forțează să vă gândiți și vă permite să controlați câteva aspecte importante ale imaginii.

Notă: Acest ghid este pentru începători - pentru mai multe detalii tehnice mergeți la Cum să alegeți diafragma dreaptă a diafragmei (F Stop), care acoperă multe aspecte care sunt doar atinse sau ignorate în acest articol.

paşi

1
Setați camera la Aperture Priority. Formularea este diferită pentru fiecare producător (citiți manualul), dar aici sunt câteva sfaturi despre cele mai importante mărci de camere digitale:
 • Cele mai multe dintre Nikon SLR digital: Aveți un selector de moduri. Întoarce-te "A". Odată ce ați făcut acest lucru, puteți schimba diafragma prin rotirea cadranului frontal (pe mânerul drept, lângă butonul de alimentare). Dacă camera dvs. nu are un cadran de control frontal, puteți regla diafragma cu cadranul din spate.
Imaginea intitulată Selectorul de moduri de pe o cameră Nikon (de fapt un F55, setat la A.
 • Nikon DSLR de vârf: Apăsați butonul "MODE" în timp ce rotiți cadranul de control din spate până când citiți "A" pe LCD-ul de top. Selectorul frontal va controla diafragma.
  Imaginea intitulată Ecranul LCD al Nikon D2H cu scrierea
  Aproape toate SLR-urile Canon & lt; / b & gt; (și unele compacte Canon): Rotiți selectorul de mod pe "Av". Diafragma va fi reglată prin controlul ferrule principal (în apropierea butonului declanșator). & Lt; div class = & quot; mwimg largeimage underwidth floatcenter & quot; style = "max-width: 682.92682926829px" & lt; div class = "content-spacer" Immagine titolata La ghiera delle modalità su una reflex digitale Canon DSLR, impostata su
 • Multe camere digitale compacte au Aperture Priority, dar trebuie să le căutați în meniu pentru a le activa și a le seta. Aceasta este o metodă simplă de a spune calculatorul și celelalte părți să lucreze împreună, care nu costă mult mai mult, dar este un semn că producătorul a deranjat să te facă să obțineți cele mai bune din chiar și un aparat de fotografiat ieftin.
 • 2
  Memorați orice terminologie de bază. Trebuie să înțelegeți restul articolului.
 • `` `F / X` `` indică deschiderea diafragmei. Acest număr reprezintă o fracțiune din lungimea focală a obiectivului în raport cu deschiderea acestuia. O deschidere mai mică este indicată de un număr mai mare f /: f / 32 este o deschidere mai mică decât f / 5,6, adică o diafragmă mai închisă, ceea ce înseamnă că mai puțină lumină intră în obiectiv.
  Imaginea intitulată Numerele f / sunt o fracțiune a diametrului diafragmei în raport cu obiectivul. Un număr mai mare indică o deschidere mai mică.
 • Închideți diafragma înseamnă utilizarea unei deschideri mai mici (diafragma f-majoră).
 • Toate deschise este diafragma setată la maximul deschiderii sale (numărul f / minim).
 • Adâncimea câmpului este formal zona în care obiectele apar în focalizare în imagine. Există o singură distanță față de obiectul în care apare perfect pe foc - adâncimea câmpului acoperă zona din afara incendiului perfect, dar care pare încă a fi destul de concentrată, astfel încât pentru spectator orice în zona de foc pare a fi în mod deliberat focalizat.
 • 3
  Verificați obiective. Toate obiectivele sunt diferite și au o diafragmă pe care o iau mai bine. Ieșiți-vă și luați câteva fotografii la ceva care are o legătură strânsă în diferite deschideri și comparați imaginile pentru a înțelege cum se comportă lentilele la diferite deschideri. Iată câteva sfaturi despre ce să căutați:
 • Aproape toate lentilele au un contrast scăzut și sunt mai puțin gravate la diafragma maximă, mai ales la colțurile imaginii. Acest lucru este valabil mai ales în cazul obiectivelor pentru camere de 35 mm și camere digitale. În ceea ce privește incizia, este ceva complet diferit de adâncimea câmpului - este deosebit de vizibil în colțurile imaginii. Prin urmare, dacă doriți să aveți fundalul focalizat, trebuie să închideți diafragma. Pentru subiecții obișnuiți, f / 8 este cea mai gravă diafragmă.
 • Cele mai multe obiective vignette la diafragma maximă. Vignetarea apare când colțurile imaginii sunt mult mai întunecate decât centrul imaginii. Acesta poate fi un singur lucru bun pentru mulți fotografi, mai ales pentru i portrete- atrage atenția asupra centrului imaginii, motiv pentru care mulți oameni adaugă vignetarea în post-producție. Dar este întotdeauna mai bine să știți ce obțineți. Vignetarea nu este de obicei văzută f / 8.
  Imaginea intitulată Vingetingul, care întunecă imaginea spre colțuri, este obișnuit când fotografiați la o deschidere completă.
 • toate obiectivele devin mai puțin vizibile dacă închideți suficient diafragma. Aceasta este o limită fizică a obiectivelor - lăsarea luminii într-o gaură mai mică forțează razele luminoase să interfereze unele cu altele.
  Imaginea cu titlul Fotografia din stânga (tăiată dintr-un test plictisitor la f / 8) este mai gravată decât a doua (luată la f / 32), dacă priviți cu atenție. Înmuierea imaginii este cauzată de difracția la f / 32.
 • Lentilele zoom pot varia în funcție de modul în care acestea sunt mărite. Realizați testele de mai sus la diferite distanțe focale.
 • 4
  Ieșiți și faceți clic pe.


 • 5
  Verificați profunzimea câmpului. Este simplu: o deschidere mai mică înseamnă mai multă adâncime a câmpului, mai puțin. O diafragmă mai mare (diafragmă mai mică) înseamnă, de asemenea, un fond mai neclar (care este similar, dar nu identic cu adâncimea câmpului). Pe scurt, fundalul poate fi estompat chiar dacă distrage atenția. Iată câteva exemple.
 • Utilizați o diafragmă mare pentru a avea o adâncime mai mare a câmpului.
  Imaginea intitulată Imaginea din stânga este făcută la f / 2, imaginea din dreapta la f / 16. Observați cum sunt focalizate literele cele mai îndepărtate de aparatul de fotografiat prin închiderea diafragmei.
 • Amintiți-vă că profunzimea câmpului devine mai îngustă pe măsură ce vă apropiați. Dacă faceți fotografii macro, de exemplu, poate fi necesar să închideți diafragma mult mai mult decât un peisaj. Fotografiile cu insecte merg adesea pe diafragme f / 16 sau mai mari și trebuie să lumineze subiecte cu multă lumină artificială.
  Imaginea cu titlul Adâncimea câmpului este mai mică pe măsură ce vă apropiați de subiect. Această imagine a fost făcută la f / 6.3, iar adâncimea câmpului este de cel mult un milimetru sau două.
 • Deschiderile mai deschise forțează fundalul să se concentreze - acest lucru este minunat pentru portrete. Această imagine este luată la f / 2.Utilizați o diafragmă mai deschisă pentru a avea o adâncime mai mică a câmpului. Acest lucru este minunat pentru mine portrete (mult mai bine decât un mod automat trivial pentru portrete), de exemplu. Utilizați diafragma cât mai deschisă, concentrați-vă asupra ochilor, reglați cadrul și veți vedea că fundalul este în afara focalizării și, prin urmare, distrage atenția mai puțin.
  Rețineți că deschiderea diafragmei în acest fel va forța declanșatorul să se închidă mai repede. În lumina zilei, asigurați-vă că declanșatorul nu este la viteză maximă (de obicei 1/4000 pe DSLR-uri). Mențineți valorile ISO scăzute pentru a evita acest lucru.
 • Amintiți-vă că nu veți vedea niciunul din acestea în vizor (sau pe ecran, dacă faci compoziție). Camerele moderne iau "măsuri" cu obiectivul la diafragma maximă și merg la diafragma dreaptă numai în momentul fotografierii. În plus, obiectivele de pe DSLR-urile moderne nu arată chiar adâncimea reală a câmpului dacă trageți cu lentilele rapide (adică cu o diafragmă maximă mai mare).
  Multe DSLR-uri au un buton de previzualizare a profunzimii câmpului din fața camerei. Dacă ați apăsat vreodată un buton și ați întrebat de ce vizorul a devenit negru, iată de ce. Din păcate, din moment ce vizorul este ascuns, este foarte greu de înțeles profunzimea câmpului în acest mod (deși poate da indicații cât de departe obiectelor în afara focalizării în fundal, care nu este același lucru). O opțiune mai bună pentru camerele digitale este pur și simplu să fotografiați, apoi să o revizuiți zoomând pe OCD pentru a vedea dacă fundalul este focalizat (sau în afara focului).
 • 6
  Verificați viteza obturatorului. Folosirea unei diafragme mai largi înseamnă că puteți utiliza o viteză mai mare a obturatorului (sau a ISO mai puțin cu aceeași viteză) - să spunem că o diafragmă mai închisă forțează o viteză inferioară de declanșare sau să ridice ISO pentru a face aceeași fotografie. Aceasta are câteva implicații practice:
 • Obțineți mai mare viteza de declanșare puteți. Dacă, de exemplu, fotografiați manual cu aparatul foto sau dacă încercați să capturați mișcarea în lumină slabă, setați diafragma cât mai deschisă. Deplasați de asemenea la limita ISO (cantitatea de zgomot tolerabil este ceva ce trebuie să experimentați pe cont propriu). Camera va fotografia la cea mai mare viteză posibilă.
 • Obțineți inferior viteza de declanșare puteți. Acest lucru este minunat dacă, de exemplu, doriți să faceți un efect de mișcare (gândiți-vă la acele fotografii de vis ale apei care curge). Setați ISO la minim, închideți diafragma la f / 16 (sau mai puțin, dacă doriți să contestați legile fizicii sau dacă sunteți mulțumit de difracție). Camera foto va oferi cea mai mică viteză de declanșare posibilă (chiar dacă camerele moderne nu se expun automat pentru mai mult de 30 de secunde).
 • 7
  Căutați cea mai bună gravură a imaginii. După cum am menționat deja, aproape toate obiectivele sunt mai gravate dacă închideți diafragma puțin. Dacă ați făcut testele sugerate, utilizați această diafragmă pentru toate fotografiile unde credeți că veți avea adâncimea de câmp și viteza obturatorului. Pentru cei care fotografiați folosind un trepied, utilizați această diafragmă tot timpul.
 • Dacă sunteți prea leneș pentru a vă face testele (și chiar faceți testele pe subiecte precum pereții plictisitor), atunci înțelepciunea populară vine în ajutorul vostru: f / 8 este bine. f / 8 oferă, de obicei, o adâncime suficientă pentru câmp pentru cele mai multe subiecți și de obicei imaginea este ascuțită cel mult (sau aproape) în majoritatea SLR-urilor digitale și filmului de 35 mm.
  Intitulat imagine Această imagine a fost luată la f / 9.5, cu o expunere de 15 secunde, deoarece acesta este punctul în care obiectivul pare mai incisa- deoarece a fost luată pe un trepied, iar subiectul este cea mai mare parte încă, indiferent de ce timpul de expunere este foarte lung.
 • Sfaturi

  • Atunci când nu în mod activ folosind camera foto păstrați-l gata pentru orice ai înțeles lăsându-l în modul automat, sau poate în prioritate diafragma cu o diafragmă fixă ​​rezonabilă ca f / 8.
  • Nu vă faceți griji cu privire la rezultatele testului. Testele vă spun cum să obțineți cele mai bune rezultate pe orice subiect într-o situație ideală pe un trepied, nu în fotografii care permit condițiile din lumea reală. În special:
  • Dacă aveți cu adevărat nevoie de o mulțime de profunzime, nu vă faceți griji cu privire la utilizarea unor deschideri mai mici, chiar dacă difracția este evidentă.
   Neclarității cauzate de subiectul în afara câmpului este un lucru foarte complex și imposibil de correggere- este un fenomen extrem de complex, care se schimbă de la poartă la poartă, și, uneori, chiar pe același obiectiv în funcție de diafragmă, distanța subiectului și distanța focală.
   Difracția, pe de altă parte, este un fenomen relativ simplu. Un simplu mască de contrast pe programul post-producție al imaginii dvs. funcționează de obicei bine.

  Image titrată O mască Unsharp simplu pe programul post-producție este suficient pentru a elimina efectele de difracție, ca aici- diferența dintre imaginile de la f / 8 și f / 32 este acum invizibil. Dacă trebuie să închideți diafragma, faceți-o.
 • Nu ezitați să fotografiați cu diafragma la deschiderea completă, dacă este necesar. De exemplu, dacă fotografiați cu un aparat de fotografiat în mână și nu poate ajuta tremurând un pic, sau dacă doriți să înțeleagă mișcarea, apoi se fixează la întreaga deschidere-o ușoară neclaritate în colțuri este mult mai oribil decât mișcarea camerei sau trezire a unui subiect în mișcare. Un contrast mai mic este ușor de corectat la calculator.

  Imagine intitulată Lumea reală nu este subiect plictisitor de testare. Utilizați orice diafragmă de care aveți nevoie.
 • Închideți diafragma la f / 16 sau mai puțin, cu multe obiective, transformați punctele luminoase în "stele". Acestea au de obicei același număr de grinzi ca lamele diafragmei țintă (dacă sunt chiar numerotate) sau dublu (dacă sunt ciudate).

  Imaginea intitulată O diafragmă foarte închisă vă va oferi aceste stele mici.
 • Avertismente

  • Folosirea unei diafragme închise (f / număr mare) poate aduce și lucruri nedorite cum ar fi praful de pe senzor sau murdăria sau deteriorarea obiectivului. Este posibil să trebuiască să curățați senzorul sau obiectivul sau să editați imagini de pe computer. Dacă obiectivul are o zgârietură mare, evitați să îndreptați direct spre soare, ceea ce ar putea provoca o apariție.
  • Curățarea prea atentă poate provoca probleme în timp decât o mică cantitate de praf. Dacă aveți un filtru economic pe obiectiv, de preferință acoperit (acoperit) sau multi-acoperit pentru a evita flare, curățați-l cât doriți.
  • Praful de pe senzor nu trebuie să fie o problemă mare dacă schimbați lentilele într-un loc liniștit și relativ lipsit de praf.
  „>
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit