gtemata.com

Cum se evaluează o vorbire

Este greu să vorbești în public. Indiferent dacă luați cursuri în vorbitul in public, ceea ce face un toast pentru un prieten sau care prezintă un alt fel de vorbire, să învețe să dea un feedback constructiv poate ajuta pune mintea la usurinta si raportorul pentru a ușura situația. Învață să asculte în mod activ și să ia act de cele mai importante părți ale discursului, apoi sa concentrat pe puncte, în opinia dumneavoastră, critici care afectează structura generală a care este împărțit discursul vorbitorului.

paşi

Partea 1
Ascultă activ

Imaginea intitulată Evaluați un discurs Pasul 1
1
Acordați-vă atenția vorbitorului. Nu puteți oferi feedback cuiva cu privire la un discurs dacă nu l-ați ascultat. Indiferent dacă vă gândiți la un discurs pentru a păstra în clasă sau pentru a ajuta pe altcineva să se pregătească pentru o prelegere publică, să stea liniștit și să asculte raționamentul, așa cum se prezintă. Dedică să asculte cu atenție difuzorul.
 • Opriți toate dispozitivele electronice și distrageți distragerile. Uita-te la vorbitor în timp ce cuvântul îi este dat. Nu trebuie să ai nimic în mâinile tale, dacă nu un notepad pentru a lua notițe.
 • Nu trebuie să evaluați niciodată un discurs bazat numai pe text. Cu alte cuvinte, nu este suficient să citiți discursul și să oferiți feedback. Lasă vorbitorul să prezinte discursul. Dacă a fost concepută pentru a fi exprimată verbal, trebuie ascultată să fie evaluată corespunzător.
 • Imaginea intitulată Evaluați un pas de vorbire 2
  2
  Identificați ideea principală a discursului. Primul lucru care ar trebui extrapolat din orice discurs este ideea principală pe care încercăm să o comunicăm. Dacă ascultați un discurs persuasiv, în special, cel mai bun loc pentru a începe este să evidențieze teza sau ideea principală pe care vorbitorul încearcă să o demonstreze prin discurs. Depinde de raportor să facă clar ideea principală, deci ar trebui să recunoașteți tema principală relativ repede.
 • Dacă nu puteți găsi ideea principală a discursului, încercați să ghiciți ce, în opinia dvs., vorbitorul încearcă să dovedească. Scrie-l. Când veți evalua ulterior discuția, va fi un feedback util.
 • În unele intervenții, cum ar fi un pâine prăjită, un tribut sau o mulțumire, ideea principală ar putea fi evidentă, dar pretinde că nu înțelege. Raportorul comunică în mod clar ideea? Sau este o oportunitate de a influența? Ar face raportorul mai mult să clarifice esența discursului?
 • Imaginea intitulată Evaluați o vorbă Pasul 3
  3
  Încercați să urmați argumentul vorbitorului. Punctul principal al discursului este comparabil cu cel de sus a mesei: ca blatul ar servi nici un scop în cazul în care nu au fost susținute de picioare, astfel încât principalul punct de discuție ar fi inutilă dacă nu au fost susținute de exemple, puncte de sprijin, teze, criterii logice și orice cercetare care să sprijine ideea principală. Cum arată raportorul credibilitatea principală a publicului?
 • Dacă ascultați un discurs persuasiv, încercați să găsiți corespondențe, întrebări și obiecții pe care le puteți folosi ulterior pentru feedback. Ce a fost confuz? Există puncte de sprijin care ar putea fi clarificate mai bine? Ați găsit găuri în discuție?
 • Dacă ascultați un discurs informal, cum ar fi un toast sau un discurs de felicitare, concentrați-vă asupra organizării informațiilor pe care le primiți. Are sens? Urmează un fir logic? Treci de la un lucru la altul?
 • Imaginea intitulată Evaluați un discurs pas 4
  4
  Fiți dispuși să vă lăsați convinși. Deplasarea la o conferință închisă nu este o modalitate utilă de evaluare a acesteia. Chiar dacă intenționați să ascultați pe cineva care face un discurs la Societatea Flat Earth, faceți totul pentru a merge cu un spirit obiectiv, dispus să ascultați conținutul și prezentarea discursului oricui. Dacă și când nu sunteți de acord, vă puteți exprima gândurile, dar nu lăsați preconcepțiile să fie baza criticii voastre.
 • Imaginea intitulată Evaluați un discurs pas 5
  5
  Luați note. Identificați punctele cheie și tezele pe care difuzorul încearcă să le expună și să le urmăriți într-o listă. Nu trebuie să părăsiți discursul urmând o schiță formală, dar păstrarea unei scurte liste de note este importantă pentru subiectele care sunt utile pentru feedbackul dvs. Luați note scurte și evaluarea dvs. va fi mult mai ușoară.
 • Scrieți citate sau momente deosebit de memorabile de la discurs la apreciere. Luați notă de fiecare dată când vorbitorul primește o reacție publică bună sau una negativă.
 • Partea 2
  Evaluați detaliile specifice

  Imaginea intitulată Evaluați o etapă a discursului 6
  1
  Evaluați conținutul discursului. Cea mai importantă parte a discursului nu este stilul oratoric sau carisma vorbitorului, ci conținutul său. Ținând un discurs este dificil, deoarece are toate provocările unui eseu scris, cu dificultatea adăugată de a fi mai ușor să asculți. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l concentrați asupra evaluării dvs. este conținutul. Dacă este un discurs persuasiv sau critic, conținutul probabil va include o mulțime de cercetări, exemple luate din realitate și puncte principale. Într-un discurs informal, conținutul va acoperi, probabil, anecdote, povești și glume. Atunci când evaluează, păstrați în minte următoarele întrebări și răspundeți ca și cum ați da feedback:
  • Care a fost subiectul principal al discursului?
  • Conținutul a fost clar și bine articulat?
  • Teza a fost susținută de cercetare? Exemple bune?
  • Conținutul a fost afișat în mod clar pentru public?
  • Vorbitorul a demonstrat punctul principal al discursului?
 • Imaginea intitulată Evaluați o etapă a discursului
  2
  Evaluați organizarea discursului. Pentru ca conținutul unui discurs să fie clar și ușor de asimilat, trebuie să fie bine organizat. Fie formal sau informal, un discurs public trebuie să fie ușor de ascultat. Dacă sari de la un subiect la altul, înseamnă că trebuie să fie reorganizat. Pentru a vă ajuta să evaluați organizarea discursului, țineți cont de următoarele întrebări, pentru a produce feedback pentru vorbitor:
 • Argumentele au fost structurate logic?
 • Discursul a fost ușor de urmărit? Dificil? De ce?
 • Raportorul a trecut rațional de la un punct la altul?
 • În opinia dvs., ce ar putea fi adăugat pentru a face discursul mai clar?
 • Imaginea intitulată Evaluați un pas de vorbire 8
  3


  Evaluați stilul discursului. Dacă conținutul discursului se referă la ceea ce este expus, stilul se referă la modul în care acesta este expus. Discursul bun ar trebui să combine stilul cu conținutul: este puțin probabil ca un document serios privind populațiile de delfini să presupună jocuri sau implicarea publicului pentru "cunoscându-se reciproc". Indiferent dacă vorbitorul alege să facă glume sau nu, angajamentul său față de public, chiar și prin utilizarea elementelor personale care îmbogățesc discursul, este tocmai jucat în stil. Modul în care este scris un discurs influențează stilul, dar și modul în care acesta este afișat. Bancuri sunt făcute în timp ce faci glumele? Este cercetarea prezentată corect și clar? Rețineți următoarele întrebări:
 • Cum ați descrie stilul discursului și vorbitorul?
 • Stilul discursului a fost potrivit pentru conținut sau nu? De ce?
 • Cât de convingător a fost raportorul?
 • Cum a fost coordonarea sincronizării în discurs? A fost usor de urmat?
 • Imaginea intitulată
  4
  Evaluați tonul discursului. Tonul discursului se referă la efectul general al conținutului și al stilului. Un ton poate fi ușor, serios sau jucăuș și nu există nici un ton corect sau greșit pentru orice conținut. Ar putea fi potrivit să povestești povestiri și glume în timpul unei eulogii sau poate că ar fi dezastruos. Poate fi potrivit să spuneți o poveste în legătură cu șeful dvs. când vă retrageți, dar poate că este mai bine să nu aveți o masă friptă la masă. Tonul trebuie să fie potrivit pentru vorbire și ocazie.
 • Cine este publicul discursului? Care sunt așteptările lor de vorbire și vorbitor?
 • Cum ați descrie tonul discursului?
 • Se potrivește cu conținutul? Cum?
 • Dacă nu, cum s-ar putea îmbunătăți tonul?
 • În ce măsură tonul se potrivește cu publicul în acest discurs?
 • Partea 3
  Oferiți feedback constructiv

  Imaginea intitulată Evaluați un pas de vorbire 10
  1
  Scrieți-vă feedbackul. Indiferent de ocazie și motivul pentru care dai feedback-ul, pentru școală sau pentru un eveniment informal, cel mai bine este de a PIN critici, laude și comentarii, astfel că raportorul are unele înregistrări scrise de feedback-ul dumneavoastră. Dacă aveți sugestii, va fi prea ușor ca vorbitorul să o uite, mai ales imediat după discurs. Este mai bine să scrieți o notă scurtă, nu mai mult de 250 sau 300 de cuvinte, care să însoțească evaluarea discursului.
  • În unele cursuri de oratorie poate fi necesar să completați o coloană sau să atribuiți un punctaj unui discurs. Urmați instrucțiunile specifice în acest sens și alocați un scor adecvat.
 • Imaginea intitulată Evaluați o etapă a discursului 11
  2
  Rezumați discursul așa cum ați înțeles-o. Începerea feedback-ului care rezumă ceea ce ați învățat din discurs este cea mai utilă modalitate de a lăsa vorbitorul să știe dacă ceea ce el a încercat să spună a fost comunicat cu exactitate. Nu vă faceți griji dacă rezumatul dvs. nu va fi perfect precis. Dacă ascultați cu atenție, faceți tot ce este mai bine pentru al urmări, orice neajunsuri din partea dvs. ar trebui să fie de ajutor pentru vorbitor. Este ceva ce trebuie să fie mai clar când vorbește.
 • Încercați să începeți discursul cu expresii similare cu următoarele: "Ce am auzit este ..." sau "Ceea ce am primit de la acest discurs a fost ...".
 • Un rezumat bun ar trebui să conțină mai multe propoziții luate din evaluare, probabil constituind puțin mai puțin decât jumătate din feedback. Identificați ideea principală și punctele principale de susținere a discursului. Rezumatul trebuie să se concentreze numai asupra conținutului.
 • Imaginea intitulată Evaluați un pas de vorbire 12
  3
  Concentrați-vă feedbackul în special asupra conținutului discursului. Nu toată lumea poate sau ar trebui să fie Martin Luther King Jr. Concentrarea comentariilor dvs., în principal, pe abilitățile vorbitorului de vorbire nu este, de obicei, atât de util, mai ales dacă este vorba de o clasă în clasă, o nuntă sau o prezentare de afaceri.
 • Dacă vorbitorul este în mare parte o persoană gravă, concentrați-vă asupra modului în care conținutul ar putea corespunde cel mai bine stilului și modului de a schimba tonul pentru a se potrivi și el. Acestea sunt elemente variabile. Spuneți vorbitorului ce trebuie să fie "mai dinamică" sau "amuzant" nu este un feedback bun.
 • Imaginea intitulată Evaluați un pas de vorbire 13
  4
  Întotdeauna găsiți ceva de laudă. Chiar dacă tocmai v-ați urmărit pe cel mai bun prieten al tău să se poticnească în cel mai rău discurs de martor al tuturor timpurilor, este important să găsești ceva bun de spus. Începeți-vă feedbackul cu unele laude și apoi evaluați-l cu bunăvoință. Faceți orice feedback critică constructivă, nedistructivă. Începând prin a spune interlocutorului cât de nervos a privit în timpul discursului sau cât de plat era el, ceea ce a spus el a făcut doar situația mai gravă.
 • Dacă credeți că discursul a fost plictisitor, studiați în schimb ceva de spus: "A fost supus, ceea ce, în opinia mea, este bine pentru această ocazie.".
 • Dacă vorbitorul părea nervos, încercați să îl reasigurați făcând niște complimente: "Părea sigur că ai fost acolo. Subiectul într-adevăr vorbește de la sine.".
 • Imaginea intitulată Evaluați un pas de vorbire 14
  5
  Concentrați-vă comentariile asupra revizuirii discursului. Dă-i tot feedbackul asupra unor schimbări specifice care ar îmbunătăți discursul, nu pentru a identifica ce este greșit sau ce nu pare potrivit pentru tine. În acest fel, veți oferi raportorului ceva constructiv, astfel încât să se poată angaja să îmbunătățească discursul, mai degrabă decât să îl demoleze.
 • Nu spune "Nu-mi plac glumele pe care le-ai folosit", ci o critică constructivă asemănătoare "În opinia mea, dacă data viitoare când eliminați liniile, discursul poate fi mai fluent".
 • Imaginea intitulată Evaluați o etapă a discursului 15
  6
  Încercați să vă concentrați asupra a trei puncte cheie pentru îmbunătățire. Împrăștierea pe cineva cu cincizeci de lucruri diferite pentru a rezolva riscurile de a face munca aproape imposibilă. În evaluarea unui discurs este important să ne concentrăm asupra a trei puncte principale pentru a ne îmbunătăți și a ne îngrijora mai puțin de lucrurile secundare.
 • Concentrați-vă înainte de orice alte aspecte privind ajustările de conținut, organizarea și tonul vorbirii. Aceste puncte reprezintă cele mai importante categorii care trebuie îmbunătățite și criteriul cel mai adecvat pentru rafinarea rapidă a vorbirii. Considerați-le ca fiind cele mai importante elemente ale structurii generale a discursului.
 • Îngrijorat de detaliile oratoriei mai târziu. Indiferent dacă calendarul glumelor funcționează sau nu la sfârșitul discursului, acesta este unul dintre ultimele lucruri pe care un vorbitor ar trebui să-i facă griji. Dacă discursul este deja foarte bun, nu ezitați să puneți acești factori în ordinea a doua.
 • Sfaturi

  • Începeți și întotdeauna încheiați evaluarea cu o laudă.
  • Consultați notele numai dacă faceți o evaluare formală sau scrisă.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit