gtemata.com

Cum se utilizează un tirbușon

Sunteți gata să deschideți o sticlă de vin scump, dar nu știți de unde să începeți? Un tirbușon este un instrument de bază cu care puteți extrage ambele dopuri de plută și cele din material sintetic cu simplitate și eleganță. Aflați cum să o utilizați în mod corect pentru a face o impresie plăcută în fața oaspeților dvs.

paşi

Metoda 1
Tirbușon de casă

Imaginea intitulată Utilizați un tirbușon Pasul 1
1
Tăiați capsula de aluminiu care închide flaconul. Utilizați un cuțit suficient de ascuțit pentru această operație și practicați incizia pe gâtul sticlei, chiar sub margine. De asemenea, puteți utiliza vârful tirbușorului dacă nu aveți la dispoziție un cuțit mic. Practicați o tăietură circulară.
 • Imaginea intitulată Utilizați un tirbușon Pasul 2
  2
  Scoateți aluminiu. Cu degetele, detașați porțiunea care acoperă plută. Dacă doriți, puteți îndepărta și restul foliei din gâtul flaconului - aceasta este o procedură opțională, dar este recomandată, mai ales dacă intenționați să o închideți din nou. Dacă aveți dificultăți cu acest strat de hârtie din aluminiu, faceți o tăietură diagonală cu cuțitul, începând de la marginea flaconului.
 • Imaginea intitulată Utilizați un tirbușon Pasul 3
  3
  Ridicați brațele pentru tirbușor. Tirbușonul clasic de casă are două pârghii care vă permit să extrageți cu ușurință plută. Această mișcare, de asemenea, iese din vârful șurubului de la baza instrumentului.
 • Imaginea intitulată Utilizați un tirbușon Pasul 4
  4
  Îndreptați tirbușonul din centrul plută. Apăsați ușor vârful, asigurându-vă că șurubul este drept, paralel cu gâtul sticlei.
 • Imaginea intitulată Utilizați un tirbușon Pasul 5
  5
  Introduceți tirbușonul. Aplicați o presiune fermă, dar delicată, cu vârful șurubului. Rotiți-l cu ajutorul inelului superior astfel încât să pătrundă în plută. Cele mai multe șuruburi sunt înșurubate în sens orar.
 • Pe măsură ce introduceți șurubul, asigurați-vă că rămâne întotdeauna în poziție verticală. Dacă începeți să procedați în diagonală, va trebui să opriți și să începeți din nou, în caz contrar riscați să rupeți capacul.
 • Imaginea intitulată Utilizați un tirbușon Pasul 6
  6
  Continuați să înșurubați până când tirbușonul este bine blocat. În acest moment armele ar trebui să se ridice încet la cea mai înaltă poziție fără a avea nevoie de sprijinul dumneavoastră. Nu strângeți și nu spargeți plută. Opriți când ultimul fir cu șurubie intră în plută.
 • Imaginea intitulată Utilizați un tirbușon Pasul 7
  7
  Împingeți brațele în jos. Plasați sticla pe o suprafață plană și coborâți ambele pârghii. Această mișcare ridică plută din gâtul sticlei fără dificultate.
 • Imaginea intitulată Utilizați un tirbușon Pasul 8
  8
  Scoateți capacul. Răsuciți ușor tirbușorul în timp ce îl trageți în sus. Plută ar trebui să iasă din gâtul sticlei cu un "pop" delicat.
 • Imaginea intitulată Utilizați un tirbușon Pasul 9
  9
  Scoateți capacul de la instrument prin rotirea acestuia. El ridică brațele de tirbușon și prinde pluta cu cealaltă mână. Utilizați inelul pentru a deșuruba vârful în sens invers acelor de ceasornic până când capacul a ieșit. Lăsați vinul să respire câteva minute și să-l gustați!
 • Metoda 2
  Tirbușon Sommelier  Imaginea intitulată Utilizați un tirbușon Pasul 10
  1
  Utilizați lama inclusă în acest instrument pentru a tăia capsula din aluminiu a sticlei. Spre deosebire de tirbușile de casă, cuțitele sommelier arata ca niște cuțite mici recapelate, de asemenea echipate cu o lamă pentru a grava hârtia din aluminiu. Deschideți lama și tăiați capsula sub margine, detașați lama și în cele din urmă pliați lama în mânerul tirbușorului.
 • Imaginea intitulată Utilizați un tirbușon Pasul 11
  2
  Extrageți șurubul și introduceți-l în plută. Aplicați o presiune fermă, dar delicată și înșurubați instrumentul în capac până când șurubul este aproape complet scufundat în plută. Amintiți-vă că trebuie să pătrundeți în linie dreaptă - acest instrument nu are o structură care să vă ghideze pentru această operațiune.
 • Imaginea intitulată Utilizați un tirbușon Pasul 12
  3
  Folosiți clapeta cu dintele mobil pentru a răsuci și ridicați capacul de pe gâtul flaconului. Acest instrument, în loc să aibă două brațe laterale, își folosește întregul corp ca o pârghie. La un capăt este prezent "aripioară" cu un canal (numit dinte mobil) care se sprijină pe marginea flaconului. Puneți dintele pe marginea flaconului și țineți-l ferm cu o mână. Cu cealaltă, folosiți întreaga sculă ca o pârghie și trageți în sus. Acest lucru vă permite să extrageți capacul. Dacă tirbușonul are două dinți mobili, fixați al doilea dinte la margine pentru a extrage plută aproape complet.
 • Imaginea intitulată Utilizați un tirbușon Pasul 13
  4
  Scoateți capacul de pe gâtul flaconului și scoateți-l din tirbușon. Pentru a îndepărta complet capacul de la flacon, lăsați-l ușor și apoi deșurubați-l din spirala cu auto-atingere.
 • Metoda 3
  Tirbușon tradițional

  Imaginea intitulată Utilizați un tirbușon Pasul 14
  1
  Scoateți capsula din aluminiu din sticlă. Puteți folosi vârful șurubului sau al unui cuțit.
 • Imaginea intitulată Utilizați un tirbușon Pasul 15
  2
  Înșurubați spirala în plută. Luați mânerul cu pumnul strâns astfel încât șurubul să iasă din spațiul dintre degetele mijlocii și inelul. Apăsați vârful în capac și mențineți o prindere fermă pe sticlă. Înșurubați tirbușonul până când spirala este introdusă aproape complet.
 • Imaginea intitulată Utilizați un tirbușon Pasul 16
  3
  Luați flaconul într-o manieră decisivă. Țineți-l la gât cu mâna dvs. non-dominantă și mențineți-o pe corpul dumneavoastră sau în fundul cotului. Asigurați-vă că sticla nu se poate aluneca și că nu există nimeni în apropiere pe care ați putea să-l loviți dacă capul a ieșit dintr-o dată. De asemenea, stați departe de orice suprafață pe care nu doriți să vă murdăriți cu stropi accidentale de vin.
 • Imaginea intitulată Utilizați un tirbușon Pasul 17
  4
  Trageți capacul paralel cu gâtul sticlei. Luați mânerul instrumentului cu mâna ridicată și trageți fără să vă întoarceți. Păstrați o tracțiune constantă și nu faceți mișcări bruște. Deoarece nu există un sistem de pârghii în acest tip de instrument, poate fi foarte dificil (uneori imposibil) să trageți capacul dacă acesta este blocat. Va trebui să folosiți multă putere. Fiți gata în cazul în care plută brusc iese. Aveți grijă să nu faceți mișcări bruște sau să renunțați la vin.
 • Dacă capacul este blocat, încercați să rulați apă foarte fierbinte pe gâtul sticlei timp de 30 de secunde. Căldura trebuie să dilueze suficient sticla pentru a vă permite să debitați mai ușor sticla.
 • Sfaturi

  • Pentru a îndepărta dopurile "încăpățânate", rulați apă foarte fierbinte pe deschiderea flaconului.
  • Cele mai multe cuțite ale armatei elvețiene au, de asemenea, un tirbușon. Luați unul și puteți savura întotdeauna vin excelent.
  • Țineți tirbușonul în poziție verticală în timp ce înșurubați.

  Avertismente

  • Aveți grijă, uneori, capacul poate ieși dintr-o dată și puteți lovi pe cineva în jur.
  • Aveți grijă să nu strângeți tirbușor prea mult, deoarece unele bucăți de plută ar putea cădea în vin.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit