gtemata.com

Cum sa preveniti botulismul la cai

Caii sunt extrem de sensibili la efectele toxinei botulinice - de fapt, mai puțin toxina botulinică este suficientă pentru a ucide un cal decât pentru un șoarece. Bacteria, Clostridium botulinum, are forma unui spor și se dezvoltă ușor în medii fără aer (creștere anaerobă). Este eliberat din carcasele unor animale atunci când se descompun și poate fi, de asemenea, prezent în sol. Acest articol este conceput ca un ghid pentru prevenirea toxinei botulinice de la infectarea cailor. Continuați să citiți.

paşi

Partea 1

Protejați calul de la botulism
Imaginea intitulată Prevenirea botulismului la cai Pasul 1
1
Calul trebuie vaccinat împotriva botulismului. Vaccinarea este utilă în zonele în care problema este larg răspândită. Deoarece este o infecție relativ rară, campaniile de vaccinare pentru cai nu sunt deseori întreprinse.
 • Un exemplu al utilizării eficiente a vaccinării este acela al iepurilor de reproducere din Kentucky, Statele Unite, pentru a furniza anticorpi la pui, dar în Italia este destul de rar.
 • Administrarea implică 3 doze inițiale, urmate de o singură vaccinare de rapel anual.
 • Imaginea intitulată Prevenirea botulismului la cai Pasul 2
  2
  Curatati fiecare rana provocata de cal. Deși nu este obișnuit să se îmbolnăvească de o rană, este posibil ca tăierea să fie contaminată de clostridium în sol.
 • În acest caz, este important să curățați zona afectată cât mai repede posibil pentru a reduce riscul de contaminare și pentru a permite sistemului imunitar să distrugă bacteria.
 • Tehnica utilizată pentru curățarea plăgii se numește spălare. Cel mai bine este să o faceți imediat, folosind un furtun pentru irigare. Puneți calul într-un spațiu deschis și rulați apa curgătoare peste rană timp de 5 minute, pentru a spăla bine orice agent patogen.
 • Imaginea intitulată Prevenirea botulismului la cai Pasul 3
  3
  Aflați că puii pot dezvolta o creștere intestinală excesivă. Sistemul imunitar al unei păianjini se maturizează în jurul vârstei de 5-6 luni - înainte ca această vârstă să nu fie încă capabilă să lupte împotriva infecțiilor.
 • Puii nou-născuți (mai puțin de 10 zile) sunt deosebit de sensibili la clostridium botulinum care se pot forma excesiv în intestin. Acest lucru se datorează faptului că flora lor intestinală nu sa dezvoltat încă suficient pentru a se putea apăra.
 • Astfel, clostridium-ul se poate reproduce într-un mod necontrolat și poate începe eliberarea toxinei botulinice. Acest lucru interferează cu conducerea nervului - puii bolnavi au semne precum tremor generalizat și au tendința de a se agita continuu, atât atunci când sunt în repaus, cât și când încearcă să meargă sau să se miște.
 • Imaginea intitulată Prevenirea botulismului la cai Pasul 4
  4
  Vaccinați iepele dvs. de reproducere pentru a preveni formarea botulismului. Vaccinarea acestora permite obținerea unui nivel bun de imunitate, care este transmis miezului prin colostru și lapte.
 • De-a lungul timpului, această protecție cu anticorpi materni începe să se estompeze (atunci când mânzul ajunge la vârsta de 10-12 săptămâni), dar sistemul imunitar al puii devine mult mai puternic și flora intestinală este bine stabilită.
 • În acest fel, clostridium nu poate crește necontrolat în intestin, deoarece este învins de bacteriile sănătoase prezente.
 • Imaginea intitulată Prevenirea botulismului la cai Pas 5
  5
  Consultați un medic veterinar dacă găsiți simptomele de botulism. Acestea încep, în general, în jur de 7-10 zile după contaminare. Toxinele botulinice blochează acțiunea nervilor asupra mușchilor. Ca urmare, primele semne sunt slăbiciunea musculară și coordonarea slabă.
 • În stadiile incipiente, calul are tremurături musculare. Când merge, face pași neobișnuit de scurți, se poate poticni și pare slab. Coada cade subțire și nu este capabilă să o ridice ca de obicei atunci când se mută pentru a defeca sau urina, murind ca rezultat.
 • Pe masura ce boala progreseaza, calul nu poate controla limbajul care ramane in spate din gura. El nu poate să mănânce sau să bea, deoarece mușchii necesari pentru a ingera nu mai lucrează.
 • În cele din urmă slăbiciunea musculară devine atât de severă încât calul nu se poate ridica și trebuie să se culce. Consecința naturală este moartea, datorată paraliziei mușchilor respiratori.
 • Partea 2

  Protejați alimentele și apa calului de botulism
  Imaginea intitulată Prevenirea botulismului la cai Pasul 6
  1
  Aflați cum are loc contaminarea. Când cadavrele animalelor moarte intră în alimentarea cu apă, ele pot deveni o sursă de infecție.
  • Clostridium se dezvoltă ca rezultat al reducerii oxigenului în corpul mort, eliberând toxina botulinică. Toxina se răspândește apoi în apă. Când calul bea această apă contaminată, înghite toxina și se îmbolnăvește.
  • O altă sursă comună de diseminare este prezența șobolanilor infectați care mor în hambare. Corpul lor de descompunere eliberează toxina botulinică, care apoi contaminează alimentele.
  • Uneori boabele sunt contaminate cu bacterii sau spori latenți. Dacă se întâmplă acest lucru, calul poate mânca boabele și clostridiumul începe să producă toxina în mediul stomacului care are puțin oxigen.
 • Imaginea intitulată Prevenirea botulismului la cai Pasul 7


  2
  Preveniți contaminarea apei. Cheia pentru prevenirea răspândirii bacteriilor în apă este inspecția periodică a rezervoarelor de apă în aer liber, a apei stătătoare și a râurilor, pentru a îndepărta în timp util orice carcasă.
 • Dacă puteți, acoperiți rezervoarele de apă astfel încât să nu poată intra în animale și să se înece și astfel să protejeze apa de eventualele infecții.
 • Dacă găsiți o carcasă într-un jgheab, trebuie să scoateți corpul, să goliți și să dezinfectați rezervorul și să-l umpleți cu apă proaspătă.
 • Dacă o sursă permanentă de apă a fost contaminată și nu poate fi golită, aceasta trebuie împrejmuită și făcută inaccesibilă. Dacă nu este posibilă izolarea zonei, luați în considerare vaccinarea calului.
 • Imaginea intitulată Prevenirea botulismului la cai Pas 8
  3
  Verificați mâncarea calului pentru a examina o eventuală contaminare. Clostridium se dezvoltă în medii umede și calde, evitând astfel hrănirea animalelor cu grâu care miroase ca mucegai sau arată umed. Achiziționați numai grâu de bună calitate din surse fiabile, unde este păstrat în medii dăunătoare și în recipiente fără umiditate.
 • Cazurile de botulism au tendința să apară ca focare mici, unde există grupuri de cai hrăniți cu același boabe contaminate. Deci, dacă observați că mai mulți cai din zona dumneavoastră mor de la botulism (care este foarte rar în orice caz), este recomandabil să informați și să înțelegeți cauza, astfel încât să puteți împiedica ca ea să se întâmple chiar cu caii dumneavoastră.
 • De asemenea, nu uitați să păstrați stocurile de cereale în recipiente rezistente la rozătoare, pentru a face o contaminare posibilă din cauza descompunerii carcaselor mai dificilă.
 • Imaginea intitulată Prevenirea botulismului la cai Pasul 9
  4
  Acordați atenție posibilei contaminări a terenului. Clostridium poate pătrunde în sol în forma sa inertă sau de spori. Această formă este foarte puternică și rezistentă la distrugere. De aceea, trebuie să rabatați în mod regulat suprafața solului pentru a preveni contaminarea acestuia.
 • Clostridium preferă condiții umede, cum ar fi sub frunzele de mulci, astfel încât, dacă este posibil, să se minimizeze cantitatea de mulci și compost prin rasnirea regulată a suprafeței solului.
 • Când fânul este tăiat, nu racuiți la sol și nu-l adăugați la balot. De fapt, solul poate conține clostridium pe care l-ați putea introduce neatenționat în fân. În condițiile corecte, ca în mijlocul unui rulou de fân mare, unde există umiditate caldă și joasă, există un risc mai mare de eliberare a toxinei botulinice.
 • Imaginea intitulată Prevenirea botulismului la cai Pas 10
  5
  Asigurați-vă că fânul nu conține bacteriile. Când se taie iarba, balonul trebuie să aibă un nivel de umiditate de aproximativ 35-50%. Dacă nu puteți garanta acest interval, adăugați un conservant de acid în timpul procesului de presare. Ambii acești factori (umiditate sau aciditate) ajută pH-ul să scadă sub 4,5, inhibând astfel creșterea clostridiului.
 • Imaginea intitulată Prevenirea botulismului la cai Pas 11
  6
  Nu hrăniți calul cu siloz dacă animalul nu este vaccinat. Este o formă de fân fermentat. Din păcate, furajele fermentate, cu puțin oxigen și mult umiditate, creează condițiile ideale pentru dezvoltarea clostridiului.
 • Deoarece silozul crește riscul botulismului, acesta trebuie administrat numai cailor care au fost vaccinați.
 • Imaginea intitulată Prevenirea botulismului la cai Pas 12
  7
  Evitați utilizarea polenului în zonele în care calul pășune. Nu-l puneți în pământul destinat pentru cai de pășunat sau pe pământ unde creșteți fanul pentru a le hrăni.
 • Acest lucru se datorează faptului că polenul prezintă un risc de contaminare și bacteriile se pot răspândi la cai prin sol sau fân.
 • Sfaturi

  • Bacteria nu-i plac conditiile acide (pH sub 4,5), medii uscate sau prezenta aerului. Toți acești factori vă pot ajuta să controlați creșterea bacteriilor.
  • Adresați-vă medicului veterinar pentru a afla dacă locuiți într-o zonă cu risc sporit de botulism.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit