gtemata.com

Cum de a evalua calitatea unei sabii japoneze

Majoritatea oamenilor care cumpără o sabie o fac pentru frumusețea obiectului sau pentru că este dedicată colectării. Se poate întâmpla, totuși, că prin achiziționarea unui minim de noțiuni de kendo sau kenjutsu, anumite săbii cumpărate la un preț ridicat sunt dezvăluite atunci pentru ceea ce sunt de fapt: o scutire costisitoare! Citirea acestui articol vă poate ajuta să evaluați corect o sabie japoneză prin învățarea unor termeni specifici.

paşi

Imaginea intitulată Spuneți calitatea unei săbii japoneze Pasul 1
1
Mai întâi, luați în considerare dacă Tsukaito (învelișul de prindere) este legat strâns.
 • Imaginea intitulată Spuneți calitatea unei săbii japoneze Pasul 2
  2
  Dacă doriți să utilizați sabia, mantia ar trebui să aibă un Sageo (panglică de bumbac împletită utilizată pentru a atașa mantaua pe centură).
 • Imaginea intitulată Spuneți calitatea unei săbii japoneze Pasul 3
  3
  Vârful sabii nu trebuie să formeze un unghi ascuțit, ci să apară ca în imagine.
 • Imaginea intitulată Spuneți calitatea unei săbii japoneze Pasul 4
  4
  Dacă vânzătorul vă spune că sabia este din oțel carbon, probabil că nu știe despre ce vorbește (oțelul conține întotdeauna o cantitate de carbon, altfel ar fi fier). Cu toate acestea, vorbind în general, termenul de oțel carbon poate ajuta să înțeleagă dacă lama este inoxidabilă sau nu. Dacă este inoxidabil, atunci vorbim despre o reproducere modernă care trebuie pusă pur și simplu pe afișaj (lama nu va ține claritatea și valoarea economică a sabiei va fi destul de slabă).
 • Imaginea intitulată Spuneți calitatea unei săbii japoneze Pasul 5
  5
  O sabie manuală nu are denominația "Fabricat în China".
 • Imaginea intitulată Spuneți calitatea unei săbii japoneze Pasul 6
  6
  Dacă lama este bine păstrată sau recent făcută (există și săbii moderne bune), asigurați-vă că este ascuțită (ar trebui să fie mai ascuțită decât cel mai strâns cuțit de bucătărie pe care l-ați folosit vreodată). NU AJAȚI-L ÎNTREAGA! Aflați pentru a evalua ascuțirea lamei cu metode sigure (puteți găsi mai multe în rețea) sau ignora acest pas în întregime.
 • Imaginea intitulată Spuneți calitatea unei săbii japoneze Pasul 7
  7
  Sabia ar trebui să aibă un Mekuki, cuierul "gleznă" ținând lama și mânerul împreună.


 • Imaginea intitulată Spuneți calitatea unei săbii japoneze Pasul 8
  8
  Lama nu trebuie să fie triunghiulară.
 • Imaginea intitulată Spuneți calitatea unei săbii japoneze Pasul 9
  9
  Linia care rulează pe spatele sabii este trasă de caneluri care servesc la ușurarea structurii lamei și la creșterea flexibilității acesteia, fără să o slăbească. Alte școli de gândire susțin că servesc la extragerea cuțitului mai ușor din corpul inamicului, evitând efectul "fraier". Mai rar, lama este prelucrată în acest fel pentru a elimina orice impurități din metal.
 • Imaginea intitulată Spuneți calitatea unei spade japoneze Pasul 10
  10
  Reversul sabie și laturile adiacente ar trebui să fie lucioasă (există kata în care este utilizat lama Katana ca o oglindă pentru a detecta orice adversarii din spatele), în timp ce centrul și lama poate fi puțin mai opacă (dar încă lucide) - trebuie să prezinte designul caracteristic care reamintește boabele de lemn sau curgerea apei. Acest motiv este unic pentru fiecare sabie și își exprimă personalitatea. În săbii vechi, acest design a fost rezultatul unui proces repetat de forjare, dar în cazul celor moderne ar putea fi realizat artistic sau obținut prin coroziune.
 • Imaginea intitulată Spuneți calitatea unei săbii japoneze Pasul 11
  11
  Aflați despre evaluarea vârstei sabiei. Lamele japoneze pot fi clasificate în funcție de epoca în care au fost falsificate (de exemplu, săbiile din epoca Gendo datează din perioada 1877-1945). Orientativ, o sabie este mai vechi, cu atât mai valoros, deși mult depinde de fierar care a falsificat (o sabie veche falsificate de către un fierar mai are o valoare mai mică decât o factură mai recente falsificate de către un maestru). În special, săbiile forjate din vecinătatea celui de-al doilea război mondial nu au valoare prea mare, deoarece sunt produse în masă (încă există mesteri maghiari care s-au distins în timpurile moderne). În general, lamele recente pot fi bune pentru suveniruri sau pentru antrenament, mai puțin pentru colectare.
 • Imaginea intitulată Spuneți calitatea unei săbii japoneze Pasul 12
  12
  Înainte de a cheltui o mulțime de bani în achiziționarea de o sabie, citește o carte bună trebuie să pună la îndoială evaluarea săbiile japoneze, examinează personal multe săbii vă puteți (merge într-un muzeu) sau, mai bine, contactați un profesionist.
 • Imaginea intitulată Spuneți calitatea unei săbii japoneze Pasul 13
  13
  Stii ca daca sabia este valoroasa si lasati urme pe ea prin atingerea lamei cu degetele, te-ar putea costa 300 de euro pe centimetru ca sa o polonezi din nou!
 • Sfaturi

  • Nu există nici o catană cu o lamă dreaptă. Dacă vedeți una, este mai probabil să fie o sabie din Orientul Mijlociu. Se spune că o sabie orientală dreaptă este o lamă de ninja, deși ninja a fost renumită pentru păstrarea unor astfel de săbii.
  • Imediat după cumpărare, puneți sabia într-un recipient adecvat, deoarece transportul în jurul acesteia poate fi ilegal.
  • Dacă atingeți lama, treceți-l într-un timp scurt, o cârpă specială pentru lustruirea metalului sau aplicați un ulei transparent transparent (WD40 sau ulei pentru copii). Acizii din pielea umană pot deteriora lama sau pot lăsa un halo de rugină. Acest lucru este valabil în special pentru lamele vechi și unele moderne (cu cât este mai mare procentul de carbon, cu atât este mai probabil să existe rugină). Când aveți dubii, frecați lama și lubrifiați-o.
  • Pentru protecția pe termen lung a altor părți ale sabiei (în special a celor care nu sunt fabricate din metal sau țesătură), ceara microcristalină poate fi utilizată pentru protejarea lemnului. Cu toate acestea, dacă aveți îndoieli, întrebați mai întâi un expert. O ceară ca aceasta poate fi bună chiar și pe anumite părți metalice, chiar dacă petrolul ar fi suficient pentru ei. Citiți instrucțiunile de pe produs înainte de a aplica ceara! Dacă puneți prea multă ceară sau alcătuiți halourile, utilizați imediat uleiul transparent pentru a dizolva ceara. Nu utilizați substanțe acide!
  • O sabie adevărată nu ar trebui să aibă simboluri pe lamă.

  Avertismente

  • Amintiți-vă că săbiile bune sunt cele ascuțite și, din acest motiv, este posibil să vă răniți cu ei.
  • Dacă nu știți ce faceți, nu încercați să vă strângeți o sabie valoroasă, ați putea zgâria lama sau chiar să vă distrugeți geometria (profilul ei)!
  • Fii foarte atent când manevrezi o sabie, poți să o distrugi sau să te rănești dacă nu o folosești în mod corespunzător.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit