gtemata.com

Cum să vezi o eclipsă

Eclipsa solare este un eveniment magnific și există oameni care investesc mult timp și efort pentru a urmări acest fenomen în întreaga lume. Descris într-un mod foarte simplu, eclipsa se manifestă atunci când un obiect trece în conul umbra proiectat de altul. Deși majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu eclipsa soarelui, există și cel lunar, iar ambele merită toate eforturile, dacă sunteți un astronom serios - nici o descriere și nici o fotografie nu poate înlocui o experiență vie.

paşi

Partea 1
Observați eclipsa solare

Imaginea intitulată Vizualizați o Eclipse Pasul 1
1
Documentat despre eclipsa soarelui. Se întâmplă când Soarele, Luna și Pământul sunt aliniate, iar Luna blochează razele solare care ajung pe planeta noastră. Acesta poate fi observat ca un fenomen parțial sau total, în funcție de poziția dvs. geografică și dacă se încadrează în con sau nu "umbră" (partea mică a Pământului lovită de umbra proiectată de Lună) o "de amurg" (porțiunea periferică a conului de umbră).
 • Durata totală eclipsă variază de la câteva secunde până la un maxim de șapte minute și jumătate, după cum umbra se mișcă de-a lungul unei "calea totalității". Există și una "o eclipsă inelară", care apare atunci când Luna trece în fața Soarelui fără să o acopere în întregime.
 • Eclipsele totale sunt posibile deoarece Soarele este de 400 de ori mai departe de Pamant decat Luna si de 400 de ori mai mare decat cel al satelitului nostru - dimensiunile aparente ale celor doua corpuri ceresti par aproape identice din perspectiva noastra.
 • Imaginea intitulată Vizualizați o Eclipse Pasul 2
  2
  Fiți conștienți de metodele care nu ar trebui utilizate pentru a observa o eclipsă solare. De asemenea, trebuie să fiți gata să informați orice altă persoană responsabilă de asigurarea siguranței. Nu trebuie să te uiți la fenomen prin binocluri, a telescop, orice tip de ochelari de soare, chiar și ochelari de soare, sticlă afumată, filtru polarizat sau film deja expus, deoarece nici unul dintre aceste unelte nu este suficient de puternic pentru a proteja ochii.
 • Deși lungimile de undă ale luminii vizibile pentru oameni sunt blocate de acestea "filtre"În realitate, acestea nu sunt vizibile pentru a provoca daune - razele ultraviolete și infraroșu poate depăși aceste bariere și poate provoca o deteriorare mai mare a luminii vizibile.
 • Imaginea intitulată Vizualizați o Eclipse Pasul 3
  3
  Faceți un dispozitiv de observare sau o cameră întunecată. Le puteți face pe amândouă fără dificultate, acestea sunt, de obicei, cele mai simple și cele mai sigure modalități de a vedea o eclipsă, care trebuie să suporte costul unui card gros sau carton. Dezavantajul acestor dispozitive este acela că acestea produc imagini foarte mici, dar sunt ideale pentru copii și adolescenți care se pot bucura de procesul de construcție a camerei întunecate și de utilizarea acesteia.
 • Practicați o gaură mică în centrul unui card cu ajutorul unui știft sau a unui buton. Puneți o a doua foaie de hârtie pe pământ, care va acționa ca un ecran pe care veți proiecta imaginea eclipsei.
 • Întoarceți-vă spatele la Soare și țineți cardul cu gaura de 60-90 cm de la sol, peste umăr sau lângă dvs. Verificați dacă capul nu acoperă orificiul. Ar trebui să țineți cartela în direcția Soarelui când priviți la ecranul de la sol.
 • Când proiectorul este bine aliniat, ar trebui să vedeți un cerc perfect pe cartela ținută pe podea. Dacă cercul are un contur nedefinit, mutați cardul perforat în sus sau în apropiere pentru a focaliza imaginea.
 • Când apare eclipsa, cercul va deveni mic și va presupune forma semicirculară, dacă este un fenomen parțial. În cazul unei eclipse totale, cercul va deveni unul "SAU" de la marginea subțire.
 • De asemenea, puteți utiliza unul camera cu orificiu pentru a observa eclipsa.
 • Imaginea intitulată Vezi o Eclipse Pasul 4
  4
  Utilizați o protecție solară pentru montarea pe dispozitive de observare. Dacă alegeți să priviți direct la Soare cu ochii (mai degrabă decât să proiectați imaginea pe ceva), trebuie să plasați întotdeauna o protecție solară între voi și eclipsa. Deși este posibil să urmăriți cu ochiul libertotal eclipsa solare numai în faza de suprapunere perfectă, doar un observator cu experiență poate judeca cu exactitate momentul exact și poate determina momentul când este timpul să reintroducă filtrul, în primul rând că soarele reapare.
 • Deoarece majoritatea eclipselor sunt parțiale și majoritatea observatorilor sunt amatori, este mult mai sigur să folosiți întotdeauna un filtru - chiar și cea mai mică rază de soare poate deteriora vedere, prin urmare acoperirea de 99,9% a Soarelui este de asemenea periculoasă. Dispozitivele de protecție solară sunt disponibile pentru toate dispozitivele de observare (aparat de fotografiat, binoclu și telescop).
 • Atunci când alegeți protecția solară pentru un telescop sau binoclu, este esențial să achiziționați cel fabricat special pentru marca și modelul aparatului. Dacă filtrul nu se montează în mod corespunzător sau este utilizat în mod greșit, acesta poate provoca leziuni ireversibile ale ochilor.
 • Imaginea intitulată Vizualizați o Eclipse Pasul 5
  5
  Observați eclipsa indirect prin crearea unui proiector. Această metodă, pe care o puteți utiliza datorită binoclurilor sau telescopului, este la fel de sigură pentru a vedea fenomenul. Cu toate acestea, este într-adevăr sigur numai dacă vă uitați la eclipsă indirect și nu prin dispozitiv optic în timp ce efectuați proiecția!
 • Acoperiți o lentilă binoculară cu o bucată de carton sau cu capacul adecvat.
 • Întoarceți-vă spatele la Soare și țineți binoclul cu o mână îndreptată către eclipsă, astfel încât țintă să captureze imaginea fenomenului. Utilizați umbra instrumentului pentru a vă alinia lentilele.
 • Uită-te la imaginea proiectată pe un ecran, un perete sau o bucată mare de hârtie albă pe care o ții cu mâna liberă. Ecranul trebuie să fie la aproximativ 30 cm de ocular. Deplasați binoclul până când imaginea de eclipsă apare pe card, pe perete sau pe ecran. Cu cât deplasați ecranul mai departe de ocular, cu atât imaginea proiectată va fi mai mare.
 • Atunci când utilizați această tehnică, încercați să fixați instrumentul într-un suport, cum ar fi un trepied, sau să îl poziționați pe un scaun sau o masă. Calitatea imaginii este mai bună dacă instrumentul rămâne staționar.
 • Dacă ați decis să utilizați această metodă pentru a observa Soarele atunci când nu există eclipsa, protejați binoclul de lumina soarelui după un minut de expunere pentru a evita supraîncălzirea. Așteptați ca optica să se răcească câteva minute înainte de a porni din nou.
 • Imaginea intitulată Vizualizați o Eclipse Pasul 6
  6
  Utilizați ochelarii de sudură. Alegeți un model care respectă standardele UNI EN 169, UNI EN 175, UNI EN 379, UNI EN 16 - în acest fel, sunteți sigur că veți folosi filtrul cel mai eficient, disponibil pe scară largă și economic, pentru a privi direct la Soare. complet ochii pe întreaga perioadă de observație.
 • Puteți aplica acest tip de filtru în fața lentilelor binoculare. Din nou, amintiți-vă că lentilele trebuie acoperite complet și, dacă puteți proteja numai o lentilă, utilizați numai acest lucru punând capacul pe celălalt.
 • Imaginea intitulată Vezi un Eclipse Pasul 7
  7
  Utilizați filtre specifice. Acestea sunt accesorii speciale care pot fi achiziționate și montate direct în fața opticelor telescopului sau binoclurilor. Deși sunt destul de scumpe, există versiuni mai ieftine care protejează ochii, permițându-vă să vedeți Soarele. Există multe avertismente importante pe care trebuie să le luați în considerare atunci când cumpărați și instalați un produs de protecție solară:
 • Trebuie să fiți absolut siguri că este un filtru solar, deoarece acestea sunt cele normale nu blochează razele periculoase.
 • Accesoriul trebuie să se adapteze perfect modelului și modelului dispozitivului dvs. optic. Întrebați întotdeauna un dealer de încredere - dacă aveți vreo îndoială cu privire la siguranța filtrului, nu îl utilizați și, dacă aveți nevoie de sfaturi, sunați la zona planetariului sau la o asociație de astronomi pentru a obține o opinie de specialitate.
 • Verificați suprafața filtrului pentru a vă deteriora înainte de ao monta pe dispozitivul optic. Polietilen tereftalatul este ușor rupt sau rupt și, atunci când este deteriorat, nu mai poate fi folosit.
 • Verificați dacă filtrul este montat în siguranță - dacă trebuie să îl fixați cu bandă adezivă pentru a vă asigura că nu se desprinde, nu ezitați să o faceți.
 • nu utilizați accesorii care sunt înșurubate la ocularul binoclurilor sau telescopului. Lumina focalizată de lentilele ocularului poate arde sau sparge filtrul datorită căldurii intense care este concentrată - chiar și cea mai mică fisură sau deschizătură de pe filtru poate provoca daune permanente ochilor. Utilizați numai accesorii care se aplică obiectivului.
 • Partea 2
  Observați Eclipsa Lunară

  Imaginea intitulată Vizualizați o Eclipse Pasul 8
  1


  Aflați despre eclipsele lunare. Aceste fenomene sunt mai puțin frecvente decât eclipsurile totale ale Soarelui, deoarece cele parțiale apar de două ori pe an, în timp ce cele lunare totale apar în medie o dată la doi sau trei ani. Ele apar atunci când luna plină intră în conul umbrei Pământului și ia culoarea cuprului sau roșu opac (fenomenul este spus "Luna Rossa").
  • Eclipsa lunară totală durează până la o oră și patruzeci de minute, chiar dacă poate ajunge la șase ore, dacă luăm în considerare fazele în care Luna trece în regiunea penumbra.
  • Așa cum se întâmplă cu fenomenele solare, există eclipse totale și parțiale lunare, care depind de alinierea Pământului cu Soarele și Luna.
 • Imaginea intitulată Vezi un Eclipse Pasul 9
  2
  Fiți gata să rămâneți târziu. Eclipsa lunară se manifestă numai în timpul lunii pline și când este perfect aliniată cu Soarele și planeta noastră care își proiectează umbra pe satelit. Este vizibilă doar noaptea târziu și în decurs de câteva ore, când Luna intră și iese din con de umbră. Dacă doriți să observați întregul fenomen, trebuie să rămâneți târziu.
 • Cerul trebuie să fie clar și practic neclintit pentru a avea o bună observație.
 • Imaginea intitulată Vizualizați un pas Eclipse 10
  3
  Uită-te la el cu ochiul liber sau printr-un dispozitiv de mărire, în funcție de preferințele tale. Eclipsa lunară este perfect sigură pentru ochi și vă puteți bucura de spectacol fără a folosi filtre. Nu aveți nevoie de niciun instrument special, deoarece nu priviți direct la Soare, ci mai degrabă proiecția luminii sale pe suprafața lunară. Din acest motiv, nu există riscul deteriorării retinei și nu este nevoie de echipament special.
 • Pentru a vizualiza cele mai interesante imagini ale eclipsei, puteți folosi o pereche de binoclu sau un telescop.
 • Dacă doriți să fotografiați fenomenul, citiți acest articol pentru mai multe detalii.
 • Imaginea intitulată Vizualizați o Eclipse Pasul 11
  4
  Îmbrăcați corespunzător. Deoarece eclipsa este vizibilă noaptea, aerul ar putea fi rece, așa că purtați haine calde și luați un termos cu o băutură caldă pentru a bea. Nu uitați să aduceți și ceva confortabil, deoarece eclipsa durează mai mult de o oră.
 • Partea 3
  Pregătiți-vă pentru Observarea Eclipsei

  Imaginea intitulată Vizualizați o Eclipse Pasul 12
  1
  Aflați când și unde va fi vizibil eclipsa. Este dificil de observat când nu este acolo! Cea mai bună modalitate de a afla despre calendarul eclipselor este utilizarea internetului și urmărirea actualizărilor site-urilor de încredere. Jurnale bine scrise și cărți de astronomie publică datele despre eclipsurile viitoare. Unele site-uri pe care le puteți consulta sunt:
  • Site-ul NASA (în engleză) pentru eclipses, disponibil aici: oferă detalii despre fenomenele lunare și solare. De asemenea, puteți afla despre căile eclipselor până la 2020 și până la 2040.
  • Unele site-uri sau bloguri dedicate astronomiei și științei publică datele despre eclipsele viitoare.
 • Imaginea intitulată Vizualizați o Eclipse Pasul 13
  2
  Verificați prognoza meteo pentru ziua în care se așteaptă fenomenul. Uneori, condițiile climatice împiedică o observație bună, de exemplu atunci când există nori sau o furtună. Dacă cerul este clar, sunteți gata să vă bucurați de spectacol! Profitați de informațiile meteo pentru a vă îmbrăca corespunzător - în lunile de iarnă va trebui să vă acoperiți bine pentru a vă menține cald în timp ce urmăriți eclipsa.
 • Imaginea intitulată Vizualizați o Eclipse Pasul 14
  3
  Inspectați punctul de observare în prealabil. Dacă este grădina dvs., este evident familiarizată, dar dacă trebuie să mergeți într-un alt loc pentru a vă bucura de o vedere perfectă, verificați-o înainte de ziua fatidică. Verificați condițiile terenului, unde vă puteți parca mașina, dacă vă așteptați prezența a numeroși oameni și așa mai departe. Există câțiva factori fundamentali pe care trebuie să îi țineți cont atunci când alegeți zona de observare.
 • Vista: alegeți un loc care vă permite să vedețiorizont, astfel încât să putem observa abordarea și scăparea corpului ceresc din conul umbrei.
 • Confort: există băi, puncte de răcoritoare, adăposturi?
 • Accesibilitate: puteți ajunge cu ușurință, puteți parca fără probleme, puteți merge în zonă?
 • Familiaritate: ar putea zona să atragă autobuze de turiști? Dacă este ușor accesibil cu autobuzul, există parcare pentru aceste vehicule, locul este anunțat pe Facebook și stare de nervozitate, ar trebui să căutați un loc mai puțin cunoscut și, prin urmare, mai puțin aglomerat! Dacă știți pe cineva care trăiește într-o fermă, cereți-i să intre în proprietatea lor pentru a vedea eclipsa.
 • Sfaturi

  • Dacă nu puteți viziona eclipsa în aer liber, o puteți viziona pe siturile astronomice, inclusiv pe NASA.
  • Ochelarii de protecție solară pentru observarea Soarelui nu sunt recomandați decât dacă sunt certificați de Ministerul Sănătății și respectă standardele Comunității Europene. Dacă nu puteți fi siguri de calitatea și nivelul de protecție, este mai bine să nu le folosiți.

  Avertismente

  • Pe lângă problemele specifice deja abordate în ceea ce privește securitatea oculară, când vă uitați la o eclipsă, trebuie să vă gândiți și la siguranța dumneavoastră personală. Fixarea cerului în extaz vă face vulnerabili la acțiunea unui hoț sau a unei persoane care vrea să vă rănească. Dacă vă aflați într-un loc cunoscut ca fiind nesigur, rămâneți atent și nu mergeți singur la un punct de observație.
  • Rămâi în compania unor prieteni sau oameni pe care îi cunoașteți și cunoașteți mediul înconjurător în timpul unei eclipse. Alte probleme de siguranță includ punctele de observare pierdute în țară, necesitatea de a fi atent la alte persoane care nu sunt concentrate pe calea ferată, închideți mașina și depozita obiectele de valoare într-un loc sigur, dacă vă deplasați într-o zonă aglomerate sau publice.
  • Trebuie să verificați întotdeauna copiii în timpul eclipsei și să nu le lăsați în pace cu un dispozitiv optic!
  • Nu lăsați nesupravegheate binoclu sau telescop fără filtre pentru a viziona eclipsa, în cazul în care unele persoane curios vrea să-l folosească fără avertisment. Trebuie să păstrați întotdeauna toate uneltele de lângă dvs., să amplasați un semn evident sau un semn de avertizare și să le mișcați în cazul în care trebuie să scăpați pentru o vreme.
  • Amintiți-vă avertismentul mamei: nu vă uitați la soare sau veți deveni orb! Este absolut adevărat!
  • Cu cât mai mare telescop și o mai mare sansa de a deteriora cu metoda de proiecție, în special în timpul observării prelungite a Soarelui Căldura generată de soare este intensă, atunci se folosește un telescop simplu, ca un refractor (o lentilă) , sau Newtonian (oglinzi) și evită cele mai complexe instrumente pentru proiecții.
  • Fii atent cu fauna sălbatică. În timpul unei eclipse, lunare sau solare, animalele simt confuz și versurile ciudate în întuneric ar putea genera unele neliniști.
  • Dacă sunteți aphakic (ați avut o cataractă sau ați suferit o traumă care a necesitat îndepărtarea lentilei cristaline), tu utilizați o protecție solară adecvată pentru a asigura protecția ochilor în timpul observării eclipsei.

  Lucruri de care ai nevoie

  • Carton sau carte poștală, cel puțin două bucăți pe persoană
  • Creion sau stilou
  • Folie din aluminiu
  • Telescop sau binoclu
  • Filtru solar
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit