gtemata.com

Cum se utilizează un ohmmetru

Ohmmetrul sau ohmmetrul este un dispozitiv electronic care măsoară rezistența unei componente electronice sau a unui circuit. Constă dintr-o scală numerotat cu un ac indicator sau printr-un ecran digital, dintr-un selector și două sonde. În acest articol vi se va explica operația de bază.

paşi

1
Deconectați complet și / sau opriți întregul circuit pe care îl testați. Pentru a păstra precizia măsurătorilor, precum și pentru siguranța dvs., este necesar să aveți un cablu electric sau un circuit electric necorespunzător. Va fi ohmmetrul dvs. pentru alimentarea tensiunii și curentului circuitului, astfel încât să nu mai fie necesară alimentarea cu energie. După cum se arată în instrucțiunile dispozitivului Blue Point pe care le folosim pentru testul nostru, detectarea măsurătorilor de la un circuit alimentat poate cauza deteriorarea multimetrului, a circuitului și a utilizatorului.
 • 2
  Selectați un dispozitiv potrivit pentru proiectul dvs. Analogicele ohmmetre sunt foarte simple și necostisitoare. De obicei, acestea variază de la 0 la 10 până la 0 - 10.000 ohmi. Cele digitale pot funcționa la intervale similare sau pot utiliza o "gamă automată", detectând rezistența dispozitivului sau a circuitului dvs. și selectând automat intervalul cel mai potrivit.
 • 3
  Verificați ohmmetrul pentru a vedea dacă acesta are o baterie. Dacă tocmai l-ați cumpărat, îl puteți găsi preinstalat în interior sau ambalat separat cu instrucțiuni de instalare.
 • 4
  Introduceți știfturile de test în sloturile lor de pe dispozitiv. Pentru contoarele multifuncționale, veți vedea un marcaj marcat ca "comun" sau "negativ" și unul asemănător "pozitiv". Ele pot fi colorate și în negru (-) și roșu (+) respectiv.
 • 5
  Resetați testerul dacă are un cadran de resetare. Rețineți că scala este citită în sens invers față de cele mai convenționale scale de măsurare: mai puțin rezistență la dreapta și mai multă rezistență la stânga. Ar trebui să observați o rezistență de valoare nulă atunci când prizele sunt conectate împreună. Procedura corectă pentru reglarea valorii zero este menținerea acestora în contact și rotiți cadranul de reglare până când acul atinge zero ohm pe scală.
 • 6


  Alegeți circuitul sau dispozitivul electric care urmează să fie testat. Pentru a practica, puteți folosi aproape orice care conduce electricitatea, de la o bucată de folie la o marcă de creion pe o bucată de hârtie. Pentru a obține o idee despre precizia măsurătorilor, cumpărați niște rezistențe diferite de la un furnizor de electronice sau de la un alt dispozitiv cu o valoare de rezistență cunoscută.
 • 7
  Atingeți sfârșitul unui circuit cu o singură sondă, iar celălalt capăt cu celălalt și verificați cât de mult instrumentul detectează. Dacă ați cumpărat un rezistor de 1000 ohmi, puteți amplasa o sondă pe fiecare capăt al conductorului, selectând intervalul de 1000 sau 10.000 ohmi. Apoi verificați contorul pentru a vedea dacă măsura efectiv 1000 ohmi.
 • 8
  Izolați componentele într-un circuit electric cu fir pentru a le testa în mod individual. Dacă citiți valorile unui rezistor plasat pe o placă cu circuite imprimate, va trebui să desoldeți sau să deblocați rezistența pentru a vă asigura că nu obțineți o citire falsă măsurată prin altă cale a circuitului.
 • 9
  Citiți rezistența de o bucată de sârmă electrice sau ramura a unui circuit pentru a vedea dacă există sau nu există un scurt-circuit. Dacă detectezi o rezistență de valoare infinită, înseamnă că curentul electric nu poate urma nici o cale: în termeni simpli, această valoare sugerează existența a cel puțin unei componente arse undeva în circuit sau a unui conductor nefuncțional. Deoarece multe circuite conțin dispozitive "la poartă" (tranzistori sau semiconductori), diode și condensatoare, totuși continuitatea nu poate fi detectată chiar și atunci când circuitul complet este intact: din acest motiv, este dificil să se testeze circuitele complete cu un ohmmetru.
 • 10
  Opriți ohmmetrul când acesta nu este utilizat. Ocazional firele pot scurtcircuita în timp ce dispozitivul este stocat în cutia sa, descărcând bateria.
 • Sfaturi

  • Dacă vă gândiți să investiți într-un metru ohm pentru uz general, poate că este mai bine să alegeți un multimetru de calitate (multi-tester) care să poată testa și alte cantități electrice, cum ar fi tensiunea și amperajul.
  • Familiarizați-vă cu terminologia electrică și electronică și diagramele de circuite, precum și cu diagramele blocurilor de citire sau cu instalațiile electrice.
  • Este bine de știut că, chiar dacă un rezistor este declarat la 1000 ohmi, în realitate, valoarea sa ar putea să difere până la 150 ohmi în mod prestabilit sau în exces. Rezistoarele mici vor diferi în valori minime, cele mai mari în cantități mai mari.
  • Încercați cu mai multe experimente diferite privind conductivitatea electrică. Desenați o linie pe o foaie de hârtie cu un creion de grafit și îndreptați sondele la ambele capete ale liniei: ar trebui să detectați un curent de curent electric.
  • Pentru a afla cum să deosebiți intervalele de ohmmetru, cumpărați un număr bun de rezistențe diferite și testați fiecare în funcție de valoarea declarată.

  Avertismente

  • Când încercați un circuit electronic, trebuie să vă asigurați că nu funcționează. Aceasta înseamnă că trebuie să deconectați și să descărcați orice condensator din circuit. Televizoarele și alte dispozitive electronice cu tuburi catodice și cuptoare cu microunde pot avea condensatori încărcați cu mii de volți chiar și atunci când sunt deconectați. Aceste elemente sunt periculoase și trebuie gestionate cu un profesionalism extrem.

  Lucruri de care ai nevoie

  • ohmmetru
  • Eșantioane de conductori sau rezistori cu care se pot practica
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit