gtemata.com

Cum să evaluați fiabilitatea unei surse

În viață suntem constant înconjurați de informații și nu este întotdeauna ușor să știm la care surse putem avea încredere. Capacitatea de a evalua fiabilitatea informațiilor este o abilitate importantă care poate fi utilizată în școală, la locul de muncă și în viața de zi cu zi. În mijlocul publicității, a dezbaterilor și a blogurilor din care suntem înconjurați, cum putem separa grâul de pleavă și mergem direct în acest punct?

paşi

Metoda 1
Evaluați sursele pentru proiectele academice

Imaginea intitulată Evaluați credibilitatea unei surse Pasul 1
1
Înțelegeți standardele universitare. Scriitorii academici sunt obligați să respecte criterii mai stricte decât cele observate de scriitori ocazionali și chiar de unele ramuri ale jurnalismului. Ca urmare, sursele dvs. trebuie să fie, de asemenea, la un nivel mai înalt.
 • Citând informații de la o sursă de încredere face publicul academic diffident către întregul argument, deoarece se bazează pe informații care aparține unui nivel de integritate inferior.
 • Profesorii universitari au o memorie bună - dacă te bazezi prea mult pe surse nesigure, vei fi un scriitor distins și reputația ta va fi ruinată.
 • Imaginea intitulată Evaluați credibilitatea unei surse Pasul 2
  2
  Luați în considerare reputația academică a autorului. În fiecare domeniu, există o mână de gânditori academici care sunt considerați giganți ai disciplinei în cauză. În ceea ce privește teoria literară, de exemplu, Jacques Lacan, Jacques Derrida și Michel Foucault sunt trei figuri proeminente, a căror activitate este fundamentul unei disciplinare le menționează v-ar ajuta foarte mult pentru a stabili credibilitatea dvs. ca un savant in domeniul tau.
 • Acest lucru nu înseamnă că munca unor savanți cu o reputație mai puțin consolidată nu este credibilă. Uneori, menționând un cărturar care merge împotriva valului, vă poate oferi muniția pentru un argument din partea unui avocat al diavolului, care este convingător.
 • Într-un cadru academic, uneori, aceste argumente sunt mai apreciate decât cele bazate pe scrierile lui intelectuali celebri, pentru că ei sugerează posibilitatea ca ai poseda abilitatea de a pune la îndoială avizul general acceptat, și pentru a împinge limitele disciplinei.
 • Trebuie să fii conștient de orice scandal care a subminat credibilitatea savanților a căror reputație este bine stabilită. De exemplu, reputația și credibilitatea savantului filozofiei sociale Slavoj Žižek au fost grav afectate în 2014, în urma unei acuzații de plagiat.
 • Imaginea intitulată Evaluați credibilitatea unei surse Pasul 3
  3
  Concentrați-vă pe surse academice și pe care le-ați revizuit (o peer-review). Aceste surse ar trebui să fie prima cale de urmat atunci când efectuați cercetări pentru activitatea academică. Ei au cel mai înalt nivel de fiabilitate posibil și le puteți folosi întotdeauna în siguranță. În această desemnare, există două elemente care merită clarificate: "academic" și "evaluare reciprocă".
 • Sursele academice sunt scrise de experți într-o anumită disciplină în beneficiul altor experți din același domeniu. Acestea sunt scrise pentru a informa, nu pentru a distra, și da jucătorului un bagaj de cunoștințe de nivel înalt, deoarece acestea sunt destinate în mod specific persoanelor cu un interes de un profesionist în informațiile tehnice relevante pentru specializarea lor.
 • Articolele care se bucură de o evaluare colegială nu sunt doar scrise de experți, ci sunt citite și evaluate de un comitet de colegi, adică de alți experți în același domeniu. Acest comitet stabilește dacă sursele utilizate în articol sunt fiabile și dacă metodologiile utilizate în studiile au fost, de asemenea, științifice caracter, oferă un aviz profesional pentru a determina dacă elementul îndeplinește cerințele de integritate academică. Numai atunci un articol va fi publicat într-un jurnal academic și evaluat de colegi.
 • Aproape toate aceste reviste necesită o taxă de abonament. Cu toate acestea, în cazul în care universitatea pentru care frecventați sau lucrați vă oferă un cont de e-mail, puteți utiliza abonamentele bibliotecii la baze de date pentru a accesa aceste reviste.
 • Când utilizați motorul de căutare al site-ului bibliotecii, utilizați funcțiile de căutare avansată pentru a limita rezultatele la surse peer-revizuite.
 • Imaginea intitulată Evaluați credibilitatea unei surse Pasul 4
  4
  Utilizați toate site-urile cu judecata. Atunci când utilizați orice altă sursă online decât o bază de date universitară, trebuie să fiți precauți, deoarece oricine își poate publica gândurile pe Internet, indiferent de valoarea lor.
 • Ca regulă generală, toate site-urile instituționale sunt de încredere (de exemplu, cele cu sufixul .gov.it), deoarece sunt susținute de organizații guvernamentale.
 • Site-urile de internet care se termină pe .com e.org pot fi uneori așteptate, dar nu întotdeauna. În aceste cazuri, va trebui să căutați organizația sau organizația care a produs informațiile. O persoană fizică nu are credibilitatea necesară ca o lucrare academică, spre deosebire de o organizație mare și a stabilit, cum ar fi, de exemplu, American Medical Association (American Medical Association) sau de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.
 • Există, de asemenea, organizații mari și celebre care sunt încă cunoscute pentru prejudecățile lor. De exemplu, Oamenii pentru Tratamentul Etic al Animalelor furnizează numai informațiile care susțin cauza, în timp ce Serviciul Fish and Wildlife din Statele Unite (o agenție a Departamentului de Interne) din Statele Unite care se ocupă de gestionarea și conservarea faunei sălbatice) oferă același tip de informații în mod imparțial.
 • Locurile americane care se termină în .edu sunt printre cele care apar "așteptați uneori pentru ei". Adesea, membrii facultății iau cursuri online care includ informații despre lecțiile lor. Aceste site-uri ar putea prezenta materiale pentru lecții și interpretări ale surselor. În ciuda respectabilității pe care o are o facultate universitară, această informație nu trece prin procesul de evaluare colegială descris anterior. În consecință, va trebui să adoptați o abordare mai prudentă față de acestea.
 • Dacă este posibil, căutați aceleași informații dintr-o sursă peer-revizuite, în loc de site-ul .edu personal al unui profesor.
 • Imaginea intitulată Evaluați credibilitatea unei surse Pasul 5
  5
  Evitați materialul auto-publicat cu orice preț. Dacă un autor nu este capabil să convingă un editor să-și publice ideile, probabil că nu este relevant. Nu cita niciodată un autor care și-a publicat de sine lucrarea.
 • Imaginea intitulată Evaluați credibilitatea unei surse Pasul 6
  6
  Faceți o distincție între textele academice și cele non-academice. Dacă manuscrisul unui autor a fost acceptat spre publicare, aceasta înseamnă că cineva și-a judecat ideile demne de a fi expuse. Cu toate acestea, există o diferență importantă și semnificativă între o carte publicată în scopuri academice și una care nu este.
 • Textele academice sunt scrise cu unicul scop de informare - oferă idei noi, critică cele vechi și prezintă noi fapte sau teorii relevante pentru un public al cercetătorilor academici. Chiar și cărțile non-academice se pot ocupa de subiecte de studiu universitar (de exemplu, sociologie sau politică), dar acestea sunt totuși scrise în scopul de a distra publicul de laici.
 • carti academice sunt adesea publicate de prese universitare (cum ar fi Amherst College Press) și asociații profesionale (de exemplu, istoricul american de asociere), în timp ce articolele non-academice sunt editate de editori comerciali (cum ar fi Houghton Mifflin).
 • Textele universitare furnizează o listă exhaustivă de referințe pentru susținerea fiabilității lor academice, în timp ce textele non-academice fac adesea declarații care nu sunt susținute de surse fiabile.
 • Imaginea intitulată Evaluați credibilitatea unei surse Pasul 7
  7
  Evitați utilizarea manualelor, cu excepția extragerii informațiilor generale. Manualele sunt instrumente excelente de predare: condensa o mare cantitate de informații tehnice într-un limbaj ușor de înțeles pentru studenții care vin pentru prima dată la această chestiune. Cu toate acestea, ele oferă doar informații care au fost acceptate în unanimitate de către experții în teren. Prin urmare, nu ar trebui să vă concentrați pe informații atât de evidente (cel puțin pentru profesorii universitari) asupra argumentelor dvs. academice.
 • De la un manual vă extrageți numai informațiile generale necesare pentru a pune bazele unui argument mai original.
 • Imaginea intitulată Evaluați credibilitatea unei surse Pasul 8
  8
  Luați în considerare perioada în care sursa datează din nou. Bursa constă dintr-un set de evoluție de cunoștințe și informații care, în trecut, a fost revoluționar se poate dovedi a fi incorecte sau depășite în câțiva ani sau chiar câteva luni. Înainte de a decide dacă o informație este fiabilă pentru a putea să o utilizați pentru proiectul dvs., verificați întotdeauna data publicării sursei.
 • De exemplu, în ultimul timp, cum ar fi anii șaizeci, majoritatea lingviști academice credea că engleza conversaționale afro-americani reprezintă o formă mai mică și pipernicită standard de engleză americană, care reflectă lipsa de abilități cognitive de către afro-americani. În anii optzeci și nouăzeci, majoritatea lingviști au venit să-l considere ca o certă variantă dialectică engleza americană, cu propriile sale dicție și structura gramaticală. În decurs de câteva decenii, întreaga linie de gândire sa răsturnat complet.
 • Imaginea intitulată Evaluați credibilitatea unei surse Pasul 9
  9
  Folosiți surse și metode inacceptabile într-o manieră acceptabilă. Până în prezent au fost discutate multe tipuri de surse care sunt inacceptabile în scrisul academic: multe site-uri web, cărți non-academice etc. Cu toate acestea, există câteva modalități de a le folosi în avantajul dvs., fără a fi nevoie să le menționați.
 • Elevilor li se spune mereu: "Nu utilizați niciodată Wikipedia". Acest lucru este valabil și există o serie de motive pentru care nu ar trebui să cita Wikipedia: este scris anonim, lipsind astfel capacitatea de a testa fiabilitatea autorului, și de asemenea este actualizat continuu, nu un dimodoché sursă stabilă.
 • Totuși, dacă găsiți informații care vă pot ajuta, acestea ar putea fi menționate în nota de subsol și se vor bucura de o sursă mai autoritară. Dacă sursa citată satisface cerințele de fiabilitate necesare, citiți-o direct și citează-o la rândul ei. Utilizați Wikipedia ca punct de pornire pentru a ajunge la surse mai bune.
 • Faceți același lucru cu orice alt site de internet care nu îndeplinește cerințele de integritate academică.
 • Dacă nu găsiți confirmarea unei anumite informații din surse academice, este un semnal de alarmă care indică faptul că informațiile nu sunt fiabile și, prin urmare, nu ar trebui să le includeți în argumentația dvs.
 • Imaginea intitulată Evaluați credibilitatea unui pas sursă 10
  10
  Căutați oa doua opinie. Dacă aparțineți unei anumite comunități universitare, unui student, unui membru al facultății sau unui membru al personalului sau unui fost student, verificați la facultatea de literatură dacă aveți acces la un atelier de scris. Personalul actual vă va oferi o opinie profesională cu privire la fiabilitatea unei anumite surse. Dacă sunteți student, arătați-l profesorului dvs. și cereți-i evaluarea.
 • Întrebați întotdeauna oa doua opinie cu un anumit avans în termenul limită al proiectului. Dacă una sau mai multe dintre sursele dvs. se dovedește a fi problematică, veți găsi că ștergeți paginile întregi ale articolului dvs. și că trebuie să vă deplasați pentru surse noi în ultimul moment.
 • Metoda 2
  Evaluați sursele pentru viața zilnică

  Imaginea intitulată Evaluați credibilitatea unui pas sursă 11


  1
  Evaluați profesionalismul producției. În general, cu cât este mai mare timpul și banii investiți în crearea și publicarea materialului, cu atât sunt mai mari șansele de a găsi informații fiabile. O pagină web sau prost proiectate broșură sau un site de internet acoperite cu reclame inestetice și pop-up oferă informații cu greu de la un individ sau o organizație care să investească în protejarea imaginii sau a reputației lor.
  • Căutați site-uri web și publicații cu finisaje profesionale și de înaltă calitate.
  • Acest lucru nu înseamnă că toate informațiile obținute dintr-o sursă bine ambalată sunt în mod necesar fiabile. Există modele de referință pentru a face un site de internet ieftin și ușor accesibil cu grijă.
 • Imaginea intitulată Evaluați credibilitatea unui pas sursă 12
  2
  Documentat pe autor. O sursă este mai sigură dacă a fost scrisă de cineva cu o diplomă sau alte titluri legate de subiectul în cauză. Dacă nu este menționat niciun autor sau organizație, sursa nu ar trebui considerată foarte credibilă. În orice caz, dacă autorul prezintă o lucrare originală, el evaluează valoarea ideilor, nu prerogativele sale. Calificările nu reprezintă niciodată o garanție a inovării, iar istoria științei ne învață că progresul mare tinde să vină de la oameni care nu au legătură cu domeniul în cauză, nu cu instituția. Unele întrebări cu privire la autorul pe care ar trebui să le întrebați sunt următoarele:
 • Unde lucrezi?
 • Dacă autorul este asociat cu o instituție sau o organizație respectabilă, care sunt valorile și obiectivele sale? Are un avantaj economic din promovarea unui anumit punct de vedere?
 • Care este bagajele dvs. de antrenament?
 • Ce alte lucrări ați publicat?
 • Ce experiențe aveți? Este un inovator sau un avocat și un susținător al status quo-ului?
 • A fost citată ca sursă de către alți cercetători sau experți?
 • În cazul unui autor anonim, puteți afla cine a publicat site-ul prin pagina pe care o găsiți la această adresă: https://whois.domaintools.com. Acesta vă va spune cine a înregistrat domeniul și când, cât de multe altele au și o adresă de e-mail pentru a ajunge la persoana sau organizația, precum și o adresă obișnuită de corespondență.
 • Imaginea intitulată Evaluați credibilitatea unei surse 13
  3
  Verificați data. Aflați când sursa a fost publicată sau corectată. În ceea ce privește unele subiecte, cum ar fi cele de natură științifică, este esențial să existe surse actualizate, în timp ce în alte domenii, cum ar fi cele umaniste, este esențial să se includă materialul mai vechi. Este, de asemenea, posibil să observați o versiune veche a sursei, în timp ce, între timp, a fost publicată o versiune mai recentă. Verificați disponibilitatea unor versiuni mai recente ale surselor academice printr-o bază de date universitară (sau printr-o bibliotecă online, în cazul surselor informative). În cazul unui rezultat pozitiv, nu numai că trebuie să obțineți versiunea actualizată, dar puteți avea și mai multă încredere în sursă: cu cât numărul de ediții și retipăriri este mai mare, cu atât informația este mai sigură.
 • Imaginea intitulată Evaluați credibilitatea unei surse 14
  4
  Colectați știri despre editor. Instituția care găzduiește informațiile vă poate spune adesea despre fiabilitatea informațiilor în sine. De exemplu, ar trebui să fie mai siguri pe baza informațiilor găsite în New York Times sau Washington Post (două ziare de zi cu zi, cu un palmares de integritate, experiență și retragerea publică a greșelilor), mai degrabă decât o sursă ca Infowars, care se bucură o audiență largă de cititori, dar adesea publică informații greșite sau înșelătoare.
 • Imaginea intitulată Evaluați credibilitatea unei surse Pasul 15
  5
  Determinați în ce public este adresată sursa. Înainte de a asimila informațiile conținute într-un document, examinați tonul, profunzimea și respirația. Sunt aceste trei elemente potrivite pentru proiectul dvs.? Folosirea unei surse care este prea tehnică și specializată pentru nevoile dvs. vă poate duce la neintelegerea informațiilor, ceea ce este la fel de dăunător credibilității voastre ca utilizarea unei surse nesigure.
 • Imaginea intitulată Evaluați credibilitatea unei surse 16
  6
  Verificați recenziile. Pentru a determina cum și de ce alte persoane au criticat sursa în cauză, trebuie să utilizați instrumente cum ar fi Indexul revizuirii cărților, Rezumatul cărții și rezumatele periodice (în limba engleză). În cazul în care validitatea sursei este pusă sub semnul întrebării printr-o dispută semnificativă, puteți decide să nu o utilizați sau să o examinați în continuare cu mai multă suspiciune.
 • Imaginea intitulată Evaluați credibilitatea unei surse 17
  7
  Evaluați sursele sursei în sine. Citând alte surse fiabile este un semn de credibilitate. Uneori este necesar să se verifice dacă celelalte surse demonstrează aceeași fiabilitate și că sunt utilizate în contextul potrivit.
 • Imaginea intitulată Evaluați credibilitatea unei surse Pasul 18
  8
  Identificați orice prejudecată. Dacă este cunoscută o legătură emoțională sau economică a autorului sursei cu subiectul, evaluați corectitudinea cu care sursa prezintă diferitele puncte de vedere. Uneori, pentru a determina prezența unor rapoarte care indică posibile erori, este necesar de a face unele de cercetare: verifica dacă autorul sau instituția care găzduiește publicația au fost acuzate în trecut de a fi făcut ceva de lucru pentru a conține prejudecăți.
 • Fiți conștienți de alegerile cuvintelor care implică prezența unei judecăți. Concluziile care descriu ceva de genul "bun" sau "rău", sau "dreapta" sau "greșit", ar trebui examinate critic. Este mai convenabil să descrieți ceva în funcție de un criteriu obiectiv decât să îl marcați cu cuvinte care reprezintă concepte abstracte - de exemplu, "... aceste și alte acțiuni ilegale ..." este de preferat să "... aceste și alte acțiuni ignorabile ...".
 • Prima teză descrie acțiunea în termeni legali (o sursă oarecum imparțială), în timp ce al doilea exemplu oferă o judecată bazată pe sistemul credinței autorului.
 • Imaginea intitulată Evaluați credibilitatea unei surse Pasul 19
  9
  Evaluați coerența. Surse care aplică criterii diferite celor care sunt de acord sau nu sunt de acord cu acestea sunt suspecte. Dacă sursa ta laudă un politician pentru "după ce și-a schimbat opinia pentru a-și întâlni electoratul", dar critică una dintre fracțiunile opuse pentru "și-au schimbat poziția pe baza sondajelor de opinie", sursa este probabil să fie părtinitoare.
 • Imaginea intitulată Evaluați credibilitatea unei surse 20
  10
  Investigați sursele finanțării sponsorizate de cercetare. Determinați care sunt sursele de finanțare a muncii, pentru a obține o idee despre influențele pe care le-ați suferit. Diferitele surse de subvenționare pot afecta modul în care sunt prezentate informații sau modul în care se desfășoară un studiu, pentru a se adapta la scopurile proprii.
 • De exemplu, în 2013 BMJ (autoritate British Medical Journal, denumit anterior British Medical Journal), alungat din paginile lor din cercetarea privind tutunul subvenționat de către industria tutunului, deoarece a stabilit că interesele particulare ale creditori ar conduce la concluzii părtinitoare și nesigure.
 • Sfaturi

  • Dacă o sursă nu îndeplinește criteriile descrise în acest articol, aceasta nu înseamnă că informațiile pe care le conține sunt în mod necesar false. Aceasta indică doar faptul că este posibil ca sursa să nu fie fiabilă.
  • Cu cât sunt mai radicale ideile prezentate într-o sursă (în comparație cu alte surse care au același subiect), cu atât mai mare este atenția cu care ar trebui să o examinați. Nu o ignorați complet: opera lui Gregor Mendel a fost menționată doar de trei ori, criticată și ignorată timp de 35 de ani, înainte ca constatările sale din domeniul genetic să fie recunoscute de comunitatea științifică.

  Avertismente

  • Acordați atenție folosirii Wikipedia ca sursă de scrieri academice sau jurnalistice. Deși un studiu științific a arătat că Wikipedia este la fel de precisă ca și enciclopediile profesionale, în general nu este considerată suficient de fiabilă pentru a fi utilizată în articole în care acuratețea este de cea mai mare importanță.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit