gtemata.com

Cum să utilizați o hartă

Există diferite tipuri de hărți, de la cele simple la cele cu detalii topografice. Învățând să recunoașteți diferitele tipuri de hărți vă va ajuta să înțelegeți elementele de bază ale tuturor și să vă călăuziți unde trebuie să mergeți.

paşi

Metoda 1
Înțelegerea componentelor unei hărți

Imaginea intitulată Utilizați o hartă Pasul 1
1
Aflați diferențele de bază dintre hărți. Tipurile de hărți sunt la fel de multe ca și zonele pe care le reprezintă. De la hărți specifice unui parc la reprezentări topografice complicate, puteți afla diferențele și specificațiile fiecărui tip de hartă pe care o puteți întâlni, astfel încât să știți cum să le utilizați în mod corespunzător.
 • Hărțile topografice sunt utilizate pentru a arăta specificul unui teren, arătând exact altitudinea și detaliile geografice în scară, precum și marcatorii pentru longitudine și latitudine. Acestea sunt cele mai exacte hărți folosite de excursioniști, supraviețuitori și militari. Aceste hărți necesită adesea utilizarea unei busole pentru orientare.
 • Hărțile rutiere sau atlasele sunt hărți detaliate care prezintă autostrăzi, drumuri de stat și alte drumuri într-o anumită zonă. Hărți rutiere sunt disponibile pentru orașe individuale, sau la o scară mai mare pentru o călătorie în întreaga țară. Excursiile cu mașina sunt adesea simplificate de o foaie de parcurs.
 • Zonele bidimensionale și hărțile specializate sunt adesea folosite pentru parcuri tematice, ghiduri turistice, excursii și alte tipuri de evenimente în care nu este esențial să se recunoască o distanță precisă. O hartă schițată a unui punct în care pescuitul poate fi un exemplu. Deși aceste hărți pot fi de asemenea suficient de precise, ele nu sunt, în general, la scară.
 • Imaginea intitulată Utilizați o hartă Pasul 2
  2
  Utilizați legenda pentru a orienta harta corect. Într-un colț, ar trebui să găsiți nordul și sudul bine marcat, pentru a avea un simț de bază în raport cu harta, astfel încât să îl puteți orienta corect. Este greu să știți dacă trebuie să virați pe dreapta sau pe stânga pe o hartă, de exemplu, dacă nu o citiți corect.
 • Imaginea intitulată Utilizați o hartă Pasul 3
  3
  Aflați amploarea hărții. Pe hărți detaliate, cum ar fi hărțile rutiere și topografice, scara este indicată la un moment dat în legendă, astfel încât să știți cum este reprezentată distanța dintre diferitele puncte de pe hartă. De exemplu, 1 cm poate fi egal cu 1 km sau alte unități de măsură a distanței. Pentru a înțelege cât de departe sunt două puncte în afară, puteți lua măsurătorile pe hartă și apoi la conversie pentru a avea o idee despre ce distanță este și cât timp va dura să o urmați.
 • Imaginea intitulată Utilizați o hartă Pasul 4
  4
  Utilizați legenda pentru a găsi alte informații importante. Semnificația tonurilor de culoare, a simbolurilor și a altor imagini este indicată pe unele hărți, identificabile pe o legendă în care acest lucru este explicat în corespondența cu acea culoare sau simbol. Dacă, de exemplu, o hartă are unele zone în roșu, cu simbolul valului suprapus, dacă verificați legenda, veți descoperi că în această zonă există o plajă cu pericol de maree.
 • Fiecare hartă utilizează diferite simboluri în moduri diferite, deci este important să vă referiți întotdeauna la legenda. De exemplu, pe multe hărți ale traseelor, o linie punctată indică o cale de murdărie, în timp ce pe altele aceasta poate indica granița unei stări sau a altui tip de marker. Consultați întotdeauna legenda pentru a interpreta diferitele simboluri.
 • Metoda 2
  Călătorește cu o hartă

  Imaginea intitulată Utilizați o hartă a pasului 5
  1
  Identificați elementele legendei pe hartă și pe ceea ce aveți în fața dvs. Pentru multe dintre hărțile pe care le veți folosi, veți avea nevoie de câteva gesturi pentru a călători. Identificați-vă poziția pe hartă căutând reperele pe care le vedeți în jurul dvs. pe hartă și stabiliți următoarele mișcări pe baza acestora. Folosirea unei hărți înseamnă păstrarea capului în sus și căutarea în jur pe măsură ce citiți și interpretați liniile de pe foaie.
  • De exemplu, dacă vedeți un semn care indică faptul că sunteți la 20 de mile de la Westville, găsiți pe hartă harta Westville și veți obține o idee despre locul în care vă aflați. Dacă nu știți în ce direcție vă deplasați, observați orașele înainte de Westville și notează pașii pe care i-ați luat, astfel încât să știți în ce direcție veniți.
  • Dacă folosiți un ghid pentru drumeții sau pentru drumeții, utilizați intersecțiile pentru a obține o idee despre locul în care vă aflați. Dacă ajungeți la un punct de întâlnire între "Traseul circular West" și "Calea Belvedere," găsiți intersecția pe hartă și aflați unde vă aflați. Orientați-vă pe hartă prin căutarea în ce direcție merge fiecare cale din poziția dvs. și alegeți ruta în funcție de locul în care doriți să mergeți.
  • De asemenea, puteți utiliza o hartă pentru a vă planifica în prealabil traseul, iar dacă planul dvs. este suficient de detaliat, puteți să lăsați harta deoparte. Dacă trebuie să conduci la aeroport, puteți să planificați traseul, să îl scrieți, să vă întoarceți la rândul său și să îl păstrați pe volan pentru a vă informa rapid.
 • Imaginea intitulată Utilizați o hartă a pasului 6
  2
  Aflați cum să utilizați o busolă cu hărți topografice. Cele mai complexe hărți necesită în general utilizarea unei busole pentru orientarea corectă și înțelegerea locului în care vă aflați în legătură cu coordonatele pe care le cunoașteți. Dacă vă veți pierde sau dacă veți încerca să găsiți drumul de la un punct de pe hartă la altul, trebuie să găsiți un punct de referință fizic și să vă orientați în consecință, utilizând o busolă sau un GPS.
 • Dacă aveți un GPS, puteți utiliza harta topografică pentru a planifica o ruta generică pe baza coordonatelor dvs. exacte. Utilizați marcajele de longitudine și latitudine de pe hartă pentru a afla unde vă aflați, pentru a citi terenul și apoi pentru a planifica un traseu pentru a ajunge acolo unde trebuie să mergeți.
 • Chiar dacă aveți un GPS, este mai ușor să utilizați o busolă pentru a înțelege rapid unde vă aflați din direcția în care vă deplasați. Este mai ușor să stați pe cale folosind o busolă.
 • Imaginea intitulată Utilizați o hartă Pasul 7
  3


  Transpuneți direcția de deplasare pe hartă. Dacă știți unde vă aflați și trebuie să vă dați seama cum să obțineți unde doriți, împrăștiați harta și puneți-o peste busolă, astfel încât acul să indice spre nord.
 • Glisați busola până când marginea trece peste poziția dvs., cu acul îndreptat spre nord.
 • Desenați o linie de la marginea busolei în poziția dvs. Dacă păstrați această direcție, calea de unde vă aflați va urma linia pe care tocmai ați urmărit-o.
 • Imaginea intitulată Utilizați o hartă Pasul 8
  4
  Învață să te orientezi. Dacă nu sunteți sigur ce direcție să faceți și trebuie să aflați ce este, răspândiți harta cu busola deasupra ei. Desenați o linie între poziția dvs. și locul în care doriți să mergeți, apoi rotiți roata cu gradele astfel încât acul să indice spre nord. În acest fel, veți fi aliniate liniile de orientare a busolei cu marcajele de nord și de sud ale hărții.
 • Pentru a vă deplasa, păstrați busola în fața dvs. într-o poziție orizontală, cu săgeata indicată de direcția mișcării în fața dvs. Veți folosi această săgeată pentru a vă ghida.
 • Rotiți corpul astfel încât nordul acului magnetic să fie aliniat cu săgeata de orientare și îndreptați-vă în direcția corectă.
 • Imaginea intitulată Utilizați o hartă Pasul 9
  5
  Învățați să vă triangulați poziția atunci când vă pierdeți. Dacă nu știți unde vă aflați și nu sunteți sigur unde să mergeți, puteți înțelege zona în care învățați să vă triangulați poziția. Aceasta este una dintre competențele de bază în formarea de supraviețuire. Pentru a vă triangula poziția, începeți să căutați trei puncte de referință ale hărții pe care le puteți vedea fizic.
 • Indicați săgeata indicând calea către unul dintre punctele de referință, apoi orientați busola și harta în funcție de citire. Luați coordonatele pentru a le transporta pe hartă, trasând trei linii de-a lungul plăcii compase. Ar fi trebuit să creați un triunghi, în care să fie poziția voastră. Nu va fi perfectă, dar cel puțin veți avea o idee despre locul în care vă aflați.
 • Metoda 3
  Utilizați tipuri specifice de hărți

  Imaginea intitulată Utilizați o hartă Pasul 10
  1
  Planificați o excursie cu o foaie de parcurs. Există mai multe tipuri de hărți de navigație, inclusiv cele pentru drumeții, ciclism și trasee naturale, hărți ale autostrăzilor și hărți nautice. Cel mai clasic și mai vechi mod de a planifica o excursie cu mașina sau alt tip de excursie este să faceți un traseu pe o foaie de parcurs.
  • Anticipați o zi pe jos sau cu bicicleta printr-un parc natural, examinând o hartă. Deci, puteți afla cât de greu poate fi, distanța pe care o veți călători și alte puncte de interes de-a lungul drumului.
  • Planificați o excursie uitându-vă la hărțile autostrăzii. Autostrăzile principale și drumurile principale sunt adesea prezentate pe hărți și vă oferă diferite posibilități în timpul unei călătorii.
 • Imaginea intitulată Utilizați o hartă a pasului 11
  2
  Utilizați o hartă locală pentru ao coordona cu ceilalți. Hărțile pot fi utilizate pentru a furniza informații cheie despre ocoluri sau lucrări de drum. Traficanții folosesc hărți cu informații detaliate privind lucrările în curs de desfășurare, ocolurile sau închiderea drumurilor, astfel încât călătorii să poată fi informați cu privire la condițiile de drum actuale.
 • Imaginea intitulată Utilizați o hartă a pasului 12
  3
  Adâncirea relațiilor spațiale în hărțile locale. Hărțile sunt adesea folosite în planificarea și construcția urbană pentru a determina distanța dintre lucruri și cât de departe ar trebui să fie îndepărtate una de cealaltă. Agențiile de planificare urbană utilizează în mod regulat aceste hărți pentru a împărți circumscripțiile sau pentru a planifica lucrări de infrastructură, precum și pentru certificatele de registru funciar. Contractele de proprietate includ hărți cu descrieri de valoare juridică.
 • Unele hărți sunt folosite pentru a prezice activitățile criminale. Echipele de investigație criminalistică utilizează hărți pentru a identifica unde apar crimele și pentru a anticipa viitoarele activități suspecte.
 • Indicați informațiile cu ajutorul hărților. Alegătorii sunt adesea direcționați către locurile lor prin intermediul hărților de circumscripție. Politicienii locali reprezintă zona lor de interes pe o hartă.
 • Afișați zonele de interes pentru comunitatea locală, cum ar fi parcurile noi, parcările auto sau centrele comunitare.
 • Imaginea intitulată Utilizați o hartă a pasului 13
  4
  Consultați o hartă a vremii pentru a examina previziunile. Meteorologii creează hărți pentru a indica furtuni, fețe calde și reci și schimbări de temperatură. Vizionatorii pot identifica previziunile pentru zona lor prin vizualizarea hărții.
 • Sfaturi

  • Hărțile oferă numeroase tipuri de informații, inclusiv date demografice, hărți topografice, rute de călătorie și prognoze meteo.
  • În timp, cartografii au continuat să dezvolte hărți și informații care pot fi obținute de la ei.
  • Hărțile de astăzi sunt disponibile în mai multe forme, inclusiv pe cele de pe Internet.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit