gtemata.com

Cum să testați un potențiometru

Potențiometrul este un tip de rezistență variabilă (reglabil). Acesta este utilizat pe scară largă pentru a controla puterea de ieșire a dispozitivelor electrice (de exemplu, volumul unui radio sau un amplificator, viteza de o jucărie sau un instrument, nivelurile de iluminare și așa mai departe). Funcția sa principală este de a rezista curentului electric, reducându-l. Pornirea potențiometrului modifică rezistența și, prin urmare, ajustează volumul chitarei sau diminuează lumina casei. Este un instrument foarte ieftin: acest articol vă spune cum să verificați dacă funcționează corect.

paşi

Imaginea intitulată Testați un potențiometru Pasul 1
1
Găsiți valoarea nominală a potențiometrului. Aceasta este rezistența totală exprimată în ohmi și este în general raportată la partea inferioară sau pe o parte a dispozitivului.
 • Imaginea intitulată Testați un potențiometru Pasul 2
  2
  Obțineți un ohmmetru și fixați-l la o rezistență mai mare decât valoarea nominală a potențiometrului. De exemplu, dacă dispozitivul are o rezistență de 1000 ohmi, puteți regla instrumentul de măsurare la 10.000 ohmi.
 • Imaginea cu titlul Testarea unui potențiometru Pasul 3
  3


  Inspectați-l cu atenție. Localizați cele trei terminale care încolțesc din corpul device- sunt acele capete exterioare ale rezistenței, în timp ce cel din mijloc este "cursor". În cele mai multe cazuri, capetele sunt aranjate aproape împreună, în timp ce cursorul se află pe cealaltă parte.
 • Imaginea intitulată Testați un potențiometru Pasul 4
  4
  Luați sondele de ohmmetru. Conectați-le la cele două capete ale potențiometru datelor afișate pe rezistența de afișare ar trebui să fie de câteva ohmi și mai mică decât valoarea nominale- în cazul în care detectează o citire foarte diferită înseamnă că una dintre sondele este conectat la cursorul în loc de sfârșitul rezistenței. Dacă întâmpinați dificultăți în recunoașterea funcției celor trei terminale, încercați diferite combinații până când găsiți o măsurătoare sensibilă.
 • Imaginea intitulată Testați un potențiometru Pasul 5
  5
  Rotiți complet controlerul în direcția opusă. Asigurați-vă că sondele nu ies din terminale în această fază - rezistența detectată trebuie să fie constantă sau să se schimbe ușor.
 • Valoarea găsită poate să nu fie puterea reală la care potențiometrul a fost calibrat. Acest dispozitiv are de obicei o toleranță de 5-10%, un detaliu care este uneori raportat pe corpul potențiometrului în sine, dar nu întotdeauna. Datele detectate nu ar trebui să intre în afara acestui interval (de exemplu, un potențiometru de 10.000 ohmi, cu o toleranță de 5% ar trebui să aducă citiri între 9.500 și 10.500 de ohmi).
 • Imaginea intitulată Testați un potențiometru Pasul 6
  6
  Detașați unul dintre sondele de ohmmetru de la capătul rezistorului și conectați-l la cursor. Rotiți încet controlerul în cealaltă direcție până când se oprește, respectând instrumentul de măsurare. Când ajunge la final, rezistența ar trebui să fie câteva ohm- celălalt capăt ar trebui să fie în loc de potentiometru vârfului maxim. Rezistența ar trebui să crească încet și treptat când rotiți butonul de comandă și nu trebuie să observați vârfuri bruște.
 • Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit